• Turkhane Logo

‘Demirtaş’ın Beyaz Sandalyesi’ kitabı çıktı: Çıplak arama yapmak istediler

Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın basın danışmanı Zınar Karavil’in, Selahattin Demirtaş’ın tutuklanmasından bugünde değin gelen süreci anlattığı ‘Demirtaş’ın Beyaz Sandalyesi’, 21 Mayıs’ta yayımlandı.

09:27 21 Mayıs 2022 Cumartesi
‘Demirtaş’ın Beyaz Sandalyesi’ kitabı çıktı: Çıplak arama yapmak istediler
Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın basın danışmanı Zınar Karavil’in, Selahattin Demirtaş’ın tutuklanmasından bugünde değin gelen süreci anlattığı ‘Demirtaş’ın Beyaz Sandalyesi’, 21 Mayıs’ta yayımlandı.

Demirtaş’ın cezaevine konulduğundan beri geçen süre boyunca yaşanan siyasi ve toplumsal gelişmelere odaklanan kitap, hafızalardan silinen kimi olayları hatırlatıyor. Arkadaşlarının, avukatlarının, kardeşlerinin, eşinin, hücre arkadaşının ve bizzat kendisinin anlattığı ve okurun şimdiye dek bilmediği birçok konu kitapta yer alıyor.

BAŞAK DEMİRTAŞ: OKUDUM ÇOK BEĞENDİM

Başak Demirtaş da twitter hesabından kitaba ilişkin, “Selahattin’in basın danışmanı, değerli arkadaşımız Zınar Karavil’in bu tarihi önemdeki süreci ele aldığı ve ilk kez duyacağınız pek çok bilgiyi de içeren roman tadındaki kitabı yarın çıkıyor. Ben okudum, çok beğendim. Eminim siz de beğeneceksiniz.” Değerlendirmesini takipçileriyle paylaştı.

  Selahattinin basın danışmanı, değerli arkadaşımız Zınar Karavilin bu tarihi önemdeki süreci ele aldığı ve ilk kez duyacağınız pek çok bilgiyi de içeren roman tadındaki kitabı yarın çıkıyor.

Ben okudum, çok beğendim. Eminim siz de beğeneceksiniz. pic.twitter.com/MJ8fwmll8u — Başak Demirtaş (@Basak__Demirtas) May 20, 2022
Önsözünü HDP’nin eski milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in yazdığı kitabın son sözünü ise Selahattin Demirtaş yazdı.

‘KARDAŞIM SELAHATTİN’İN CEZAEVİ DÖNEMİ HİKAYESİ’

Önder, önsöz yazısında kitaba da adını veren “beyaz sandalye”yi anlattı, “Ekmek gibi, su gibi aziz bir emeğin ürünü olan bu kitap, beyaz bir plastik sandalyeden başka koltuğu da makamı da olmayan, yüreği halkla, halkın yüreği de kendisiyle atan bir siyasetçiyi, kardaşım Selahattin’in cezaevi dönemi hikayesini anlatıyor. O gün geldiğinde, bugünleri anlatacak bir sergi, belki de sadece iki nesneden ibaret olacaktır. Biri gösterişli bir taht, diğeri ise plastik, beyaz bir sandalye. Beyaz sandalyenin üzerinde küçücük bir not: Bu beyaz sandalye, o fırtınalı günlerde hep dik durdu. Gösterişli tahtın üzerindeyse hiçbir şey…” dedi.

DEMİRTAŞ: HAYATTA EN ZAYIF HİSSETTİĞİM TEK AN

Bu arada gazete Duvar’dan Serkan Alan’ın aktardığına göre; kitapta HDP eski Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın evinden gözaltına alınıp götürülürken kızları Delal ve Dılda’ya sarıldığı anlara dair detaylar da yer aldı. Küçük kızı Dılda’nın tam kapıdan çıktığı esnada, “Baba gitme” dediğini söyleyen Demirtaş, “Kendimi en zayıf hissettiğim tek an o andı diyebilirim” dedi. Demirtaş, gitmeden kızına tekrar sarılarak “Döneceğim” dediğini aktardı.

YÜKSEKDAĞ CEBİNDEKİ PARAYI DEMİRTAŞ’LA BÖLÜŞTÜ

Gözaltına alınmasının ardından hakkında tutuklama kararı verilen Demirtaş, cezaevine götürülmeden önceki bir anısını da kitapta anlattı. Diyarbakır Adliyesi’nden tutuklama kararı çıkınca dönemin HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ’ın cebinden iki tane 200 lira çıkarıp birini kendine verdiğini, üstünde hiç paranın olmadığını söyleyen Demirtaş, “Cezaevindeki ilk gün, kantinden acil ihtiyaçları alabilmek için para gerekiyormuş meğerse. Tabii kendisi deneyimli olduğu için bunu biliyor. Gerçekten de acil ihtiyaçlarımı o 200 lirayla alabildim kantinden” dedi.

CEZAEVİNDE ÇIPLAK ARAMA YAPILMAK İSTENDİ

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun gündeme getirdiği cezaevlerinde ‘çıplak arama’ ile HDP eski Eş Genel Başkanı Demirtaş da karşılaştı. Sincan Cezaevi’ne götürüldüğünde çıplak arama yapılmak istendiğini söyleyen Demirtaş yaşadıklarını, “Sincan Cezaevi’ne götürüldüğümde çıplak arama yapılmak istendi. Şiddetle karşı çıktım. ‘Siz gidin Cumhurbaşkanınız Adalet Bakanınız gelsin. Eğer onlar ceketimi çıkarmayı başarırlarsa siz de çıplak arama yapabilirsiniz’ dedim. Bunun üzerine ceketimin çıkarılmasından bile vazgeçtiler. Böylece arama yapılmadan sadece x-ray cihazından geçerek cezaevine girdim” sözleriyle aktardı.

DEMİRTAŞ’IN ‘AHMET KAYA’ HAYALİ

2017 yılında 2. Süleymaniye Uluslararası Film Festivali’nde Demirtaş’a Ahmet Kaya Ödülü verilmişti. Cezaevinde bu ödüle değer görülen Demirtaş, Ahmet Kaya’yı kendine çok yakın hissettiğini, Magazin Gazetecileri Derneği gecesinde yaşananlar karşısında sessizce gözyaşı döktüğünü belirterek, “Onu o kadar sahipsiz bırakmamalıydık” diyor. Henüz yayınlanmamış bestelerinin birçoğunu Ahmet Kaya’dan etkilenerek yaptığını söyleyen Demirtaş bir de hayalini anlattı:

“Çıktığımda şayet kendileri de isterlerse Ahmet Kaya’nın kızı Melis ile benim kızlarım Delal ve Dılda ile birlikte bir stüdyoya gitmek ve hep birlikte çalıp söyleyerek bir Ahmet Kaya şarkısı kaydetmek…”

Son güncelleme: 09:27 21.05.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı