• Turkhane Logo

Depremde yıkılan binanın müteahhidi AKP’li bakanın müşaviri kaçırmış

15:25 24 Ocak 2024 Çarşamba
Depremde yıkılan binanın müteahhidi AKP’li bakanın müşaviri kaçırmış





Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde yaptığı binalar depremde yıkılan ve ülkeden kaçmaya hazırlanırken yakalanan müteahhit Yunus Kaya’yı Mersin’e, o dönem kaymakam olan İçişleri Bakanlığı Hukuk Müşaviri Seyfullah Ordueri’nin götürdüğü ortaya çıktı.



Geçen yıl Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem felaketinde AKP’li Nurdağı Belediye Meclis üyesi ve İmar Komisyonu Başkanı Müteahhit Yunus Kaya’nın Antep’te inşa ettiği binalarda yaklaşık 300 kişi hayatını kaybetti. Nurdağı ilçesinde ise Kaya’nın inşa ettiği yapıların tamamı yıkıldı.



Hakkında yakalama kararı çıkarılan Yunus Kaya, 23 Şubat 2023 tarihinde yurtdışına kaçmaya çalışırken Mersin Erdemli’de yakalandı. Kaya iki ay sonra ise tahliye edildi.



YUNUS KAYA’YI MERSİN’E ESKİ NURDAĞI KAYMAKAMI GÖTÜRDÜ



AKP’li Kaya’nın günlerce evinde saklandığı akrabası Murat Kaya’nın Nurdağı Sulh Ceza Hakimliği’ne verdiği ifadeye ise Birgün’den İsmail Arı ulaştı. Murat Kaya, yaklaşık 300 kişinin ölümüne neden olduğu belirtilen akrabası AKP’li Yunus Kaya’nın eski Nurdağı Kaymakamı Seyfullah Ordueri tarafından Mersin’e getirildiğini itiraf ederek ifadesinde şunları anlattı:



“Yunus Kaya benim dayımın oğlu olur. 14 veya 15 Şubat’ta Yunus Kaya beni arayarak, yakınlarıma ait olan ancak benim kullandığım evin boş olup olmadığını sordu ve gelip kafa dinleyeceğini söyledi. Ben de evin boş olduğunu söyledim. Eve gittim, kalınabilir hale getirdim ve beklemeye başladım. Siteye girdiğinde beni tekrar aramadı, üzerinde telefon yoktu. Geldikleri arabayı Yunus Kaya kullanmıyordu, eski Nurdağı Kaymakamı Seyfullah Ordueri kullanıyordu. Bu şahsı öncede Yunus’un yanında görmekle birlikte kaymakamlık yaptığını da biliyordum. Bana firari olup olmadığına dair bir şey söylemedi. Firari olduğunu bilsem kesinlikle eve girmesine müsaade etmezdim…”



AKP’Lİ MÜTEAHHİT 59 GÜN SONRA TAHLİYE EDİLDİ



Murat Kaya bu ifadesinin ardından Nurdağı Sulh Ceza Hakimliği’nin kararı ile “Suçlu kayırma” suçunu işlediği gerekçesiyle tutuklanarak cezaevine gönderildi, 59 gün sonra da tahliye edildi.



MÜTEAHHİDİ KAÇIRAN KAYMAKAM BAKANLIĞA HUKUK MÜŞAVİRİ YAPILDI



Seyfullah Ordueri geçmişte kaymakam olarak görev yaptığını doğrulayarak şimdi İçişleri Bakanlığı’nda hukuk müşaviri olarak görev yaptığını belirterek şunları söyledi:



“Bir yanlış anlaşılma olmuştu. Yargılanmıyorum, yanlış anlaşılma düzeldi. Emniyetçiler bir hata yapmışlar. Zaten araması olan, hukuki sorunu olan bir kişiyi götürüp getiren kişi zaten yardım yataklıktan ceza alır ancak burada öyle bir şey olmadı. Emniyet hata yaptı ve kasıtlı davranıldığını düşünüyorum. Yunus Kaya’yı taşıdım ama o zaman yakalama kararı yoktu. Kendi binalarında akrabaları da ölmüştü. Akrabalarının yakınları saldıracaktı. İnsanlık gereği bunu yaptım…”



Yunus Kaya’nın evinde saklandığı akrabası Murat Kaya ise 59 gün cezaevinde kaldıktan sonra 6 ay hapis cezası alıp hüküm giydiğini belirterek, “Yunus Kaya’nın üç apartmanı yıkıldı. Kendi abileri yani akrabaları da öldü. Ölenlerin yüzde 70’i bizim akrabalarımız” dedi.



SERVETİNİ DEPREMDEN SONRA DEVRETTİĞİ ORTAYA ÇIKTI



Yunus Kaya’nın yakalanmadan önce Mersin’de servetinin bir kısmını devrettiği ortaya çıkmıştı. Kaya’nın mal varlığı kardeşi Yusuf Kaya’da olan vekaletiyle el değiştirdi. Yusuf Kaya’nın bu vekaletle depremin 8’inci gününden itibaren en az 85 adet otomobil, kamyonet ve pikap sattığına dair araç satış sözleşmeleri ortaya çıktı. Henüz Yunus Kaya gözaltına alınmadan önce gerçekleşen satışların, depremden 8 gün sonra 14 Şubat 2023 ile 17 Şubat 2023 tarih aralığında olduğu öğrenildi. Araçlar, Batman, Antep, Aksaray illerinde farklı kişi ve firmalara satıldı.

Son güncelleme: 15:25 24.01.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı