• Turkhane Logo

“Cesedi kokmasın” diye buzlukta saklanan Cemile öldürüleli 5 yıl oldu

Sokağa çıkma yasağının uygulandığı Cizre’de evinin kapısının önünde vurulan 11 yaşındaki Cemile Çağırga’nın ölümünün üzerinden 5 yıl geçti. Dosya, faili meçhul denilerek kapatıldı.

13:59 07 Eylül 2020 Pazartesi
“Cesedi kokmasın” diye buzlukta saklanan Cemile öldürüleli 5 yıl oldu
Sokağa çıkma yasağının uygulandığı Cizre’de evinin kapısının önünde vurulan 11 yaşındaki Cemile Çağırga’nın ölümünün üzerinden 5 yıl geçti. Dosya, faili meçhul denilerek kapatıldı.



Evinin kapısının önünde ‘nereden geldiği belli olmayan’ bir kurşunla öldürülen Cemile’nin ölümünün acısı hala taptaze. Kızını, cesedi kokmasın diye buzlukta saklamak zorunda kalan annesi Emine için ise yaşadığı acının tarifi yok. Cemile Çağırga, 2015-2016 yılları arasında Cizre’de yapılan operasyonlar kapsamında ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında öldürüldü.

/


DAİMİ TAKİPSİZLİK KARARI

11 yaşındaki Cemile Çağırga’ya ilişkin, Cizre Cumhuriyet Savcılığınca başlatılan soruşturmada olayın üzerinden geçen süreye rağmen failler bulunamadı. İlçede yaşamını yitiren 110’a yakın sivile ilişkin başlatılan soruşturmaların büyük bir bölümüne “takipsizlik” kararı veren Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı,  4 Ağustos 2018’de Çağırga soruşturmasına dair ise  “Daimi Arama Kararı” aldı.

Savcılık tarafından İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne gönderilen yazıda, karara gerekçe olarak ise, “Faillerin tespit edilememesi” gösterildi. “Çocuğu kasten öldürmek” suçlamasıyla açılan ve şüpheli olarak tek bir kişinin bile yer almadığı dosyada, Çağırga’nın ölüm nedeni “Nereden geldiği tespit edilemeyen bir kurşunun vücuduna isabet etmesi” olarak açıklandı.

“KOLLARIMDA CAN VERDİ”

Emine Çağırga, kızının öldüğü anı şöyle anlamıştı: “Evimiz yüksek bir noktada. Cizre’den de patlama ve silah sesleri geliyordu. Ne olup bittiğini görmek için kapının önüne çıkıp baktık. Birden bize de ateş edilmeye başlandı. Avluya kaçtık. Cemile önümde düştü, ben de üzerimize yağan kurşunlardan korunmak için Cemile’nin üzerine kapattım kendimi. Kalktığımda Cemile’nin yaralandığını gördüm. Bağırdım yardım istedim ama Cemile kollarımda can verdi.

“CESEDİNİ KOYNUMA ALARAK UYUDUM, SAÇLARINA KINA YAKTIM”

O gece kızımın cesedini koynuma alarak uyudum. Sabah saçlarına ve ellerine kına yaktım. Sonra onu yıkayıp kefenledik. Cesedi bozulmasın diye, kayınbiraderimin evindeki derin dondurucuyu getirip kızımı içine koyduk. Üç gün boyunca kızımın cesedini buzlukta beklettik. Daha sonra da milletvekilleri gelince cenazesini hastanenin morgunu götürdük.”



KISA FİLMİ YAPILDI

Cemile Çağırga’nın anısına bugün kısa bir film yayınlandı: Garip Çelik’in çektiği filmi HDP Milletvekili ve insan hakları savunucusu Ömer Faruk Gergerlioğlu paylaştı. Hivda Arslan, Hori Turgut ve Aze Doğan’ı oynadığı filmde Cemile’nin annesi tarafından kefenlenip buzluğa konulduğu o ana odaklanıyor.

  Cizrede #SOKAĞACIKMAYASAĞInda öldürüldü...
Cesedi kokmasın diye annesi BUZLUKTA sakladı...
5 yıl önce idi ve 11 yaşında idi...
Kısa filmi yapılmış Cemilenin dramı...#CemileCağırga  pic.twitter.com/HBBJQ9W8Vs — Ömer Faruk Gergerlioğlu (@gergerliogluof) September 7, 2020

 

Son güncelleme: 13:59 07.09.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı