• Turkhane Logo

Covid-19 Algı Anketi: Toplumun yarısı başkasından şüpheleniyor

Koronavirüsü salgınının toplumu nasıl etkilediğine yönelik Kızılay Akademi tarafından yapılan araştırmaya katılanların yüzde 90’ı “salgın ile ilgili bilgi sahibiyim ve önlem alıyorum” diyor.

10:22 22 Haziran 2020 Pazartesi
Covid-19 Algı Anketi: Toplumun yarısı başkasından şüpheleniyor
Koronavirüsü salgınının toplumu nasıl etkilediğine yönelik Kızılay Akademi tarafından yapılan araştırmaya katılanların yüzde 90’ı “salgın ile ilgili bilgi sahibiyim ve önlem alıyorum” diyor.



Buna karşın katılımcıların %48’i çevresindeki kişilerin yeteri kadar önlem almadığını ve yeterli bilgiye sahip olmadığını düşünüyor.

Türk Kızılay bünyesinde faaliyetlerine başlayan Kızılay Akademi Başkanlığı, Mayıs ayında Covid-19’un toplumu nasıl etkilediğini bulmak için online anket yaptı. 81 ilde 37 bin kişi ile internet ortamında gerçekleştirilen ‘Covid-19 Algı ve Tutum Araştırması’nın sonuçları açıklandı. Araştırmaya katılan kişiler, Covid-19 salgınına karşı önlem aldıklarını ama başka kimsenin önlem almadığını düşünüyor.


Yüzde 31’lik katılım oranıyla İstanbul’un ilk sırayı aldığı anket, 81 ilin tamamında uygulandı. 37 bin kişinin online ortamda yanıtladığı 10 soruluk anket, bugüne kadar en fazla kişinin katıldığı araştırma olmasıyla da dikkat çekiyor. % 99 güven aralığı ve % 0,7 hata payıyla tamamlanan çalışmaya göre vatandaşların yüzde 81’i salgınla ilgili haberleri televizyon, internet ve sosyal medyadan öğreniyor. Yaş ilerledikçe televizyonun ağırlığı artarken, gençlerin sosyal medya ve internet haber ağlarından daha fazla bilgi aldığı görülüyor.

GENÇLER ÇEVREYE GÜVENMİYOR, 65 YAŞ ÜSTÜ GÜVENİYOR

Katılımcıların yüzde 90’ı koronavirüsün bulaşma yolları, belirtileri ve risk grupları hakkında bilgi sahibi olduğunu belirtti. Buna karşın katılımcıların %48’i çevresindeki kişilerin yeteri kadar önlem almadığını ve yeterli bilgiye sahip olmadığını düşünüyor.

Gençlerde ve eğitim düzeyi yüksek katılımcılarda koronavirüs hakkında yeterli bilgiye sahip olduğunu düşünenlerin daha yüksek olduğu görülürken, 65 yaş üstü katılımcılar, gençlerin ve eğitimlilerin aksine çevredekilerin de kendileri gibi önlem aldığını düşünüyor.

MASKENİN KORUDUĞUNU DÜŞÜNENLERİN ORANI YÜZDE 69

Kızılay Akademi, araştırmaya katılan kişilere salgına karşı nasıl korunduklarını sordu. Çalışmaya katılanların yüzde 97,9’u ellerini sık sık yıkayarak, yüzde 97.6’sı sosyal mesafeye dikkat ederek, yüzde 97’si de yüze, göze, ağıza dokunmayarak kendilerini koruduklarını söyledi.

Aynı kişiler maske kullanıma ilişkinse daha farklı sonuçları ortaya çıkartan cevaplar verdi. Çalışmaya katılanların yüzde 79’u maskenin koruyucu olduğunu düşünüyor ama yüzde 86’sı yine de maske takıyor. Çalışmaya katılanların yüzde 12’si sarımsak tüketimini artırdığını belirtirken yüzde 27’si de vitamin desteği alıyor.

KARANTİNADA KİTAP OKUYANLARIN ORANI YÜZDE 10.6 ÇIKTI

“Evde kaldığınız sürede ne yapmak size iyi geliyor ve sizi rahatlatıyor?” sorusuna katılımcıların yüzde 12,5’i “Film izlemek” yanıtını verdi. İnternet ve sosyal medyada zaman geçirenlerin oranı yüzde 11,5, kitap okuyanların oranı yüzde 10,6 oldu.

Dua edenlerin oranının yüzde 10 olarak sonuçlandığı anket çalışmasında uyuyanların oranı yüzde 7,8, ev temizliği ve bakım işlerini yapanların oranı ise 7,6 çıktı. Çalışmaya katılanların yüzde 12.5’i çevresindeki kişilerle yardımlaşma duygularının geliştiğini belirtirken, yüzde 17.3’ü de ailesiyle daha fazla yakınlaştığını açıkladı.

“6 AY İÇİNDE NORMALLEŞİR”

Anket sonuçlarına göre, Türkiye’de günlük hayatın 6 ay içinde normale döneceğine inananların oranı yüzde 69,8.

“Salgın süresince kendinizde daha fazla geliştiğini düşündüğünüz yönler neler?” sorusuna katılımcıların yüzde 22’si “Tedbir”, yüzde 19’u “Endişe”, yüzde 14’ü “İrade”, yüzde 12’si “Umut”, yüzde 9’u “Azim”, yüzde 8’i “Merak”, yüzde 5’i “Umutsuzluk”, yüzde 5’i “Öfke”, yüzde 3’ü “Mizah” ve yüzde 2’si de “Tembellik” cevabını verdi.

COVİD-19 HABERLERİ TV’DEN ALINDI

Koronavirüs salgını ile ilgili yapılan güncel duyurulardan haberdarlık oranı ortalama %91 düzeyinde ve oldukça yüksek olduğu görüldü. Haberdarlık oranı eğitim düzeyi düştükçe %78’lere kadar düştü. Koronavirüs salgını hakkındaki gelişmeler en çok televizyon (%32,5), internet sitesi (%25,6) ve sosyal medya (%22,5) mecralarında takip edildi.

Son güncelleme: 10:22 22.06.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı