• Turkhane Logo

‘Çığ düşmesinde ihmaller zinciri can kayıplarını arttırdı’

Van Bahçesaray’da 41 kişinin ölümüyle sonuçlanan çığ düşmesiyle ilgili açıklama yapan Jeoloji Mühendisleri Odası, can kayıplarının artmasında peş peşe sırlanan ihmallerin neden olduğunu duyurdu.

11:51 08 Şubat 2020 Cumartesi
‘Çığ düşmesinde ihmaller zinciri can kayıplarını arttırdı’
Van Bahçesaray’da 41 kişinin ölümüyle sonuçlanan çığ düşmesiyle ilgili açıklama yapan Jeoloji Mühendisleri Odası, can kayıplarının artmasında peş peşe sırlanan ihmallerin neden olduğunu duyurdu.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, Van Başçesaray’da çığ düşmesiyle yaşanan felakette ihmallerin can kayıplarını arttırdığını açıkladı. İlk günkü çığ düşmesinin ardından afet eğitimi olmayan jandarma ekipleri, güvenlik korucusu ile çevre yerleşim birimlerinden bölgeye sevk edilen vatandaşların da aralarında bulunduğu bir grup tarafından yürütülen arama-kurtarma çalışmaları esnasında ikinci çığın meydana geldiği hatırlatıldı.

Son dönemde artan doğa olaylarına ve afetlere vurgu yapan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası açıklamasında, son bir ayda depremler, çığ ve sel felaketlerinde yüzün üzerinde vatandaşın hayatını kaybettiği, binlerce kişinin yaralandığı, 10 binin üzerinde yapının hasar gördüğü kaydedildi. Doğal afetlere karşı önlem alınmasının hayati derecede önemli olduğu vurgulanan açıklamada, Van Başçesaray’da çığ düşmesiyle yaşanan felakette ihmaller zincirinin tabloyu ağırlaştırdığı vurgulandı. İlk günkü çığ düşmesinin ardından afet eğitimi olmayan jandarma ekipleri, güvenlik korucusu ile çevre yerleşim birimlerinden bölgeye sevk edilen vatandaşlarımızın da aralarında bulunduğu bir grup tarafından yürütülen arama-kurtarma çalışmaları esnasında ikinci çığın meydana geldiği hatırlatıldı.

“AFET EĞİTİMİ OLMAYAN KÖYLÜLER BÖLGEYE GÖNDERİLDİ”


Açıklamada sıralanan ihmaller şöyle:

– Arama kurtarma faaliyeti için gönderilen ve bu konuda herhangi bir eğitim almamış olan jandarma timleri, güvenlik korucusu ve bazı çevre köylerden vatandaşlar yaşamlarını yitirdi.

– Çığ düşmesi gibi son derece önemli ve bazı teknik bilgilere sahip olunması gereken bir olayda, bu konuda eğitim almamış bazı kamu görevlileri ile vatandaşın arama ve kurtarma amacıyla olay mahalline gönderildi.

– Vatandaşların bölgeye giriş ve çıkışının kontrol altına alınmaması can kayıplarının arttırdı.

Açıklamada “Son aylarda su baskınları, heyelanlar, depremler, çığ düşmesi, fırtına gibi doğa kaynaklı olayların etkisi ile oluşan afetlerin etkilerinin azaltılması, olay sırasında arama-kurtarma ve müdahalede yaşanan zafiyetler ile afet zararların azaltılması konusunda çalışmaların acilen TBMM’de ele alınarak varsa eksikliklerinin hızlıca giderilmesini zorunlu hale getirmiştir” ifadelerine yer verildi.

Son güncelleme: 11:51 08.02.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı