• Turkhane Logo

Cezaevindeki ilk geceyi yerde geçiren Prof. Dr. Füsun Üstel, açık cezaevine nakledilecek

Cezaevindeki ilk geceyi yerde yatarak geçiren Prof. Dr. Füsun Üstel’in, Eskişehir Kadın Kapalı Cezaevi’nden açık cezaevine geçme talebi İnfaz Hâkimliği’nce kabul edildi.

10:23 22 Mayıs 2019 Çarşamba
Cezaevindeki ilk geceyi yerde geçiren Prof. Dr. Füsun Üstel, açık cezaevine nakledilecek
Cezaevindeki ilk geceyi yerde yatarak geçiren Prof. Dr. Füsun Üstel’in, Eskişehir Kadın Kapalı Cezaevi’nden açık cezaevine geçme talebi İnfaz Hâkimliği’nce kabul edildi.



Galatasaray Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan olan Prof. Dr. Zübeyde Füsun Üstel, 2016 yılında Güneydoğu’da yürütülen operasyonlara karşı yayımlanan “Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı akademisyen bildirisini imzalayanlar arasında yer almıştı.

İmzacı akademisyenlere yönelik “Terör örgütü üyeliği ve propagandası” yapma suçundan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştı. Prof. Dr. Füsun Üstel, “Örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.


8 Mayıs’ta Eskişehir Kadın Kapalı Cezaevi’ne teslim olan Prof. Dr. Zübeyde Füsun Üstel’in açık cezaevine sevk edilmek amacıyla yapılan başvuru Eskişehir 1’inci İnfaz Hâkimliği’nce kabul edildi.

Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi’nin 29 Nisan 2019’daki “Terör örgütü propagandası” yapmaktan ceza alanların, örgüt üyesi olarak kabul edilmelerinin mümkün olmadığı ve haklarında açık ceza infaz kurumuna ayrılma ve denetimli serbestlik hükümleri uygulanırken örgüt mensubu gibi değerlendirilemeyeceği yönündeki kararı etkili oldu.

İnfaz Hakimliği, Yargıtay’ın bu kararına atıfta bulunarak Üstel’in açık cezaevine sevk edilmesine hükmedildi. Üstel’in denetimli serbestlikten yararlanma talebi ise reddedildi.

CHP’li milletvekilleri tarafından yakın bir zamanda ziyaret edilen Prof. Dr. Füsun Üstel’in, , Eskişehir Kadın Kapalı Cezaevi’nde 14 kişilik koğuşta 21 kişiyle birlikte kaldığı öğrenilmişti. Ayrıca Füsun Üstel’in cezaevine girdiği ilk geceyi yeterli ranza olmadığı gerekçesiyle yerde yatarak geçirdiği ifade edilmişti.

PROF. DR. FÜSUN ÜSTEL KİMDİR?

Ortaöğrenimi Notre Dame de Sion’da, yükseköğrenimi Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde (SBF) tamamladı. 1980-81’de İtalya’nın Bologna kentindeki Johns Hopkins Üniversitesi’nde yüksek lisans programını izledi. 1982’de İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde araştırma görevlisi oldu.

1987’de SBF’den doktorasını aldı. 1993’te doçent oldu. 1990’da M.Ü. Fransızca Kamu Yönetimi Bölümü’nde öğretim üyesi oldu; daha sonra Galatasaray Üniversitesi’ne geçti.

Türkiye ve uluslararası sosyal bilim dergilerinde Türkiye tarihi, milliyetçilik ve kimlik sorunuyla ilgili makaleleri yayınlandı. İletişim Yayınları’ndan çıkan “Türk Ocakları 1912-1931” (2004) ve “Makbul Vatandaş”ın Peşinde” (2004) adlı kitapları bulunuyor.

Son güncelleme: 10:23 22.05.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı