• Turkhane Logo

Cezaevinde kol kıran gardiyanlara dava

Kırıkkale Cumhuriyet Başsavcılığı, 4 yıl önce oturma eylemi yapan mahkum Gökhan Gündüz'ün kolunu kırdığı iddiasıyla 5 infaz koruma memuru hakkında 4,5 yıla kadar hapis cezası istedi.

17:47 10 Kasım 2021 Çarşamba
Cezaevinde kol kıran gardiyanlara dava
Kırıkkale Cumhuriyet Başsavcılığı, 4 yıl önce oturma eylemi yapan mahkum Gökhan Gündüz'ün kolunu kırdığı iddiasıyla 5 infaz koruma memuru hakkında 4,5 yıla kadar hapis cezası istedi.

Kırıkkale F Tipi Ceza İnfaz Kurumunda hükümlü Gökhan Gündüzün kolunun kırılmasına ilişkin olayda beş infaz koruma memuruna dava açıldı. İddianamede, infaz koruma memurları hakkında kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle kasten yaralama suçundan 4,5 yıla kadar hapis cezası istendi.

DWnin haberine göre olay, 25 Mayıs 2017 tarihinde Kırıkkale F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda gerçekleşti. Duruşma nedeniyle adliyeden dönen Gökhan Gündüz ve mahkum arkadaşı, cezaevinde kitap ve aile görüşü haklarının kısıtlanmasını protesto etmek amacıyla kantin önünde oturma eylemi yaptı.
Bu sırada infaz koruma memurları, iki hükümlüyü zorla odalarına götürmek istedi. Gardiyanlar yerden kalkmayan Gökhan Gündüzü kollarından tutarak ayağa kaldırmaya çalıştı. İki infaz koruma memuru, Gündüzün kollarını arkaya doğru büktü. Bu sırada Gündüzün bükülen sol kolu kırıldı.
AYM İHLAL VERDİ, TAKİPSİZLİK KALKTI 
İfadesi alınan infaz koruma memurları, suçlamaları kabul etmeyerek Gökhan Gündüzün kolunu biz kırmadık dedi. Savcılık, olaya ilişkin başlatılan ilk soruşturmada takipsizlik kararı verdi.

Ancak Anayasa Mahkemesi (AYM), Gündüzün başvurusu üzerine olayın eziyet olduğuna karar verdi ve kapatılan soruşturmayı yeniden açtı. AYM; Gündüze 70 bin TL de tazminat ödenmesine de hükmetti.
AYMnin kararının ardından Kırıkkale Cumhuriyet Başsavcılığı, infaz koruma memurları hakkında dava açmak zorunda kaldı. Davanın ilk duruşması Kırıkkale 6. Asliye Ceza Mahkemesinde 17 Şubat 2022de görülecek.
AVUKAT: DAVA İŞKENCEDEN AÇILMALIYDI 
Gökhan Gündüzün avukatı Fatih Gökçe ise müvekkillerine yönelik sistematik şekilde kötü muamele olduğunu belirterek savcılığın aslında işkence suçundan dava açması gerektiğini savundu. Bu olayın münferit olmadığını iddia eden Gökçe, müvekkillerin yasal hakları olmasına rağmen kitap, yayın, aile ve arkadaş görüşü, sohbet haklarının cezaevi tarafından keyfi bir şekilde engellendiğini söyledi.
Gökçe, iddialarını Akabinde de müvekkillerin bu haksız uygulamalara karşı yapmış oldukları aktif direnme içermeyen pasif haldeki oturma eylemlerine infaz koruma memurları tarafından oldukça sert müdahalelerde bulunuldu. Bu müdahalelerde müvekkillerimiz çeşitli yaralanmalara maruz kaldı ve bu olay öncesinde de müvekkillerin benzer şekilde kolları kırılmaya çalışıldı şeklinde sürdürdü.

Son güncelleme: 17:47 10.11.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı