• Turkhane Logo

Deniz Yücel: Kavala'nın hâlâ cezaevinde olması "skandal"

Almanya PEN Başkanı, gazeteci ve yazar Deniz Yücel, AİHM'nin Kavala ile ilgili kararlarını

11:28 29 Ekim 2021 Cuma
Deniz Yücel: Kavala'nın hâlâ cezaevinde olması
Almanya PEN Başkanı, gazeteci ve yazar Deniz Yücel, AİHM'nin Kavala ile ilgili kararlarını

Gazeteci ve yazar Deniz Yücel DWye verdiği mülakatta, Almanya PENin yeni başkanı seçilmesini Çok onur duydum sözleri ile değerlendirdi.

Keskin dili, kıvrak zekâsı ve hiciv dolu yazılarıyla özellikle sağcı çevrelerin geçmişte sıklıkla hedef aldığı bir gazeteci olan Yücel, Almanya PEN başkanlığına seçilmesinin ardından yaptığı konuşmada, başkanlık döneminde izleyeceği tutuma dair mesajlar verdi. Yücel, açık toplumun düşmanlarıyla entelektüel, siyasi ve kültürel tartışmalar yürütmekten yana olduğunu, ama bunu yaparken nazik veya hassas davranmayacağını dile getirdi.

2017 yılında Die Welt gazetesinin Türkiye temsilcisi olduğu sırada terör propagandası iddiasıyla tutuklanan ve bir yıl Silivride cezaevinde yatan Deniz Yücel, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ajan-terörist olarak nitelenmiş, tutukluluğu Ankara-Berlin arasında krize neden olmuştu. Uzun diplomatik girişimlerin ardından serbest kalan Yücel yaşadıklarını 2019da yayınlanan Ajan-Terörist adlı kitabında anlatmıştı.

Tutukluluk süreci PEN başkanlığında rol oynadı
Deniz Yücel, DWye verdiği mülakatta, Türkiyedeki tutukluluk deneyiminin PEN başkanlığı için yaptığı başvuruda etkili olduğunu ifade etti. Türkiyede serbest bırakılmasının ardından Halifenin zindanında yatmış birinin pozisyonuna indirgenmeme konusunda kendime söz verdim diyen Deniz Yücel, bunun bir nevi cezaevini kendisiyle birlikte sürüklemek anlamına geleceğini, bunun da başka türlü bir tutsaklık olacağını dile getirdi. Türkiyede yaşadıklarının, özellikle kelimelerin ve sanatın özgürlüğü için mücadelede kendisine bazı sorumluluklar yüklediğine işaret eden Yücel,

Ben de bu sorumluluğu sadece gazeteci olarak değil, Almanya PENin başkanı olarak da üstlenmeye karar verdim diye vurguladı.

PEN başkanlığına seçilişi, iş insanı ve kültür sanat destekçisi Osman Kavalanın serbest bırakılması için ortak çağrı yapan 10 büyükelçi krizinin yaşandığı bir döneme denk gelen Deniz Yücel, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kararlarına rağmen Osman Kavalanın hâlâ serbest bırakılmamasını da bir skandal olarak değerlendirdi.

Avrupa Konseyi üyeliği askıya alınsın çağrısı
Yeni Almanya PEN Başkanı, gazeteci ve yazar Deniz Yücel, sistematik bir şekilde ve bizzat Erdoğan tarafından verilen talimatlarla AİHMin hiçe sayılması nedeniyle Türkiyenin Avrupa Konseyi üyeliğinin askıya alınması çağrısında bulundu.

Yücel, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine imza atan bütün devletler insan haklarına ilişkin konularda AİHMi en yüksek yargı organı olarak tanıdı. AİHMin kararlarının Ankara tarafından uygulanmaması mevcut Türk hukukuna ve halen geçerli olan Türkiye Anayasasına aykırı şeklinde konuştu.

Almanyanın saygın ödüllerinden Kurt Tucholsky  Ödülü sahibi Deniz Yücelin başkanı seçildiği Almanya PEN, dünya çapında 150den fazla derneğin çatısı altında toplandığı yazarlar birliği Uluslararası PENin bir üyesi. PEN, Poets (Şairler), Essayist (Denemeciler), Novelist (Romancılar) sözcüklerinin baş harflerinin kısaltmasından oluşuyor. Türkiyede de 1950 yılında yazar Halide Edip Adıvar öncülüğünde kurulan Türkiye PEN, 1980 darbesi sonrasında kapatılmış, 1989da başka bir uluslararası saygın yazar olan Yaşar Kemalin öncülüğünde yeninden faaliyetlerine başlamıştı.

1921 yılında kurulan ve dünya çapındaki teşkilatların toplandığı Uluslararası PENin başkanlığına da kısa süre önce yazar Burhan Sönmez seçildi.

Son güncelleme: 11:28 29.10.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı