• Turkhane Logo

Cinsel istismar hükümlüsünü affeden Macaristan Cumhurbaşkanı istifa etti

11:50 11 Şubat 2024 Pazar
Cinsel istismar hükümlüsünü affeden Macaristan Cumhurbaşkanı istifa etti





Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak, istifa ettiğini duyurdu. Novak, çocuklara yönelik cinsel istismar davasında hüküm giymiş bir kişiyi affetmişti. Novak’ın bu kararı, ülkede büyük tepki çekmişti. Novak, istifa açıklamasında “Hata yaptım” dedi.



Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novák, cinsel istismar davasında hüküm giymiş bir kişiyi affetmesi sonrası kamuoyunda oluşan tepkiler üzerine istifa etti.



46 yaşındaki Katalin Novák, Cumartesi günü televizyonda yayınlanan bir mesajla 2022’den bu yana sürdürdüğü cumhurbaşkanlığı görevinden istifa ettiğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Novák’ın geçen hafta, Nisan 2023’te devlete ait bir çocuk yurdunda çocuklara yönelik bir dizi cinsel istismarı gizlemekten hüküm giyen bir adama af çıkarmıştı. Bu kararın ortaya çıkması kamuoyunda büyük tepki doğurmuştu.



“Novák yaptığı açıklamada “Birçok insanda şaşkınlık ve huzursuzluk yaratan bir af çıkardım. “Bir hata yaptım.” dedi.



Başbakan Viktor Orban’ın müttefiki ve iktidardaki Fidesz’in eski başkan yardımcısı olan Novák, cumhurbaşkanlığına atanana kadar Macaristan’ın aileden sorumlu bakanı olarak görev yaptı. Novak, geleneksel aile ve çocuk değerlerini savunma konusundaki duruşu ile biliniyordu.



İstismarın yaşandığı kurumun müdürü, 2004-2016 yılları arasında en az 10 çocuğu istismar ettiği gerekçesiyle sekiz yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Hakkında af çıkarılan kişi ise, cinsel istismar iddialarını geri çekmesi için ailelere baskı yapmaktan suçlu bulunmuştu.

Son güncelleme: 11:50 11.02.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı