• Turkhane Logo

Depremle halk her şeyini kaybetti onlarsa çok kazanacak: Erdoğan’dan çeteye 85 bin konut müjdesi

Malatya'da bugün meydana gelen ve 2 kentte ölüme neden depremin olduğu gün ortaya çıkan skandal bir belge AKP'nin deprem bölgesinde nasıl rant peşinde koştuğunu gözler önüne serdi.

19:25 28 Şubat 2023 Salı
Depremle halk her şeyini kaybetti onlarsa çok kazanacak: Erdoğan’dan çeteye 85 bin konut müjdesi
Malatya'da bugün meydana gelen ve 2 kentte ölüme neden depremin olduğu gün ortaya çıkan skandal bir belge AKP'nin deprem bölgesinde nasıl rant peşinde koştuğunu gözler önüne serdi.





AKP, hem müteahhitlerine kazanç kapısı hem de seçime hazırlık amacıyla,  2 yıl boyunca sürmesi beklenen şiddetli artçılara rağmen deprem bölgesindeki konut inşasına hemen başlamak istiyor. Uzmanlarsa zemin etütlerinin detaylı incelenmeden yapılacak yapıları sağlıklı görmüyor.



Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman başta olmak üzere 10 ili yerle bir eden depremlerde şu ana kadar resmi rakamlara göre 45 bin kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden, çoğu Suriyeli birçok kişinin kimlik tespit çalışmaları ise sürüyor.



Deprem, mağdurların yanı sıra tüm Türkiye’den maddi manevi çok şey alıp götürdü.



Depremzede, siyasilerin iş bilmezlikleri, ihmalleri ve yolsuzluklarıyla yakınlarını nasıl ölüme terk ettiğine şahit oldu. Bölgeden öfke ve kırgınlığın yanı sıra umutsuzluğa dair videolarda sosyal medyaya yansıyor.



Deprem felaketini yaşamayan ama yarın aynısının başına gelmesinin kaçınılmaz olduğunu düşünen milyonlar da geleceğe dair umutlarını kaybediyor.



Türk halkının maddi manevi kayıpları ölçülemezken, AKP Hükumeti AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 5’li çetesi olarak bilinen müteahhitlerini ihya edecek bir hazırlık içerisinde.



Erdoğan depremlerden üç gün sonra, 2 yıl sürmesi beklenen şiddetli artçı sarsıntılara rağmen kentlerin bir yıl içinde yeniden inşasını taahhüt etti.



Depremin ikinci haftasında da harekete geçen hükumet bazı şirketlerle sözleşme imzalandı.



ÇETE İŞ BAŞINDA



Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, TOKİ ve Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) tarafından hazırlanan “Afet Bölgesi Tasarım Alanları Rehberi”ne ulaşan ANKA Haber Ajansı’na göre,  Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye, Hatay ve Adana’da toplam 23 milyon 426 bin metrekare alanda 85 bin 250 yeni daire yapılacak.



Bu dairelerin yapımında Kalyon, Kuzu Grup, Optimal gibi iktidara yakın dokuz şirket yüklenici firma, altı şirket ise müellif firma olarak belirlendi.



İŞTE O BELGENİN DETAYLARI



ANKA’nın edindiğirehber belgeye göre,, projede; Kalyon, Kuzu Grup, Ege Yapı, Nef, Tahincioğlu, Optimal, Dome, NKY ve ANT Yapı şirketleri yüklenici olarak belirlendi.



Rehberde; Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye, Hatay, Adana illeri için ilçe ilçe proje alanları belirlendi, yeni üretilecek daire sayıları hesaplandı. Belgeye göre, projelerin hangi şirketler tarafından yürütüleceği de belirlendi. Rehbere göre; proje alanları, alanlar üzerinde üretilecek konut sayısı ve projeleri yürütecek ve projelerin müellifi olacak iktidara yakınlığı ile bilinen şirketler şöyle:



MARAŞ PROJESİ; KALYON, NKY VE ANT YAPI’YA
Kahramanmaraş: il genelinde 4 milyon 9 bin metrekare alan üzerinde proje hazırlanacak. Toplamda 17 bin 250 adet daire üretilecek.




Afşin’de, Merkez Proje Alanı’nda; 750 adet yeni daire yapılacak. Bu proje Kalyon ve İki Design şirketleri tarafından yürütülecek.



Elbistan’da, Doğu Proje Alanı’nda; 2500 daire üretilecek. Bu projenin yürütücüsü NKY şirketi ve Mental Design olarak belirlendi.



Onikişubat İlçesi’nde, Önsen Proje Alanı’nda 10 bin adet daire yapılacak. Proje; NKY isimli şirket tarafından yürütülecek.



Türkoğlu Proje Alanı’nda; 2 bin adet daire üretilecek. Bu proje de Kalyon tarafından yürütülecek. Projenin müellifi ise ABOUTBLANK olacak.



Depremin merkez üssü Pazarcık ilçesinde, İncirli Proje Alanı’nda; 2 bin adet daire üretilecek. Projenin; ANT Yapı ve MKN Mimarlık tarafından yürütüleceği görüldü.



MALATYA PROJESİ; KUZU GRUP, EGE YAPI VE DOME ŞIRKETLERİNE



Malatya: 8 milyon 600 bin metrekare alan üzerinde 30 bin adet daire yapılacak.



Malatya’nın Battalgazi İlçesi’ndeki Çamurlu Proje Alanı’nda 15 bin adet daire üretilmesi planlandı. Çamurlu Projesi DOME şirketi tarafından inşa edilecek projenin müellifi DOME ve CROSS WORK şirketleri olacak.



Yeşilyurt İlçesi’ndeki İkizce Proje Alanı’nda 10 bin adet daire üretilmesi planlandı. İkizce Projesi’nin yürütücüsünün Kuzu Grup, müellifinin ise AGM Mühendislik olacağı görüldü.



Doğanşehir Proje Alanı’nda ise 5 bin adet daire üretilecek. Bu proje ise EGE Yapı ve Mimar Mimarlık’a verilecek.



HATAY PROJESİ ARALARINDA KALYON’UN DA BULUNDUĞU 5 ŞİRKETE
Hatay: Kent genelinde 9 milyon 417 bin metrekare alan üzerinde 31 bin adet daire üretilecek.




Rehbere göre, Antakya’da 8 milyon 617 bin metrekare alan; 10 ayrı proje alanına ayrıldı. Bu alanlar üzerinde toplamda 27 bin yeni konut üretilecek. Antakya projeleri; Kalyon, NEF, Tahincioğlu ve Optimal şirketleri tarafından yürütülecek. Bazı projelerin yürütücüleri, aynı zamanda müellifleri olacak.



Belen Proje Alanında, 200 bin metrekare alan üzerinde 1000 adet konut üretilecek. Belen Projesi’nin yürütücüsü Tahincioğlu, müellifi Kayabay Mimarlık olacak.



Samandağ’da, Mağaracık Proje Alanı’nda; 600 bin metrekare alan üzerinde 3 bin adet daire ise Kalyon tarafından yapılacak.



OSMANİYE’DE 5 BİN KONUT İŞİ EGE YAPI’YA
Osmaniye: Merkez Proje Alanı’nda, toplamda 1 milyon metrekare alan üzerinde 5 bin adet konut üretilecek. Projeyi Ege Yapı üstlenecek.




Adana: Kentte açılacak Çukurova Proje Alanı’nda, 400 bin metrekare arazi üzerinde 2 bin adet yeni daire üretilecek. Projenin hem yürütücüsü hem müellifi Optimal adlı şirket olacak.



Oda başkanları ve uzmanlar, “zemin etüdü yapılmadan” ve “artçı depremler sürerken acele yapılacak” inşaatlara tepki gösterdi.



SEÇİM HAZIRLIĞI



T24’deki habere göre planlanan çalışmanın seçim hazırlığı olduğunu savunan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, “Bu konutların nerelere kurulacağına yönelik gerekli jeolojik, jeofizik etütlerini yapmadan alelacele başlanması yanlış… Diğer projeler gibi bunun da bir rant hamlesi ve seçimlere yönelik bir hamle olarak değerlendiriyorum” ifadelerini kullandı.



Şehir Plancıları Odası Başkanı Gencay Serter, “Şu anda zaten planlama süreci yok. Sadece konutlara ilişkin proje yürüyor. Kanunlar ve yönetmeliklerle ortaya konulmuş gereklilikler bile dışlanmış durumda” diye konuştu.



Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan, “TOKİ’nin seçeceği yerlere ilişkin biraz kaygılarımız var. Fay zonları üzerine bina yapan bir kurumun yer seçimine de pek güvenmediğimizi özellikle ifade edeyim” değerlendirmesini yaptı.



“SON DERECE SAKINCALI BİR POLİTİKA”



Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş ise, “Hükümet bu konuda acele ediyor. Son derece sakıncalı bir politika veya deprem sonrası yol haritası” dedi.

Son güncelleme: 19:25 28.02.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı