• Turkhane Logo

DAİŞ’lilerin yargılamalarına başlanıyor

Suriye’de Kürt güçlerin elinde tutuklu bulunan binlerce DAİŞ’linin yargılanması için komisyon kuruldu. Mahkeme süreci için bölgedeki uluslararası güçlerle görüşmeler başladı. Esir kişi sayısı 70 binin üzerinde.

12:02 19 Nisan 2019 Cuma
DAİŞ’lilerin yargılamalarına başlanıyor
Suriye’de Kürt güçlerin elinde tutuklu bulunan binlerce DAİŞ’linin yargılanması için komisyon kuruldu. Mahkeme süreci için bölgedeki uluslararası güçlerle görüşmeler başladı. Esir kişi sayısı 70 binin üzerinde.


Demokratik Suriye Güçleri’nin (QSD), esir aldığı DAİŞ’lilerin yargılanması için başlatılan çalışmalar sürüyor. Mahkemenin kurulması için oluşturulan komisyon ile uluslararası koalisyon temsilcileri 24 Mart tarihinde bir araya geldiler.

Mezopotamya Ajansı’na konuşan Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi Dış ilişkiler Bürosu Eşbaşkanı Emel Dada, bu temasın koalisyondan ilk resmi talepleri olduğunu belirtti.


54 ÜLKEDEN BİNLERCE KİŞİ

Irak ve Suriye dışında 54 ülkeden binlerce kişinin tutuklandığını söyleyen Dada, aynı zamanda DAİŞ’lilerin eş ve çocuklarının da ellerinde olduğunu söyledi. Aile fertlerinin sayısının 70 bini geçtiğini ifade Dada, “Şimdi bunlara barınma ve bakma sorunu ortaya çıkıyor. Erkek olan DAİŞ’liler cezaevlerinde tutuluyor. Bulundukları her yerde insanları alıp zorla eğitmişler. Örneğin 8 yaşından itibaren çocukları alıp, ‘Eşbeli Xilafe’ adlı okullarda askeri ve dini eğitimlerden geçirmişler. Zorla savaştırılmışlar. Bunun gibi binlerce insanı bu yaşama zorladılar.  Bunları gidermek ve yarattıkları tarzı ortadan kaldırmak bizi aşan bir durum. Bununla ciddi bir mücadele söz konusudur. Hem maddi hem de manevi destek gerekiyor” dedi.



Emel Dada

YARGILAMA GÖRÜŞMELERİ BAŞLADI

Dada, yargılama süreciyle ilgili ise şu bilgileri verdi:


“Bu konuda yönetim olarak 24 Mart’ta uluslararası güçlerle bir toplantı gerçekleştirdik. Toplantıda uluslararası bir mahkemenin kurulmasını talep ettik. Bu acıları yaşatanları mahkemelerde yargılayabilmek için bunu resmi bir şekilde aktardık. Sözünü ettiğimiz kişiler burada saldırılar yapıp, katliamlar gerçekleştirdiler. Dolayısıyla suç işledikleri yerde yargılanmaları gerekiyor. Bu konuda dış ilişkiler olarak, tüm alanlarda çalışmalarımız devam ediyor. DAİŞ’in tekrar canlanmaması için bütün yolları zorlamalıyız. Burada savaştıkları için burada yargılanmaları gerekiyor.”

Dada, mahkemenin kurulacağı yerle ilgili Kobani’nin teklif edildiğini ancak henüz net bir durumun sözkonusu olmadığını belirtti.

Son güncelleme: 12:02 19.04.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı