• Turkhane Logo

Demirtaş, Yüksekdağ ve Tuncel savunma yaptı: ‘Buradan adalet değil iyi bir tiyatro oyunu çıkar’

Ankara 22’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Kobani duruşmasına SEGBİS yoluyla katılan HDP eski Eş genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile eski milletvekili Sebahat Tuncel savunma yaptı.

13:58 02 Nisan 2021 Cuma
Demirtaş, Yüksekdağ ve Tuncel savunma yaptı: ‘Buradan adalet değil iyi bir tiyatro oyunu çıkar’
Ankara 22’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Kobani duruşmasına SEGBİS yoluyla katılan HDP eski Eş genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile eski milletvekili Sebahat Tuncel savunma yaptı.


Demirtaş, ‘kendisi hariç’ yargılanan herkeisn serbest bırakılmasını isterken, Tuncel, “Buradan adalet çıkmaz, çıksa çıksa belki iyi bir tiyatro oyunu çıkar” dedi.

Kobani olayları gerekçesiyle tutuklu bulunan HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Yüksekdağ ile Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin tutukluluk durumunun değerlendirilmesi, Ankara 22’inci Ağır Ceza Mahkemesinde duruşmalı olarak görüldü. Duruşmaya SEGBİS yoluyla katılan Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve Sebahat Tuncel, hem iddianameye yönelik hem de mahkeme heyetine yönelik sert açıklamalarda bulundu.


DEMİRTAŞ: MHP GENEL MERKEZİNDE HAZIRLANIP AKP GENEL MERKEZİNDE SON HALİ VERİLEN İDDİANAMEYİ REDDEDİYORUZ

Selahattin Demirtaş, beyanında mahkeme heyetinin siyasi Saiklerle oluşturulmuş kararlara imza attığını kaydederek, “AİHM Büyük Daire kararında heyetiniz de dahil olmak üzere bugüne kadar bizi tutuklayan, yargılayan, tutukluluğa devam kararları veren tüm yargı siyasi saiklerle hareket etmiştir, siyasi saikle tutuklama yapmıştır. Türkiye’de siyaseti dizayn etme, seçimlere müdahale etme ve anayasal düzeni kökünden değiştirip tek adam diktatöryal değişimine destek olma suçunu işlemiştir. Biz bunları duruşmada çok daha detaylı bir şekilde ortaya koyacağız. Mahkemeniz de aldığı tüm ara kararlarda açıkça hukuku ihlal etmiştir, yasaları çiğnemiştir” dedi.

“ARKADAŞLARIM TAHLİYELERİNİ TALEP EDİYORUM, KENDİM HARİÇ”

Mahkemenin, Anayasa Mahkemesi gibi Kobani iddianamesini iade etmesi gerektiğini kaydeden Demirtaş, “gün önce Anayasa Mahkemesinin HDP kapatma iddianamesine yönelik aldığı kararı sizin de almanız gereken bir karardı. Bilmem kaç yüz sayfalık ‘Kobanê iddianamesi’ adı altında düzenlenmiş pespaye belgeyi iade etmeliydiniz. MHP Genel Merkezinde hazırlandığı ve AKP Genel Merkezinde son halinin verildiği açık olan o pespaye iddianameyi reddediyoruz, mütalaayı da reddediyoruz. Benim kendimle ilgili hiçbir talebim yok, bütün arkadaşlarımın özgürlüğünü talep ediyorum. Arkadaşlarım ülkenin onurlu siyasetçileridir, hepsinin tahliyelerini talep ediyorum. Kendim hariç. Teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

YÜKSEKDAĞ: ELE GÜNE KARŞI DAHA FAZLA REZİL OLMAMANIZ İÇİN SİZİ HUKUKA UYGUN DAVRANMAYA DAVET EDİYORUM

HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ da ortada hukuki açıdan değerlendirilecek bir şey olmadığını kaydederek, “Meselenin siyasi olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu garabete bir son verilmesini talep ediyorum. Bir garabetle, anti demokratik bir yaklaşımla karşı karşıyayız. Bu sadece bize yönelik de değil bütün Türkiye’ye yönelik düzenlenmiş bir saldırı ve hazırlanmış bir garabettir. O nedenle buna son verilmesi gerekiyor. Son dönemlerde yapılan açıklamalar, siyasetin seyri ve gidişatı bu yargılamaların ne anlama geldiğini çok açık ve net biçimde ortaya koyuyor. Bizler siyasi bir operasyonla karşı karşıyayız, bu hukuki bir yargılama değildir. Sizleri hiç değilse ele güne karşı en azından daha fazla rezil kepaze olmamanız için hukuka uygun davranmaya davet ediyorum” şeklinde konuştu.

Yüksekdağ, “Ben de Selahattin gibi kendi adıma bir şey talep etmiyorum ama içine sürüklendiğimiz bu tablodan çıkış için de sizlerin vicdana göre hareket etmesini bekliyorum. Arkadaşlarımızın serbest bırakılması ve bu davanın kapatılması, bu tablodan çıkışa yardımcı olacaktır. Benim için mesele bundan ibarettir” dedi.

TUNCEL: BURADAN ADALET ÇIKMAZ, ÇIKSA ÇIKSA BELKİ İYİ BİR TİYATRO OYUNU ÇIKAR

HDP eski Milletvekili Sebahat Tuncel ise beyanında, “Bu mahkemede yaşananlar trajikomik şeyler. Yargılanma konusu olan iddianame, Kobanê iddianamesi. O kadar ilginç bir durum ki, okuyorum okuyorum ve diyorum ki mahkeme bunu nasıl kabul etmiş. Yargılama savcısı ne kadar hızlı ne kadar aceleci hazırlamış. Usullere dahi uyulmamış. Bir ciddiyeti yok. ANF olmasaydı bu iddianame hazırlanamazdı. Alıp alıp yapıştırmışlar. Tek bir somut delil yok” dedi.

Türkiye’de Anayasanın ve kanunların askıda olduğunu savunan Tunceş, “Böyle bir yönetimden insan hakları, demokrasi çıkar mı? Ben kendi adıma tahliye falan istemiyorum ama Türkiye açısından bu trajediye, bu komediye bir son vermek gerekiyor. Biz yaptıklarımızın sorumluluğunu alabilecek durumdayız. Yirmi yıl önce, on yıl önce ne diyorsak bugün de aynı noktadayız, aynı şeyleri söylüyoruz. Türkiye’nin geldiği noktaya baktığımızda bizim ne kadar haklı olduğumuz ortada. Siz de yargılama adı altında bu iddianameyi kabul ederek bu tiyatroya ortak oldunuz. Buradan adalet çıkmaz, çıksa çıksa belki iyi bir tiyatro oyunu çıkar” şeklinde konuştu.

Son güncelleme: 13:58 02.04.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı