• Turkhane Logo

Civelek ailesinden geriye kalanlar…

Yüz binlerce öğretmenin "Ben de var mıyım?" korkusuyla listelerde ismini aradığı gün, takvimler 1 Eylül 2016'yı gösteriyordu.

12:43 10 Aralık 2018 Pazartesi
Civelek ailesinden geriye kalanlar…
Yüz binlerce öğretmenin "Ben de var mıyım?" korkusuyla listelerde ismini aradığı gün, takvimler 1 Eylül 2016'yı gösteriyordu.




Resmi Gazetede yayınlanan 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) 28 bin 163 öğretmen terör örgütüyle ilişkili oldukları gerekçesiyle mesleklerinden ihraç edilmişti o gün.


Hatice Civelek, 14 bin 73üncü öğretmendi listede ismi bulunan.  Çalıştığı Sancaktepe İbni Sina İlköğretim Okulunun yönetiminden daha öğle olmadan aranmış ve tebligat kâğıdını almaya çağrılmıştı.

O listede ismi bulunan öğretmenlerin tamamının hayatı geri döndürülemez biçimde değişecekti, ancak Civelek ailesini bekleyen felaketler daha yeni başlıyordu.

Hatice Civelek, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği mezunuydu. Eşi Enis Evren Civelek ise Gazi Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği’nden. 

Evren, İslama ilgisi nedeniyle ardından Anadolu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni de bitirmişti. Özel sektörde de pek çok farklı işte çalışmıştı.

15 Temmuz KHKleri sonrasında ailenin karşılaştığı ilk zorluk ekonomik oldu. Evren Civelek, 2017 yılı içinde sözleşmeli öğretmen olabilmek için Milli Eğitim İl Müdürlüğüne başvurdu.

Endişelendiği bir durum yoktu. Güvenlik soruşturmasından geçti ve sözleşmeli öğretmenliğe başladı.

Ama Haziran 2017de bir sabah erken saatlerde polis kapısını çaldı. Hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı gözaltı kararı çıkartmıştı. İsmi bir ifadede 2005 yılında Cemaat yurdunda müdür yardımcılığı yaptı şeklinde geçmişti. Gözaltının sebebi buydu.

Cemaat soruşturmalarında tutuklama delili olarak kabul edilen Bylock kullanıcı listesinde ya da Bank Asyaya para yatıranlar listesinde ismi olmak gibi kriterlerin hiçbiriyle suçlanmadı. İfadesinde, iki yıl çalıştığı yurdun Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olduğunu, yıllar önce çalıştığı bir kurum nedeniyle şimdi suçlanamayacağını anlattı. Ancak Savcılık tutuklama talebiyle mahkemeye sevk etti.

Civelek, 12 yıl önce çalıştığı kurum nedeniyle örgüt üyeliği suçlamasıyla dakikalar içinde tutuklanarak Kırıkkale Keskin Cezaevine gönderildi.

Tutuklanması ardından aile ekonomik olarak çöküntü yaşadı ve Hatice Civelek, kızları Naime (8) ve Betülü (3) alarak Düzceye baba evine taşındı.

 /

 
Evren Civelek o günden sonra ailesini sadece aylık açık görüşlerde görebilecekti.

7 Aralık 2018 Cuma günü de o günlerden biriydi. Keskin Cezaevinin açık görüş günü için Hatice Civelek babası Emin Balıkçı ve iki kızıyla yola çıktı. Kayınvalidesi Havva Civelek de Rizeden gelip onlara katıldı. Gece yarısı yola çıkılmış, kurallar gereği sabah 07:00de cezaevinde olmayı başarmışlardı.

Mahpusun Bayramı ya da resmi adıyla bir saatlik açık görüş, Evren Civelekin çocuklarını son görüşü oldu.

350 kilometrelik geri dönüş yolunun Ankara Mamak kısmında, ikisi çocuk beş kişiyi taşıyan araç şarampole yuvarlandı. Sağ kalan tek kişi KHKlı öğretmen Hatice Civelekti.

İki çocuğunu, babasını ve kayınvalidesini kaybetmiş, kendisi kırıklar içinde Ankara Numune Hastanesine kaldırılmıştı. Bilinci açıldığında ifade için gelen Jandarmaya ilk sözü: Kimler öldü? oldu.

Şimdi kaldıramazsınız cevabına Ben vatansever iken vatan haini ilan edildim, onu bile kaldırdım bunu da kaldırırım karşılığını verdi.

Yakın bir arkadaşının hastane odasından yaptığı video kaydında Hatice Civelek, Ne olur, eşim bu kadar şeyden sonra hücreye dönemez, o hücreye tek başına atmayın onu. Benim belim, göğsüm, kolum kırık. Benim ona onun da bana ihtiyacı var. Lütfen onu bırakın diye sesleniyordu yetkililere.

Aynı saatlerde Evren Civelek, çocuklarını defnedebilmek için savcılığın verdiği özel izinle Düzce Şehir Mezarlığındaydı.

Dudaklarından sadece Meleklerim gitti sözleri dökülen baba Evren Civelek, defin işlemlerinin ardından jandarmalar eşliğinde Ankaraya karısını görmeye getirildi.

Savcılığın tanıdığı 10 dakikalık görüş hakkı için.

Birbirlerinin elini tutarak suskun geçirdikleri 10 dakikanın ardından, Evren Civelek Rizeye doğru yola çıktı. Evlatlarını toprağa veren bir baba, bu kez annesini toprağa vermeye giden evlattı.

 
/
 

Kazanın ardından Evren Civelekin avukatı tahliye başvurusunu Pazartesi günü yenileyecek. 14 Aralıkta rutin tutukluluk değerlendirme duruşması bulunan Civelekin 28 Ocak 2019da mahkemesi var.

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, tutukluların ailelerinden uzak cezaevlerinde tutulmalarının, nakil taleplerine cevap verilmemesinin; hak ihlali ve sistematik bir cezalandırma biçimi olarak uygulandığını sıklıkla dile getiriyor.

Sadece Gülen Cemaati mensupları değil Kürt tutuklular da ailelerinden uzak şehirlere gönderiliyorlar.

 

 /

Sabah 07:00da cezaevi girişinde hazır bulunma zorunluluğu nedeniyle aileler geceyi yolda geçiriyor. Bu da kazalara davetiye çıkartıyor.

Civelek ailesinin dışında yakınlarını cezaevi dönüşü kazalarında kaybeden başka Cemaat tutukluları da oldu.

KHK ile ihraç edilen ihraç öğretmen Burak Aydın da onlardan biri.

Giresunda oturan ailesi, Cemaat soruşturması kapsamında tutuklu bulunan Aydını, Mardinde tutuklu bulunduğu cezaevinde ziyaret etti.

Dönüş yolunda (28 Şubat 2018) meydana gelen kazada aileden 4 kişi yaşamını yitirdi.

Cenaze için izin verilmeyen Aydın, oluşan tepki üzerine bir gün sonra mezar ziyareti izni alabildi. Yakınlarının mezarı başında çekilmiş fotoğrafı sosyal medyada KHKlılar için hüznün sembollerinden biri oldu.


Kaynak: Ahval
 
 

Son güncelleme: 12:43 10.12.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı