• Turkhane Logo

Depremlerde altıncı gün: Can kaybı 21 bin 43'e yükseldi

Kahramanmaraş merkezli depremlerde can kaybının 21 bin 43'e ulaştığını açıklandı.

16:50 11 Şubat 2023 Cumartesi
Depremlerde altıncı gün: Can kaybı 21 bin 43'e yükseldi
Kahramanmaraş merkezli depremlerde can kaybının 21 bin 43'e ulaştığını açıklandı.

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde 21 bin 43 kişinin hayatını kaybettiğini bildirildi.

AFAD Kriz Merkezinde deprem bölgelerindeki son duruma ilişkin açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise şu an itibarıyla 1 milyon 50 bin civarında vatandaşı geçici barınma merkezlerinde barındırdıklarını, vatandaşların beslenme ve temel ihtiyaçlarını karşıladıklarını söyledi. Afet bölgesinden tahliyelerin de sürdüğünğ belirten Oktay, Şu an itibarıyla 190 bin vatandaşımız bölgenin dışına tahliye edildi. Bunların yaklaşık 90 bini bölge dışında oluşturduğumuz geçici barınma merkezlerinde, geri kalanlar ise yakınlarının yanına yerleşmiş durumda. Tahliyeler konusunda vatandaşlarımıza her türlü desteği veriyoruz diye konuştu.

Depremden günler sonra kurtarıldılar
Diyarbakırın Yenişehir ilçesi Kooperatifler Mahallesi Kurtismailpaşa 2nci Sokakta yıkılan 8 katlı Sözel Apartmanının enkazından 122 saat sonra Maşallah Çiçek, sağ olarak çıkarıldı. İlk müdahalenin ardından Çiçek, ambulansla hastaneye kaldırıldı.
Adıyamanda Özlem Yıldız adlı kadın, depremden 117 saat sonra ABD Arama Kurtarma Timinin (USAID) de yer aldığı çalışmalar sonucu sağ olarak kurtarıldı. Yıldızın çöken 8 katlı binanın ikinci katında oturduğu belirtildi.
Kahramanmaraş’ta da 70 yaşındaki Menekşe Tabakın 112 saat sonra enkazdan sağ olarak kurtarıldığı belirtildi.

Hataydan bir üzücü haber daha
Hataydan ise üzücü bir haber daha geldi. Ekiplerin, Akevler Mahallesinde ısı ölçer cihazı ve sesli çağrıların ardından hayatta olduğu saptanan 13 yaşındaki Aya adlı çocukla irtibat kurduğu belirtildi. Bir ayağı beton bloğun altında kalan Ayanın ayağının kesilmesine karar verildiği, ancak çocuğun bir süre sonra entübe olduğu ve depremden 122 saat sonra kurtarılamayarak hayatını kaybettiği belirtildi.

Kahramanmaraşta 3 binden fazla cenaze yan yana defnedildi

Depremde çöken binaların enkazında arama- kurtarma çalışmalarının halen sürdüğü Kahramanmaraşta hayatını kaybeden kişiler için Kapıçam Mezarlığında iş makineleriyle yan yana binlerce mezar açıldı. Mezarlara, işlemi tamamlanan deprem kurbanlarının cenazeleri 24 saat boyunca defnediliyor. Şu ana kadar 3 bini aşkın kişinin defnedildiği Kapıçam Mezarlığında halen bir yandan iş makineleri ile yeni mezarlar kazılıyor, bir yandan da defin işlemleri sürüyor.
99 ülkeden yardım teklifi, 68 ülkeden kurtarma ekibi geldi
Dışişleri Bakanlığı, 6 Şubatta meydana gelen merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan depremlerin ardından 99 ülkenin Türkiyeye yardım teklifinde bulunduğunu, 68 ülkeden gelen arama 8 bin 326 arama kurtarma personelinin sahada görev yaptığını bildirdi. Bakanlık, 13 ülkeden bin 563 arama kurtarma personelin daha gelmesinin beklendiğini açıkladı.

Bağışlar AFAD koordinasyonunda yürütülmeli
Bağış meselesine de değinen Cumhurbaşkanı Yardımcısı, bağışların AFAD koordinasyonunda yürütülmesi gerektiğini belirterek, Şeffaf olması, Sayıştay denetiminde olması önemli. Art niyetlilerin olabileceği bunun da önünün kesilmesi açısından önemli dedi.

Kirişçi: Hatayda baraj patladı iddiaları asılsız

Hatayda Yaseli Barajının patladığı yönündeki iddialara yönelik açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, iddiaların asılsız olduğunu belirtti. Kirişçi, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Hatayda Yarseli Barajının patladığı yönündeki iddialar asılsızdır. Deprem bölgesindeki baraj ve göletlerimiz anlık olarak takip edilmektedir diye yazdı.

Son güncelleme: 16:50 11.02.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı