• Turkhane Logo

CNN: ‘Brunson’a karşı Zarrab pazarlığı Beyaz Saray’da yapıldı’

ABD Başkanı Donald Trump’ın avukatı Rudy Giuliani’nin, 2017’de Reza Zarrab’a yöneltilen suçlamaların düşürülmesi için Beyaz Saray’da bir toplantıda ABD liderine ve dönemin Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’a baskı yaptığı iddia edildi.

20:20 11 Ekim 2019 Cuma
CNN: ‘Brunson’a karşı Zarrab pazarlığı Beyaz Saray’da yapıldı’
ABD Başkanı Donald Trump’ın avukatı Rudy Giuliani’nin, 2017’de Reza Zarrab’a yöneltilen suçlamaların düşürülmesi için Beyaz Saray’da bir toplantıda ABD liderine ve dönemin Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’a baskı yaptığı iddia edildi.



CNN’in aktardığına göre Giuliani, Trump ve Tillerson’dan Türkiye’de tutuklu bulunan rahip Andrew Brunson’ın serbest bırakılması karşılığında Zarrab’a ABD’nin yönelttiği suçlamaların düşürüleceği bir anlaşma yapılmasını talep etti.

Çarşamba günü Bloomberg’ün yayınlanna haberinde ise Başkan Trump dönemin Dışişleri Bakanı Tillerson’a Adalet Bakanlığı’nı davanın kapatılması konusunda ikna için baskı yaptığını iddia edilmişti.


CNN’nin haberinde ise bu toplantının Beyaz Saray’da yapıldığı belirtildi. Zarrab aynı zamanda Giulani’nin müvekkillerinden biri olduğunun belirtildiği haberde toplantıdan sonra Tillerson’ın Trump’ın özel kalem müdürü John Kelly’e bu planı onaylamadığını belirttiği bildirildi.

CNN bu haberi toplantı hakkında bilgilendirilen bir yetkiliye dayandırdı.

Bloomberg perşembe günü benzer bir toplantı hakkında bir haber hazırlamıştı.Bloomberg’e konuşan kaynaklar ABD Başkanı Donald Trump’ın 2017’de dönemin Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’a Reza Zarrab’ın serbest bırakılması için baskı yaptığını iddia etmiş, ancak Giuliani’nin toplantıda olduğundan veya bir suçlu takasından bahsetmemişti.

Giuliani önce yalanmamış sonra ‘olabilir’ demişti

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre ise bu ay verdiği bir röportajda Giuliani önce Zarrab’ın dosyasını Trump’la yaptığı görüşmede gündeme getirdiğini yalanlamış ancak daha sonra böyle bir şey yapmış olabileceğini belirtmişti. Giuliani Rıza Sarraf ve o dönem Türkiye’de cezaevinde tutulan ABD’li rahip Andrew Brunson’ı kapsayan bir takas anlaşması konusunda yetkililerle görüştüğünü söylemişti. Rudy Giuliani, “Trump’la bu konuyu konuştuysam ne olmuş?” demişti.

Hakim Berman’ın kafasını karıştıran ilişkiler ağı

Zarrab’ın bir süre avukat kadrosunda yer alan eski New York Belediye Başkanı ve Trump’ın yakın dostu Rudolp Giuliani ve eski ABD Adalet Bakanı Michael Mukasey, Türkiye’ye giderek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmüştü.

Zarrabdavasının hakimi Richard Berman, savcılığın ikilinin çıkar çatışması iddiasıyla avukatlıktan men edilmesiyle ilgili duruşmalarda kafasını karıştıran birçok soru olduğunu belirterek bunların açıklığa çıkmasını istemişti.

75 yaşındaki Hakim Berman, Zarraf davasında kendisini en çok şaşırtan şeyin, Rıza Zarrab’ın arabulucu hukuk danışmanı olarak savunma ekibinde yer verdiği ve daha önce birlikte çalıştığı eski New York Belediye Başkanı Rudolph Giuliani’nin yıllar sonra değişen tavrı olduğunu söylemişti.

Berman, Zarrab davasını yakından takip ederek haberleştiren internet sitesi Court News’a yaptığı açıklamada, Giuliani’nin Sarraf davasında üstlendiği rol karşısında çok büyük bir şaşkınlık yaşadığını ifade etmişti.

Türkiye Trump’a yakın lobi şirketlerine milyonlarca dolar ödedi

New York Güney Bölgesi başsavcılığının diğer bir çıkar çatışması iddiası da Giuliani’nin iş ortağı olduğu Greenberg Traurig firmasının ABD’de Türkiye adına lobicilik yapmasının davada çıkar çatışmasına yol açıp açmayacağı sorgulanmıştı.

Başkan Trump’a yakınlığıyla bilinen Brian Ballards’ın sahibi olduğu Ballards Partners lobi şirketinin müşterileri arasına dava süreci sırasında Türkiye de girmişti.

Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç ve firmanın sahibi Brian Ballards arasında, 21 Mayıs 2017’de lobi anlaşması imzalanmıştı.

Sarraf’ın tanık olarak katıldığı eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla aldığı 32 aylık hapis cezasını tamamlayıp tahliye olmasına rağmen Sarraf savcılıkla işbirliği yaptığı için alacağı indirimli hapis cezası için henüz hakim karşına çıkarılmadı.

Bazı Türk medya kuruluşları tarafından dışarda olduğu iddia edilen Sarraf ‘ın nerede olduğuyla ilgili hakim ve savcılığa, aralarında VOA Türkçe’nin de bulunduğu medya kuruluşlarının dilekçelerine ise uzun bir süredir yanıt verilmiyor.

ABD Adalet Bakanlığı’nın elektronik dava işlemlerinin yapıldığı sistemde davanın hala sürdüğü görülüyor. Dava dosyasında en sonuncusunun iki gün önce elektronik sisteme girdiği 40 yakın gizlilik kararı olan dosya bulunuyor.

Zarrab’ın davası devam ediyor: ’40 yakın gizlilik kararı olan dosya var’

Zarrab’ın tanık olarak katıldığı eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla aldığı 32 aylık hapis cezasını tamamlayıp tahliye olmasına rağmen Zarrab savcılıkla işbirliği yaptığı için alacağı indirimli hapis cezası için henüz hakim karşına çıkarılmadı.

Bazı Türk medya kuruluşları tarafından dışarıda olduğu iddia edilen Zarrab’ın nerede olduğuyla ilgili hakim ve savcılığa, aralarında VOA Türkçe’nin de bulunduğu medya kuruluşlarının dilekçelerine ise uzun bir süredir yanıt verilmiyor.

ABD Adalet Bakanlığı’nın elektronik dava işlemlerinin yapıldığı sistemde davanın hala sürdüğü görülüyor. Dava dosyasında en sonuncusunun iki gün önce elektronik sisteme girdiği 40 yakın gizlilik kararı olan dosya bulunuyor.

Son güncelleme: 20:20 11.10.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı