• Turkhane Logo

Demirtaş ve Yüksekdağ, ifadeye bile çağrılmadıkları davadan tutuklandı

Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ hakkındaki tutuklama kararına yapılan itirazda “İfadelerine başvurulmamış olması müvekkillerin bu dosyanın şüphelisi olmadığını ortaya koymaktadır” denildi.

09:32 27 Eylül 2019 Cuma
Demirtaş ve Yüksekdağ, ifadeye bile çağrılmadıkları davadan tutuklandı
Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ hakkındaki tutuklama kararına yapılan itirazda “İfadelerine başvurulmamış olması müvekkillerin bu dosyanın şüphelisi olmadığını ortaya koymaktadır” denildi.



HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın tekrar tutuklanmasına dair verilen itiraz dilekçesinde, soruşturmanın 5 yıldır devam ettiği belirtildi.

Haber ajansı MA’dan Berivan Alatan’ın haberine göre; Yüksekdağ ve Demirtaş hakkında 20 Eylül’de Ankara 1’nci Sulh Ceza Hakimliği’nin verdiği tutuklama kararına itiraz edildi. Ankara 1’nci Sulh Ceza Hakimliğine verilen itiraz dilekçesinde, tutuklama kararının “usulüne uygun yapılmış bir suç soruşturması üzerine verilmiş bir tutuklama kararı” olmadığı ifade edildi. Dilekçede, “Daha açık bir ifade ile müvekkiller hiç bir zaman ve halende şüphelisi olmadığı bir soruşturma kapsamında tutuklanmıştır. Tutuklama kararı, bizzat siyasal iktidar tarafından tasarlanmış, Savcılık ve Sulh Ceza hakimlerine hukuksuzca müştereken alınmıştır” ifadesi yer aldı.


ZATEN 2 SORUŞTURMA AÇILMIŞTI

Dilekçede, 6-8 Ekim eylemleri sonrasında HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri hakkında, HDP resmi twitter hesabından yapılan bir paylaşım nedeniyle 2 adet soruşturma yapıldığı hatırlatıldı.

Birinci soruşturmanın, aralarında Demirtaş ve Yüksekdağ’ın da olduğu, o tarihte milletvekili olan MYK üyelerine açılmış olup, Parlamenter Suçları Soruşturma Bürosunda kayıtlı olan 2014/5717 Soruşturma sayılı dosyası olduğu belirtildi.

İkinci soruşturmanın ise milletvekili olmayan MYK üyeleri hakkında açıldığını ve Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosunda kayıtlı olan 2014/146757 Soruşturma sayılı dosya olduğunu ve milletvekili olmayanlara yönelik olduğu belirtildi.

‘ŞÜPHELİ SFATIYLA YER ALAMAZLAR’

Demirtaş ve Yüksekdağ ile diğer 6 milletvekili dışında kalan MYK üyeleri hakkında açılan ve Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosunca takip edilen bu dosyada ise 20 Eylül 2019 tarihine kadar kayda değer hiçbir gelişme yaşanmadığına dikkat çekilen dilekçede “Milletvekili olmayan MYK üyeleri hakkında çağrı kağıtları çıkarılmış ve bir kısmının ifadesi alınabilmiştir” ifadelerine yer verildi.

Dilekçede, 20 Eylül’de açılan soruşturmada Yüksekdağ ve Demirtaş’ın şüpheli sıfatıyla yer almasının mümkün olmadığı belirtilerek, Yüksekdağ ve Demirtaş hakkında 6-8 Ekim eylemleri sonrası açılan soruşturmaların ana dava dosyalarında görüldüğü hatırlatıldı.

AVUKATLARA 6-8 EKİM’LE İLGİLİ YENİ SORUŞTURMALAR ULAŞMAMIŞ

Dilekçede, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının Yüksekdağ ve Demirtaş hakkında, 6-8 Ekim eylemlerine dair Parlamenter Suçları Soruşturma Bürosundaki soruşturmalar dışında başka bir soruşturma yürütülmediği yönündeki yazılı belgelerine de yer verildi.

Demirtaş’ın avukatlarının, 7 Ağustos 2019 tarihinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan aldıkları, müvekkilleriyle ilgili kayıtlı bütün soruşturma dosyalarının dökümünü gösteren belgede de, Demirtaş’ın 20 Eylül’de tutuklandığı soruşturma dosyasının bulunmadığına dilekçede yer verildi.

Ayrıca dilekçede, 20 Mayıs 2016 tarihi itibariyle Demirtaş ve Yüksekdağ hakkındaki tüm dosyalar hakkında fezlekeler düzenlendiği, 20 Mayıs 2016 tarihi itibariyle müvekkillerinin şüpheli olduğu tüm soruşturma dosyaları arasında 20 Eylül’deki tutuklama kararı verilen soruşturma dosyasının bulunmadığı belirtildi.

5 YILDIR KONUYA DAİR İFADELERİNE BAŞVURULMAMIŞ

Demirtaş ve Yüksekdağ’ın tekrar tutuklanmasına sebep olan ve 5 yıldır devam eden soruşturmada şüphelilere davetiye çıkarılmadığını dikkat çekilen dilekçede, “İfadelerine başvurulmamış olması da müvekkillerin bu dosyanın şüphelisi olmadığını açıkça ortaya koymaktadır” denildi.

Son güncelleme: 09:32 27.09.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı