• Turkhane Logo

Cumhuriyet Savcısı Eyüp Akbulut: Salgın tedbirlerinin tamamı hukuka aykırı

Cumhuriyet Savcısı Eyüp Akbulut, pandemiyle mücadele kapsamında alınan tedbirlerin tamamının hukuka aykırı olduğunu söyledi.

13:52 18 Mayıs 2021 Salı
Cumhuriyet Savcısı Eyüp Akbulut: Salgın tedbirlerinin tamamı hukuka aykırı
Cumhuriyet Savcısı Eyüp Akbulut, pandemiyle mücadele kapsamında alınan tedbirlerin tamamının hukuka aykırı olduğunu söyledi.



Konuyu, yayınladığı bir video paylaşımıyla değerlendiren Akbulut, “Anayasa’da bunların nasıl yapılabileceği ayrıntılı olarak düzenlenmiştir. İl İdaresi Kanunu zikrediliyor; onun ilgili maddeleri uyarınca bu işlemlerin yapıldığı söylendi. Fakat bir kanunda ‘Vali gereken tedbirleri alır’ denmesi bu kısıtlamalar için hiç bir şey ifade etmez. Yoksa vali bize aklımızın almayacağı şeyleri de emredebilir.” diyor.

HSK’nın iktidarın pandemiyle mücadele tedbirlerinin ‘hukuksuz’ olduğunu söyleyen savcıyla ilgili ‘jet’ hızıyla bir inceleme başlatması bekleniyor!


İşte Savcı Akbulut’un açıklamalarından bazı bölümler:

HAYSİYETLİ BİR HUKUKÇU BUNLARI SÖYLEMEK ZORUNDA

“Bu video kaydını uzun zamandır izlediğim haksızlıklar hakkında konuşmak için yaptım. Bugüne kadar pek çok yetkiliye anlattım. Ancak onlar beni ‘Aman başına iş alırsın, sana bir şeyler isnat ederler, biz hiç bir şey yapamayız.’ diyerek men ettiler. Fakat haysiyetli bir hukukçu bunu yapmak zorundadır. Bu bizim işimizin gereğidir.”

TERBİRLERİN HEPSİ HUKUKA AYKIRI

“Hukuk devletine yaraşmayacak uygulamalar görüyoruz. Ve bunlar büyük mağduriyetlere sebep oluyor. En başta söylemek icap eder ki bugüne kadar pek çok anabilim dalı başkanı, profesör hukukçu tarafından dillendirildi. Bugün uygulamada olan sokağa çıkma yasağı, maske takma zorunluluğu, sosyal mesafe kuralı, seyahat kısıtlamaları; bunların tamamı hukuka aykırıdır. Anayasa’da bunların nasıl yapılabileceği ayrıntılı olarak düzenlenmiştir.”

VALİNİN BÖYLE BİR YETKİSİ YOK

“İl İdaresi Kanununu zikrediliyor; onun 11-C 66 maddeleri uyarınca bu işlemlerin yapıldığı söylendi. Fakat bir kanunda ‘Vali gereken tedbirleri alır’ denmesi bu kısıtlamalar için hiç bir şey ifade etmez. Yoksa vali bize aklımızın almayacağı şeyleri de emredebilir. Temel hak ve özgürlüklerin kısıtlanmasından ‘dar’ yorum esastır. Kanunilik ilkesi caridir. Bunu bu kanuna istinaden yapamazsınız.”

VİDEONUN TAMAMINA AŞAĞIDAKİ LİNKTEN ULAŞABİLİRSİNİZ

 

Son güncelleme: 13:52 18.05.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı