• Turkhane Logo

Covid-19 geçirenlerde korkutan tespit: Hastalıktan iki yıl sonra...

Oxford Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre koronavirüsün neden olduğu Covid-19 hastalığına yakalananlarda, hastalıktan 2 yıl sonra bilinç bulanıklığı, demans ve epilepsi, diğer solunum yolu hastalıklarını geçirenlere göre daha yaygın görülüyor.

14:48 18 Ağustos 2022 Perşembe
Covid-19 geçirenlerde korkutan tespit: Hastalıktan iki yıl sonra...
Oxford Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre koronavirüsün neden olduğu Covid-19 hastalığına yakalananlarda, hastalıktan 2 yıl sonra bilinç bulanıklığı, demans ve epilepsi, diğer solunum yolu hastalıklarını geçirenlere göre daha yaygın görülüyor.

Araştırma kapsamında çoğunluğu Amerika Birleşik Devletlerinde (ABD) olmak üzere 1 milyon 250 bin kişide, Covid geçirdikten iki yıl sonra 14 farklı hastalığın görülme riskleri incelendi.

Daha sonra bu sonuçlar, iki yıl önce farklı bir solunum yolu enfeksiyonu geçiren 1,25 milyon kişinin sonuçlarıyla kıyaslandı.
Covid olan grupta, aşağıdaki vakaların görülme sıklığı daha fazlaydı:
65 yaş üstü yetişkinlerde demans, felç ve bilinç bulanıklığı18-64 yaş arası yetişkinlerde bilinç bulanıklığıGenel görülme riski düşük olmasına rağmen çocuklarda epilepsi ve psikotik bozukluklar .Örneğin başka bir solunum yolu enfeksiyonu geçiren çocukların 2 yıl sonra epilepsi geliştirme riski 10 binde 130ken, Covid sonrası bu olasılık 10 binde 260a yükseldi.
Çocukların psikotik bir bozukluk geliştirme riskleri de Covidden sonra 10 binde 18e yükseldi ancak nadir görülen bir risk olarak kaldı.
Bazı rahatsızlıklarınsa Covidden iki yıl sonra görülme sıklığı azaldı. Bunlar arasında
Çocuklarda ve yetişkinlerde anksiyete ve depresyon
Yetişkinlerde ise psikotik bozukluklar yer alıyor.
UZUN COVİD OLARAK TANIMLANMIYORAraştırma, yetişkinlerde artan depresyon ve anksiyete riskinin iki aydan az sürede normale döndüğünü de buldu.
Oxford Üniversitsi Psikiyatri Departmanından araştırma ekibinden Prof. Paul Harrison,  Covidden 2 yıl sonra bile demans ve hastalık nöbetleri gibi rahatsızlıkların daha sık gözlemleniyor olmasını endişe verici olarak nitelendirdi.
Ancak anksiyete ve depresyonun Covidden sonra çocuklarda görülmezken yetişkinlerde kısa süreli olmasını iyi haber olarak yorumladı.
Araştırmacılar, sayıların göz ardı edilmesi zor olsa da bir felaket uyarısı olmadığını söylüyor. Ancak bazı vakaların tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyabileceğini ve bunun sağlık hizmetleri üzerindeki baskıyı artırabileceğini de ekliyorlar.
Lancet Psychiatry dergisinde yayımlanan çalışma için araştırmacılar hastalık geçiren kişileri iki yıl boyunca tek tek izlemek yerine enfeksiyondan iki yıl sonra yeni tanı konan kişilerin sayısını incelediler.
Bunun yanında, teşhisten sonra her bir vakanın ne kadar şiddetli olduğuna veya ne kadar sürdüğüne bakılmadı. Bunlar Covid ya da diğer enfeksiyonlarla karşılaştırılmadı.
Araştırmacılar, bilinç bulanıklığı olarak bilinen hafıza ve konsantrasyon sorunlarının tipik bir semptom olduğu uzun Covid tanımlanmasını kullanmayı tercih etmediler.

Son araştırmalar, geçen kış yayılmaya başlayan koronavirüsün Omicron varyantının, önceki varyantlara göre uzun süreli Covid semptomlarına neden olma olasılığının daha düşük olduğunu bulmuştu.
Oxford Üniversitesinin araştırmasında ise genel olarak Delta varyantından daha hafif geçmesine rağmen, Omicronun benzer beyin ve akıl sağlığı risklerine yol açtığı tespit edildi .
KORONAVİRÜSTEN ZİYADE YAŞADIĞIMIZ DİSTOPYA İLE BAĞLANTILI OLABİLİRAraştırmanın sınırlı görülen yönleri de var. Bunlardan ilki, bazı uzmanların kanda mikro pıhtıların gelişmesiyle açıklanabileceğini söylese de, Covidin beyin ve zihinsel sağlık bozukluklarına nasıl neden olabileceğinin henüz bilinmemesi. Araştırma bu sorunun yanıtını incelemiyor.
Araştırma ekibine dahil olmayan University College Londondan Dr Jonathan Rogers ve Prof Glyn Lewis, çalışmanın özellikle araştırılması gereken bazı klinik sonuçları vurguladığını ancak bulguların doğrulanabilmesi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu belirtiyor.
Cambridge Üniversitesinden Prof David Menon, Covid nedeniyle hastanede kalmanın etkisinin 20 yıllık yaşlanmaya (50 ile 70 arası) eşit olduğunu söyledi.
Liverpool Tropikal Tıp Okulunda fahri profesör olan Paul Garner, Covid pandemisinin insanların hayatlarını çok farklı yönlerden değiştirdiğini söyledi.
Prof. Garner, demans ve psikozdaki artışların virüsün doğrudan bir etkisi olmaktan ziyade, yaşadığımız toplumsal kargaşa ve distopya ile ilgili olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu söyledi.

Son güncelleme: 14:48 18.08.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı