• Turkhane Logo

'Depolardaki stoklar yazın tüketildi' iddiası geldi, EPİAŞ stok verilerine sansür getirdi

Kılıçdaroğlu ve Babacan'ın yanı sıra sektör uzmanlarının gaz stoklarının yaz aylarında eritildiği ve pahalı diye gaz alınmadığı iddialarının ardından EPİAŞ stok verilerini kaldırdı.

15:37 25 Ocak 2022 Salı
'Depolardaki stoklar yazın tüketildi' iddiası geldi, EPİAŞ stok verilerine sansür getirdi
Kılıçdaroğlu ve Babacan'ın yanı sıra sektör uzmanlarının gaz stoklarının yaz aylarında eritildiği ve pahalı diye gaz alınmadığı iddialarının ardından EPİAŞ stok verilerini kaldırdı.

Türkiye kışın ortasında tarihi bir enerji kriziyle karşı karşıya kalırken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan dikkat çeken bir sansür adımı geldi.

İran’ın 20 Ocak 2022 tarihinden itibaren doğalgaz akışını teknik sorun gerekçesiyle kesmesinin ardından Türkiye’de sanayi ve santrallerde doğalgaz ve elektrik tüketiminde sınırlamalara gidilirken, uzmanlar depolardaki doğalgaz miktarının azlığına ve BOTAŞ’ın hazırlıksız yakalanmasına da işaret etmişlerdi.

MUHALEFETTEN DOĞALGAZ STOĞU ELEŞTİRİSİ GELMİŞTİ


Nitekim, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ile birlikte yaptığı basın toplantısında, Ocak 2018’de yüzde 73, Ocak 2019’da yüzde 72, Ocak 2020’de yüzde 60 olan doğalgaz depolama tesislerindeki doluluk oranının, Ekim 2021’de yüzde 54, Ocak 2022’de yüzde 32 olduğunu söylemişti.

“Devleti yöneten irade şunu görmek zorunda; kışın doğalgaz kesilirse ne olacak” diyen Kılıçdaroğlu, “Var olan depolar niçin doldurulmuyor, sanayi üretiminde bu kadar ciddi bir aksaklık çıkmasına neden izin veriliyor” sorularını yöneltmişti. Ali Babacan da, Kılıçdaroğlu’nun açıklamasının ardından, “Doğalgaz rezervleri de Merkez Bankası rezervleri gibi iyi yönetilmemiş” demişti.

Muhalefetin açıklamalarının ardından enerji kesintilerine enerji verileri kesintisi de eklendi.

ENERJİ BAKANLIĞI STOK VERİLERİNİ KALDIRDI

Bu açıklamaların sonrasında BOTAŞ ve Enerji Piyasaları İşletme A.Ş (EPİAŞ) sitelerinde Silivri ve Tuz Gölü doğalgaz depolarındaki stok miktarını günlük olarak gösteren veriler kaldırıldı.

EPİAŞ’ta Tuz Gölü’ndeki depoya ait tüm veriler kaldırılırken, Silivri’deki depoya ilişkin de 18 Ocak 2022 tarihi sonrasındaki veriler kaldırıldı.

SİLİVRİ’DEKİ DEPOLARDA NE KADAR GAZ KALDI?

Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, 18 Ocak 2022 tarihi itibarıyla Silivri’deki depolarda toplam 1,2 milyar metreküplük gaz kaldığı, en son 18 Ocak’ta günlük geri üretim miktarının 14,4 milyon metreküp olduğu verisi sistemde yer alıyor.

18 Ocak 2021 tarihinde Silivri’deki depoda 2,1 milyar metreküplük gaz bulunuyordu.

Silivri’deki depoların toplam kapasitesi ise 3,1 milyar metreküp düzeyinde ve dün itibarıyla burada yaklaşık 1 milyar metreküplük gaz bulunduğu tahmin ediliyor.

TUZ GÖLÜ’NDEKİ DEPODA NE KADAR GAZ KALDI?

Bakanlık stok verisini kaldırdı ancak yaklaşık 900 milyon metreküplük depolama kapasitesine sahip Tuz Gölü Doğalgaz Yeraltı Depolama Tesisi’nde 20 Ocak’ta yaklaşık 300 milyon metreküplük gaz bulunuyordu.

24 Ocak itibarıyla kalan gazın yaklaşık 240 milyon metreküp olduğu ve günlük yaklaşık 30 milyon metreküplük geri üretim yapıldığı düşünüldüğünde bu tesisten sisteme yaklaşık 1 hafta daha mevcut 30 milyon metreküp hacimde gaz verilebileceği tahmin ediliyor.

Tuz Gölü’ndeki depoda günlük geri üretim hacmi 40 milyon metreküp olsa da gaz azaldıkça geri üretim kapasitesinin de azaldığı belirtiliyor.

DEPOLARDAKİ GAZ YAZ AYLARINDA BİTTİ, PAHALI DİYE ALINMADI

Öte yandan, Dünya gazetesine bir açıklama yapan GazDay Enerji Genel Müdürü Mehmet Doğan da, asıl sorunun İran değil, arz güvenliğinin sağlanamaması olduğunu belirterek, Depolardaki gazlar yazın bitti. Gaz fiyatları yaz aylarında çok arttığı için yüksek fiyattan gaz almamak adına depolardaki gazlar kullanıldı, yani bir anlamda zam yapılmamak için stoklar kullanıldı dedi.

İran’ın doğalgaz akışını kesmesi ardından OSB’lerde üç günlük elektrik kesintisine gidildi. Doğan, Türkiye tarihinde ilk defa tüm sanayinin enerjisinin aynı anda aynı süreyle kesilmeye çalışıldığını söylerken, asıl sorunun İran’dan doğalgazın alınamaması değil, arz güvenliğinin sağlanamaması olduğunu savundu.

Son güncelleme: 15:37 25.01.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı