• Turkhane Logo

Deprem neden bu kadar yıkıcıydı? Sismologlar yorumladı

Sismologlar, merkez üssü Kahramanmaraş olan depremi son yıllarda meydana gelen en ölümcül depremlerden biri olarak tanımlıyor. Depremin, fay hattında 100 kilometreden fazla yırtılmaya yol açmış olabileceği tahmin ediliyor.

10:01 09 Şubat 2023 Perşembe
Deprem neden bu kadar yıkıcıydı? Sismologlar yorumladı
Sismologlar, merkez üssü Kahramanmaraş olan depremi son yıllarda meydana gelen en ölümcül depremlerden biri olarak tanımlıyor. Depremin, fay hattında 100 kilometreden fazla yırtılmaya yol açmış olabileceği tahmin ediliyor.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, ilk deprem saat 4.17de, Kahramanmaraşın Pazarcık ilçesinde, 7 km derinlikte gerçekleşti.

Doğu Anadolu Fay hattı üzerinde meydana gelen deprem, Suriye dahil, hat boyunca en az 10 ilde yıkıma yol açtı.

Sismologlara göre Doğu Anadolu Fay hattı 20. yüzyıl boyunca çok az sayıda büyük denilebilecek sismik aktivite gösterdi.
İngiliz Jeolojik Araştırmalar Kurumunda araştırma görevlisi olan Roger Musson, Sadece sismometreler tarafından kaydedilen (büyük) depremlere bakacak olursak, neredeyse boş görünecektir dedi.

ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumuna göre 1970ten bu yana bölgede Richter Ölçeğine göre 6.0ın üzerinde sadece üç deprem kaydedildi.

Ancak 1822de 7.0 şiddetindeki bir depremin bölgeyi vurduğu ve yaklaşık 20 bin kişinin ölümüne neden olduğu tahmin ediliyor.

Kahramanmaraş depremi neden bu kadar şiddetliydi?

Ölçümlere göre dünya genelinde bir yıl içinde 7.0 büyüklüğün üzerinde ortalama 20den daha az deprem meydana geliyor; bu da Türkiyedeki depremin oldukça şiddetli sarsıntılar arasında yer aldığını gösteriyor.

University College London Risk ve Afet Azaltma Enstitüsü Başkanı Joanna Faure Walkera göre, 2016 yılında İtalyanın merkezini vuran ve yaklaşık 300 kişinin ölümüne neden olan 6.2 büyüklüğündeki depremle karşılaştırıldığında, Türkiye depremi 250 kat daha fazla enerji açığa çıkardı.

Bilim insanlarına göre 2013-2022 yılları arasında meydana gelen en ölümcül depremlerden sadece ikisi Türkiyede 6 Şubatta yaşanan depremle aynı büyüklükteydi

Sismologlar Doğu Anadolu Fay hattını bir çarpma-kayma fay hattı olarak tanımlıyor.

Reutersa göre bu tür fay hatlarında, katı kaya plakaları dikey bir fay hattı boyunca birbirlerine doğru itilir ve sonunda biri yatay bir hareketle kayarak bir depremi tetikleyebilecek muazzam miktarda enerjiyi serbest bırakana kadar stres oluşturur.

Kaliforniyadaki San Andreas Fayı dünyanın en meşhur çarpma-kayma fay hattı olarak nitelendiriliyor ve bilim insanları bu bölgede de yıkıcı bir depremin çok gecikmiş olduğu konusunda uyarıda bulunuyor.

İngiliz gezegen yerbilimci David Rothery, Yer yüzeyine yakın bir sarsıntı, kaynağında aynı büyüklükte olan daha derin bir depremden daha şiddetli olur diyor.

Artçı depremler bekleniyor mu? İlk depremden on bir dakika sonra bölge 6,7 büyüklüğünde bir artçı şokla sarsıldı. Saatler sonra 7.5 büyüklüğünde ikinci bir deprem meydana geldi.

euronews Türkçeye konuşan Fırat Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Feyzi Bingöl, Kahramanmaraştaki depremlerin 2020deki Elazığda yaşanan afetten sonra beklendiğini söyledi. Ancak Feyzi Bingöl, 9 saat sonra meydana gelen ikinci depremin ise bilim insanlarını şaşırttığını kaydetti.

İngiliz Jeolojik Araştırmalar Kurumunda araştırma görevlisi olan Roger Musson, Şu anda gördüğümüz şey, aktivitenin komşu faylara yayıldığıdır diyor ve şu uyarıyı yapıyor: Sismisitenin bir süre daha devam etmesini bekliyoruz.

Sismologlara göre 1822deki ölümcül depremin ardından artçı sarsıntılar bir sonraki yıl da devam etti.

Ölü sayısı ne olabilir? Nüfusun yoğun olduğu bölgelerde meydana gelen benzer büyüklükteki depremler daha önce dünyanın farklı noktalarında binlerce insanın ölümüne neden oldu.

Örneğin Nepalde 2015 yılında meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki depremde yaklaşık 9 bin kişi hayatını kaybetti.

İngiliz Jeolojik Araştırmalar Kurumunda araştırma görevlisi olan Roger Musson, Türkiyedeki deprem için şu değerlendirmeyi yapıyor:

Bu hiç de iyi olmayacak. Binlerce (yaşamını yitirenlerin sayısı) olacak, hatta onbinlerce de olabilir.

Son güncelleme: 10:01 09.02.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı