• Turkhane Logo

Çiğdem Toker: İstanbul Havalimanı’nın gerçek bedeli

İstanbul’un 3. Havalimanı İstanbul adıyla açıldı. Törende, havalimanını yapıp işletecek İGA A.Ş'nin ortağı, daha önce millete yönelik ‘küfür tapesi’ ile gündem olan Mehmet Cengiz de konuştu.

11:52 31 Ekim 2018 Çarşamba
Çiğdem Toker: İstanbul Havalimanı’nın gerçek bedeli
İstanbul’un 3. Havalimanı İstanbul adıyla açıldı. Törende, havalimanını yapıp işletecek İGA A.Ş'nin ortağı, daha önce millete yönelik ‘küfür tapesi’ ile gündem olan Mehmet Cengiz de konuştu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğana hitaben “Sayenizde engelleri aştık” dedi. 

Erdoğan, “Bu sadece bir havalimanı değil bir zafer anıtıdır” dediği projede Hazine garantisi olmadığını, “Sadece dış hatlar yolcu başına 20 Eurodan olmak üzere toplam 342 milyon Euro” garanti verildiğini söylüyor.

Sözcü yazarı Çiğdem Toker, Yap-İşlet-Devret modelinin devrede olduğuna dikkat çekerek, “Kısaca devlet diyor ki: Hazine daha ne yapsın? ‘Ey müteahhit; DHMİ olarak, Sağlık Bakanlığı olarak, TCDD olarak seninle imzaladığım 25 yıllık sözleşmeyi, sen zamanından önce feshedersen, kusurun olsa bile aldığın ana kredi tutarının yüzde 85ini ben Hazine olarak üstleniyorum. Eğer sözleşme feshinde kusurun yoksa, aldığın kredinin tamamını üstleniyorum” görüşünü paylaşıyor.


Peki, İstanbul Havalimanının finansmanı nereden sağlandı? 

İstanbul Havalimanında 4.5 milyar Euro kredi sağlanan 6 banka şu isimlerden oluşuyor:

Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Denizbank, Garanti Bankası ve Finansbank. 

Toker, “Yani, burada iktidarın Türk bankacılık sektörünü havalimanına finansman sağlaması için ‘motive ettiğini’ söylemek, yanlış olmaz” diyor.

Yap-İşlet-Devret modelinde DHMİ ile İGA’nın bundan beş yıl önce bir Uygulama Sözleşmesi imzaladığını hatırlatan Toker, “Hediye havalimanının sözleşmesi 65 sayfa. Bütün ısrarlara rağmen bu millete açıklanmıyor. Ama bu içindeki bilgilerin sonsuza dek saklı kalacağı anlamına gelmiyor” ifadesini kullanıyor ve ekliyor:

“Misal Cumhurbaşkanı dış hat giden yolcu başına devletin verdiği garantinin 20 Euro olduğunu açıkladı. (Biz geçen yıl açıklamıştık.) 20 Euronun yanı sıra, sözleşmeye dış hatlardan gelip dış hatlara giden yolcu servis ücreti de 5 Euro olarak belirlendi. DHMİnin verdiği bu iki ücret garantisi, işletmenin ilk 12 yılıyla sınırlı…

İşlemeci İGA’nın, devletin sağladığı talep garantisi ve krediye borç üstlenimi güvencelerine karşılık, devlete toplamda 26 milyar Euro kira ödeyeceğini söyleyen Toker, ancak ilk yıllar için kira tutarlarının 350 milyon Euro olarak belirlendiğinin yakın zamanda basına yansıdığının altını çiziyor.

“İGA, devletin verdiği bu talep garantisinin dışında asıl geliri, sözleşmede tek tek listelenmiş 23 kalem hizmetten elde edecek” diyen Toker, “Bu koşullar altında kira tutarının neden düşük tutulduğunu devlet dert etmese bile biz buradan soru olarak kayıt düşelim” vurgusu yapıyor.
  /
/ 3. HAVALİMANI ULAŞIM İHALESİNİN KAZANANI BELLİ OLDU / 3. HAVALİMANI İŞÇİLERİNE 29 EKİM’E KADAR ÖLÜMÜNE MESAİ: İZİNLER İPTAL, 100 SAATE KADAR ÇALIŞAN VAR! / 3. HAVALİMANI İGA CEO’SU: İŞÇİLER HAKLIYDI, SORUNLARDAN HABERİM YOKTU / 3. HAVALİMANINDA 40 KATRİLYONLUK YOLSUZLUK / AÇILIŞA BİR HAFTA KALA MAAŞLARINI ALAMAYAN 3. HAVALİMANI İŞÇİLERİ İŞ BIRAKTI / 3. HAVALİMANINA GİDECEK İETT HATLARI BELLİ OLDU / 3. HAVALİMANIIN BİR KISMI YARIN AÇILIYOR: BÜTÜNSEL BİR FELAKET ÖNÜMÜZE GELİYOR / TUTUKLU 3. HAVALİMANI İŞÇİSİ: SABAHA KADAR DÖVÜLDÜK / 3. HAVALİMANININ ADI BELLİ OLDU BİR KONKORDATO KARARI DA 3. HAVALİMANINDAN

Son güncelleme: 11:52 31.10.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı