• Turkhane Logo

Demirtaş: Cizre bodrum katlarında katledilen gençlerin küllerini gözlerimle gördüm

HDP'nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuksuz yargılandığı ana davası, Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ikinci gününde de devam etti.

15:44 08 Ocak 2020 Çarşamba
Demirtaş: Cizre bodrum katlarında katledilen gençlerin küllerini gözlerimle gördüm
HDP'nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuksuz yargılandığı ana davası, Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ikinci gününde de devam etti.



Avukatlar hazır bulunduğu duruşmaya HDP milletvekilleri Mithat Sancar, Züleyha Gülüm, Mehmet Rüştü Tiryaki, Murat Çepni, Zeynel Özel ile partililer izleyici olarak katıldı.

Dünkü duruşmaya alınmayan Sınır Tanımayan Avukatlar’dan Per Stadig ve Stende Geer, bugünkü duruşmaya alındı. Avrupa Sosyalistleri Partisi (PES) heyeti ise polis tarafından engellendi. Mahkeme heyetinin yabancı heyetlerin duruşmaya alınmasına dair kararı olmasına rağmen polis, PES heyetini Cezaevi Kampüsü dışında bekletti.


Mahkeme heyeti ile yapılan görüşmeler sonucunda PES heyeti de duruşma salonuna alındı.

Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görülen duruşmaya Demirtaş, tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığı ile katıldı.

Demirtaş, hakkında hazırlanan iddianamede yer alan 3’üncü fezlekeye dair savunması yaptı. 3 No’lu fezlekenin 2015 yılına ait bir fezleke olduğunu hatırlatan Demirtaş, şöyle dedi:

Fezlekenin esası Demokratik Toplum Kongresi’nde yapmış olduğumuz bazı konuşmalar. Hakeza basın toplantısında ifade ettiğimiz görüşler, televizyon programında ifade ettiğimiz görüşler ve yanılmıyorsam iki ayrı mitingde yaptığımız konuşmalardan oluşan bir fezleke. Yani 4 veya 5 konuşmamdan müteşekkil bir fezleke. Daha önce de belirttiğim gibi fezlekeye alınan, bana ait olduğu söylenen konuşmalar bütün fezlekelerde olduğu gibi cımbızlama yöntemi ile seçilmiş, birkaç cümle peş peşe getirilerek bir algı oluşturulmuş. Bütün savcıların bizim hakkımızda düzenlediği fezlekelerin, iddianamelerin zaten genel tarzı budur. Sadece bu iddianamede değil, Cumhurbaşkanına hakaret dosyasında ya da başka mahkemelerde açılmış Başbakana hakaret ya da TCK 301’le ilgili dosyaların tamamında konuşmalarımın tamamı ya çarpıtılmış ya da cımbızlama yapılmış. Tabii savcıların bilmeden yaptıkları bir çalışma değil. Aleni bir şekilde çarpıtma, kumpas, kamuoyunu yanlış yönlendirme hatta mahkeme heyetlerini yanlış yönlendirme amaçlı düzenlenmiş iddianameler ve fezlekelerdir.

Savunmasında sözkonusu fezlekede yer alan konuşmalarıyla ilgili bilirkişi raporlarını da okuyan Demirtaş, Fezleke konusu konuşmaların hepsinin arkasındayım. Hepsi de partimizin çözüm önerileri ve siyasi kararlardır. Tek üzüntüm barışı sağlanamamaktan dolayı ölümlerin ve yıkımların önüne geçememekten dolayıdır. Ben iddia ediyorum o dediklerimiz dinlenilseydi iletişimle hendekler kapatılsaydı, mesele siyasi çözüm noktasında tartışılsaydı tek bir insanın burnu kanamazdı ifadelerini kullandı. 
  #Demirtaş; Cizre bodrumlarında yaşananları nereye kadar saklayacaktı bu ülke. Orada ki 120 silahsız genci dünyanın önünde yaktılar, katlettiler. Ağır vahşi katliamlar yapıldı. Bunu söylemeyelim mi? Ben katledilen gençlerin küllerini kendi gözlerimle gördüm kendi gözlerimle — Cahit Kırkazak (@Av_CKirkazak) January 8, 2020
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlunun Barış Akademisyenleri ile ilgili T24ten Murat Sabuncuya verdiği demeci hatırlatan Selahattin Demirtaş, Davutoğlu bugün verdiği demeçte  Barış Akademisyenleriyle ilgili olarak cumhurbaşkanının yargıyı devreye soktuğunu söylüyor. Peki akademisyenler işten atılırken, tutuklanırken, yargılanırken Başbakan olarak susman senin ayıbın bak ben susmadım, susmayacağım dedi.

Şırnakın Cizre ilçesinde yaşanan sokağa çıkma operasyonları ve hendek savaşlarını hatırlatan Demirtaş, Cizre bodrumlarında yaşananları nereye kadar saklayacaktı bu ülke. Oradaki 120 silahsız genci dünyanın önünde yaktılar, katlettiler. Ağır vahşi katliamlar yapıldı. Bunu söylemeyelim mi? Ben katledilen gençlerin küllerini kendi gözlerimle gördüm kendi gözlerimle... diye konuştu. 

Duruşma devam ediyor.... 

Son güncelleme: 15:44 08.01.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı