• Turkhane Logo

CHP'li Tanrıkulu ‘kaçırılanlar’ı sordu, Soylu ‘internet sitesine’ yönlendirdi

CHP'li Tanrıkulu, son 5 yılda kaçırılan kişileri sordu. İçişleri Bakanı Soylu, ‘kayıp şahıs’ verilerine Kaçakçılık, İstihbarat, Harekat ve Bilgi Toplama Dairesi'nden ulaşabileceği yanıtı verdi.

21:15 09 Temmuz 2021 Cuma
CHP'li Tanrıkulu ‘kaçırılanlar’ı sordu, Soylu ‘internet sitesine’ yönlendirdi
CHP'li Tanrıkulu, son 5 yılda kaçırılan kişileri sordu. İçişleri Bakanı Soylu, ‘kayıp şahıs’ verilerine Kaçakçılık, İstihbarat, Harekat ve Bilgi Toplama Dairesi'nden ulaşabileceği yanıtı verdi.


Türkiye’de 1980’li yıllardan sonra sıklıkla karşılaşılan ve son yıllarda yeniden gündeme gelen ‘zorla kaybetme’ ve ‘kaçırılma’ olaylarına ilişkin iddialar CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’na göre 15 Temmuz darbe girişiminden sonra yeniden yoğunlaştı. 

Ankara başta olmak üzere birçok ilde yaşanan kaçırma ve kaybolma olaylarına ilişkin ‘Türkiyede Gözaltında Kayıplar Raporu’ hazırlayan Tanrıkulu, bu konuyu birçok kez de Meclis gündemine taşıdı. Tanrıkulu, son 5 yıldaki kaçırılma vakalarını, bu konuya ilişkin başvuruları ve akıbetlerini bir kez daha Meclis gündemine getirdi. 


Gazete Duvardan Müzeyyen Yücenin haberine göre, 15 Temmuz 2016 - 11 Şubat 2021 tarihleri arasında Türkiye genelinde kaçırılan kişilere yönelik İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması talebiyle TBMM’ye yazılı soru önergesi veren CHP’li Tanrıkulu 5 ay sonra cevap alabildi.

SOYLU: KAYIPLARIN ÖNLENMESİ İÇİN KULLANICILARA SESLİ MESAJ GÖNDERİLİYOR 

Önergeye verilen yanıtta kolluk kuvvetlerinin görevlerini, kamu düzeni, güvenliğinin sağlanması ve devam ettirilmesi amacıyla adli makamların bilgisi ve talimatları dahilinde yapmakta olduğu açıklanırken, Tanrıkulu’nun 15 Temmuz 2016’dan bu yana kaç kişi hakkında yakınları kaybolduğu gerekçesiyle yetkili mercilere başvuru yapıldığı sorusu yanıtsız kaldı. 

Tanrıkulu’nun bu sorusuna Soylu “Kayıp olaylarıyla ilgili yapılan başvurular derhal adli makamlara bildirilmekte ve kayıp şahıslar programına işlenerek, ülke genelinde aranması yapılmaktadır. Kayıp olaylarının önlenmesi amacıyla broşür, afiş ve dokümanlar ile bilgilendirme seminerleri yapılmakta, toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla kayıp kişilere ait fotoğraf ve eşkâl bilgileri, mobil ve sabit telefon kullanıcılarına SMS-MMS ve sesli bilgilendirme mesajı olarak gönderilmektedir” yanıtını verdi. 

KAYIP ŞAHIS VERİLERİNE İNTERNET SİTESİNEN ULAŞILABİLİR

Bakan Süleyman Soylu, Tanrıkulu’nun, “15 Temmuz 2016-11 Şubat 2021 arasında Türkiye genelinde illere göre toplam kaç kişi kaçırılmıştır” sorusuna cevap için de İçişleri Bakanlığı’na bağlı Kaçakçılık İstihbarat, Harekat ve Bilgi Toplama Dairesi Başkanlığını işaret etti. Soylu, “Kayıp şahıs verilerine www.icisleri.gov.tr/kihbi resmi internet sitesinden ulaşılabilmektedir” dedi.

TANRIKULU: BAKAN SOYLU HİÇBİR BİLGİ VERMEMEYİ BAŞARMIŞ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun soru önergesine verdiği yanıtı değerlendiren Sezgin Tanrıkulu, şunları söyledi: Önergede 15 Temmuz 2016 darbe girişimiyle soru önergesini verdiğimiz 11 Şubat 2021 tarihleri arasında Türkiye genelinde kaç kişinin kaçırıldığını, kaç kişi hakkında yakınları tarafından kayıp başvurusu yapıldığını, başvurular sonucu kaç kişinin sağ olarak bulunduğunu ve akıbetlerinin ne olduğunu, kaçırılan kişilerden kaçının bulunduğunu, Şubat 2021 tarihi itibariyle hakkında bilgi alınmayan kaç kayıp veya kaçırıldığı ifade edilen kişi olduğunu, kaçırma olaylarının neden kameralardan tespit edilmediğini sormuştuk. Çoğu zaman sorulara yanıt bile vermeyen İçişleri Bakanı, söz konusu sorumuza Emniyet Genel Müdürlüğü aracılığıyla verdiği yanıtta hiçbir bilgi vermemeyi başarmış.” 

BAKANLIK ZORLA KAÇIRMALARLA İLGİLENMEDİĞİNİ İLAN ETTİ

Bakan Soylu’nun Emniyet Genel Müdürlüğü aracılığıyla verdiği yanıtta, ‘zorla kaçırılan’ yurttaşlarla ilgilenmediğini açıkça ilan ettiğine vurgu yapan Tanrıkulu şöyle konuştu: “Açıklamada, kayıp ihbarları söz konusu olduğunda kolluk güçlerinin arama faaliyeti yürüttüğü söylenmiş, ancak net sorularımızın tek birine bile somut bir yanıt verilmemiştir. İçişleri Bakanlığı’nın EGM üzerinden yaptığı söz konusu açıklama, tek kelimeyle açıklamamadır! Zorla kaçırılan, zorla kaybettirilen, akıbeti bilinmeyen yurttaşlar hakkında en ufak bir bilgi vermeyen İçişleri Bakanlığı, açıkça bu olayları umursamadığını ilan etmiştir.” 

Son güncelleme: 21:15 09.07.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı