• Turkhane Logo

​CHP, batık kredisi olan çiftçileri Meclis’e sordu

Enflasyon oranlarının artması, dövizin yükselmesi, faizlerin artması Türkiye’de yaşanan ekonomik krizin derinliğini gösteriyor.

15:22 10 Haziran 2019 Pazartesi
​CHP, batık kredisi olan çiftçileri Meclis’e sordu
Enflasyon oranlarının artması, dövizin yükselmesi, faizlerin artması Türkiye’de yaşanan ekonomik krizin derinliğini gösteriyor.



Bu krizden de toplumun her kesimi etkileniyor. Yüksek oranda batık krediye sahip çiftçilerin durumu ise belirsizliğini koruyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre mart sonu itibarıyla batık kredi tutarı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 62.1 artışla 106.3 milyar liraya ulaştı. İl bazında en çok artış Manisa’da gerçekleşti. Bu ildeki batık kredi oranı yüzde 3.02’den yüzde 5.45’e çıkması sonucu CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen konuyu Meclis gündemine taşıdı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Başevirgen, batık krediden etkilenen çiftçilerin korunması gerektiğini ifade etti.


Önergede beş yıllık süreç içerisinde her yıl için ayrı ayrı belirtilmek üzere Türkiye genelindeki batık kredi oranları soruldu. Aynı zamanda Manisa genelindeki beş yıllık batık kredi oranları da istendi. Türkiye genelinde batık kredisi olan çiftçi sayısının sorulduğu önergede, bakanlığın yanıtlaması istemiyle şu sorular yer aldı:

“Batık kredisi olan çiftçilerin kaçına bankalar tarafından haciz işlemi uygulanmıştır? Manisa ili genelinde batık kredisi olan çiftçilerin kaçına bankalar tarafından haciz işlemi uygulanmıştır? Bakanlığınız tarafından batık kredisi olan çiftçilerimizin borçlarının yapılandırılması için herhangi bir çalışmanız var mıdır? Var ise bu çalışmanızın detayları nelerdir?”

Önergeye ilişkin açıklama yapan Bekir Başevirgen, “Türkiye geneli batık kredi tutarı, mart sonu itibarıyla, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 62.1 artmış durumda. Bu veriler çok ciddi bir ekonomik krizi işaret ediyor. Her ne kadar ekonomik kriz yok gibi davransalar da veriler ortada, vatandaşın durumu ortada” dedi.

Gıda ürünlerinin aşırı şekilde pahalandığı belirten Başevirgen “Teknolojik ürünler zaten ithalattan dolayı, kur artışından etkilenmekte. Vatandaş bırakın teknolojiyi, kendi karnını zor doyuracak durumda” diye konuştu.

Batık kredilerden ve devamında yapılacak icra işlemlerinden çiftçilerin korunması gerektiğini söyleyen Başevirgen, şöyle devam etti:

“Daha önceden de defalarca belirttik. Bir kez daha bu çağrımızı tekrarlıyoruz. Çiftçilerimizi daha çok desteklemeli ve tarımı eskiden olduğu duruma kavuşturmalıyız. Bu batık kredi durumunda da etkilenen çiftçilerimizi nasıl destekleyeceğiz bunların planlamasını yapmalıyız.”

Son güncelleme: 15:22 10.06.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı