• Turkhane Logo

Çin’de mahkeme, Avustralyalı yazara ertelenmiş idam cezası verdi

17:00 05 Şubat 2024 Pazartesi
Çin’de mahkeme, Avustralyalı yazara ertelenmiş idam cezası verdi





Avustralyalı akademisyen Yang Hengjun, casusluk suçlamasıyla beş yıl tutuklu kaldıktan sonra Çin mahkemesi tarafından ertelenmiş idam cezasına çarptırıldı. Avustralya Dışişleri Bakanı, ömür boyu hapis cezası anlamına gelebilecek cezadan dolayı dehşete düştüklerini belirtti.



Bir yabancı ülke için casusluk yapmakla suçlanan akademisyen, yazar ve blogger Yang Hengjun 2019 yılında Guangzhou havaalanında tutuklandı. Çin’de doğan Avustralya vatandaşı Yang Hengjun, Mayıs 2021’de Pekin’de kapalı kapılar ardında yapılan bir günlük duruşmada yargılandı ve karar kamuoyuna açıklanmadı. Akademisyenin ayrıca hangi ülke için casusluk yaptığı ile ilgili de bilgi verilmedi.



Kararın pazartesi günü iletilmesinin ardından akademisyenin ailesi büyük bir şok yaşarken Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Won; Avustralya hükümetinin Yang Hengjun’u her fırsatta ve en üst düzeyde savunduğunu ve savunmaktan vazgeçmeyeceğini, bu karar karşısında dehşete düştüklerini söyledi.



‘Ertelenmiş idam cezası’ olarak açıklanan mahkumiyet kararı iki yıl ertelemeli ölüm cezası olarak da tanımlanıyor. Makhumların ölüm cezalarının, iki yıl iyi halden sonra 25 yıl ya da  ömür boyu hapse çevrilmesine izin veriliyor.



Akademisyen Yang Hengjun’un Avustralya’daki doktora danışmanı Chongyi Feng, eski öğrencisinin cezasının “çirkin bir siyasi zulüm” olduğunu düşünüyor. Feng, Hengjun’un herhangi bir casusluk suçu işlemediğini, Çin’deki insan hakları ihlallerini eleştirdiği ve insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü gibi evrensel değerleri savunduğu için Çin hükümeti tarafından cezalandırıldığını belirtiyor.

Son güncelleme: 17:00 05.02.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı