• Turkhane Logo

CHP’den hava fişeklerin yasaklanması için kanun teklifi

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, hava fişeklerin ithal edilmesi ve satılmasına yasak getirilmesi için Meclis’e kanun teklifi verdi.

13:43 11 Temmuz 2020 Cumartesi
CHP’den hava fişeklerin yasaklanması için kanun teklifi
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, hava fişeklerin ithal edilmesi ve satılmasına yasak getirilmesi için Meclis’e kanun teklifi verdi.



Özel, teklifte havai fişeklerin kamu sağlığı, kamu güvenliği ve ekosistem açısından ciddi tehditler oluşturduğuna işaret etti.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, TBMM Başkanlığı’na “Barut ve Patlayıcı Maddelerle Silah ve Teferruatı ve Av Malzemesinin İnhisardan Çıkarılması Hakkında Kanun” da değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi verdi. Özel, teklifin gerekçesinde Sakarya’nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında 3 Temmuz günü meydana gelen patlama ve 6 gün sonra patlayıcıların taşınması sırasında yaşanan patlamaları hatırlattı.


‘Fabrika ölümlü patlamalara rağmen faaliyetlerine devam etti’

Söz konusu fabrikada son yıllarda ölümlü patlamalar yaşanmasına karşın faaliyetlerine devam ettiğini belirten Özel, kazadan birkaç ay önce denetim yapılmış olmasına rağmen bu patlamanın yaşanmış olmasının kazada ciddi ihmallerin bulunduğunu gösterdiğini belirtti.

Yapılan idari soruşturmanın ardından fabrikanın çalışma izninin önce askıya alınacağı sonra da iptal edileceğinin kamuoyuyla paylaşıldığına işaret eden Özel, bu durumun da denetim mekanizmasının yeterince işleyemediği iddialarını kuvvetlendirdiğini kaydetti.

‘Yasaklanması noktasında kamuoyunda ciddi bir beklenti oluştu’

Özel, havai fişeklerin gerek kamu sağlığı gerek kamu güvenliği ve ekosistemin sağlığı açısından ciddi tehditler oluşturması nedeniyle kamuoyunda havai fişeklerin kullanımının sınırlandırılması ve yasaklanması noktasında ciddi bir beklenti oluştuğunu ifade etti.

Havai fişeklerin vatandaşların sağlığına ciddi tehditler oluşturduğuna işaret eden Özel, “Havai fişek türlerinin yapımında fare zehrinde bulunan baryum kullanıldığı gibi nitrat ve odun karışımı da kullanılabilmektedir. Ayrıca her havai fişek patladığında sülfürdioksit, karbondioksit, karbonmonoksit gibi havada asılı kalabilen maddeler serbest kalmaktadır” dedi.

‘Hayvanlar için ciddi tehdit oluşturmakta’

Havai fişeklerin insana olan etkisinin yanı sıra çevredeki hayvanlara da ciddi etkisi olduğuna vurgu yapan Özel, teklifte şu bilgilere yer verdi:

“Oluşan yüksek sesten korkan kuşların yuvasını terk etmesinin yanı sıra bu yüksek ses yakında bulunan kuşlar için ölüm gibi ciddi tehdit oluşturmaktadır. Caretta caretta türü kaplumbağalar yumurtadan çıktıktan sonra denize gitmek için, göçmen kuşlar da gece vakti göç edecekleri yere ulaşmak için ay ışığını kullanmaktadırlar. Ancak havai fişeklerin oluşturduğu güçlü ışık hayvanları yanıltabilmekte ay ışığı sandığı ışığa giden kaplumbağa ölmekte, göç eden kuşlar yönlerini bulamamaktadırlar.”

‘Ülke ekonomisine de ciddi bir yük getiriyor’

Özel, havai fişeklerin ayrıca hem kamu kurumları hem de şahıslar tarafından çok sayıda organizasyonda kullanılması amacıyla gerek ithal edilmesi gerekse güvenlik önlemlerinin alınması hususunda ülke ekonomisine de ciddi bir yük getirdiğine işaret etti.

‘Geçimini sağlayan vatandaşlarımızın mağdur olmasının önüne geçilmeli’

Teklifle bu sorunların önüne geçmek amacıyla havai fişeklerin ithal edilmesine ve satılmasına yasak getirilerek hem insanların hem de çevredeki hayvanların sağlıklarının korunmasının amaçlandığını belirten Özel, “Kanuna eklenecek olan geçici madde ile havai fişek ithal ederek veya havai fişek satarak geçimini sağlayan vatandaşlarımızın mağdur olmasının da önüne geçilmesi amaçlanmıştır” diye kaydetti.

Son güncelleme: 13:43 11.07.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı