• Turkhane Logo

Cemal Kaşıkçı soruşturmasında 25 kişi ifadeye çağırıldı

Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı soruşturmasında 25 kişi daha tanık sıfatıyla ifadeye çağrıldı.

16:28 21 Ekim 2018 Pazar
Cemal Kaşıkçı soruşturmasında 25 kişi ifadeye çağırıldı
Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı soruşturmasında 25 kişi daha tanık sıfatıyla ifadeye çağrıldı.

Gazeteci Cemal Kaşıkçının Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülmesine yönelik soruşturma devam ediyor. Soruşturma kapsamında 25 kişi daha tanık sıfatıyla ifadeye çağrıldı. Soruşturmada 19 Ekimde 20 kişi tanık sıfatıyla ifade vermişti.

Ne olmuştu?

Suudi Arabistan, son olarak 2 Ekimde İstanbuldaki Suudi başkonsolosluğuna girerken görülen gazeteci Cemal Kaşıkçının öldüğünü doğruladı.


Suudi Arabistan Başsavcısı Şeyh Suud el-Mucib, Kaşıkçının konsoloslukta çıkan bir kavgada hayatını kaybettiğini açıkladı. Başsavcı, öldürülen Suudi gazetecinin cesedinin nerede olduğu konusunda ise bilgi vermedi. Suudi Başsavcı, Yaptığımız ön incelemelere göre, şüpheliler, vatandaş Cemal Kaşıkçının Suudi Arabistana dönme ihtimali bulunduğuna dair emareler olduğu için Kaşıkçı ile görüşmek üzere İstanbula gitti. Bu kişi ve İstanbuldaki Suudi başkonsolosluğunda görüştüğü şahıslar arasında başlayan tartışma arbedeye ve yumruk yumruğa kavgaya dönüştü. Çıkan kavga da vatandaş Cemal Kaşıkçının ölümüyle sonuçlandı açıklamasında bulundu. Başsavcı, şüphelilerin daha sonra ise olan biteni saklamaya çalıştığını belirtti.

Suudi Arabistandan daha önce yapılan açıklamalarda, Kaşıkçının 2 Ekimde girdiği başkonsoloslukta öldürüldüğü yönündeki haberler yalanlanarak muhalif gazetecinin aynı gün binadan çıktığı savunuluyordu. İsimlerinin açıklanmaması kaydıyla uluslararası basına konuşan Türk yetkililer, Kaşıkçının başkonsoloslukta öldürüldükten sonra cesedinin parçalara ayrılarak bina dışına çıkarıldığını söylemişti.

5 üst düzey isim görevden alındı

Kaşıkçının öldüğünü 20 Ekimin ilk saatlerinde doğrulayan Suudi Arabistanlı yetkililer, olayla ilgili 18 Suudi vatandaşının gözaltına alındığını duyurdu. Olay nedeniyle üst düzey beş Suudi yetkili de görevden alındı. Bu yetkililer arasında Suudi Arabistan Genel İstihbarat Başkan Yardımcısı Ahmed Asiri ve Veliaht Prens Muhammed bin Selmanın danışmanlarından Suud el Kahtani de bulunuyor. Her iki yetkili de Veliaht Prensin iktidara gelmesinin ardından Suudi Arabistan siyasetinde güç kazanan isimlerdi.

Babası Kral Selman bin Abdülaziz el-Suud, Kaşıkçının öldüğünün kabul edilmesi sonrası alınan kararlar kapsamında ayrıca Veliaht Prens Muhammedi, Suudi Arabistan Genel İstihbarat Başkanlığının yeniden yapılandırılması için kurulmasına karar verilen komitenin başına getirdi.

Washington Post gazetesi için kaleme aldığı köşe yazılarında Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammedin politikalarına yönelttiği eleştirilerle tanınan Kaşıkçı, 2017 yılından beri ABDde yaşıyordu. Suudi Arabistanın İstanbul Başkonsolosluğuna, Türk nişanlısı Hatice Cengiz ile evlenebilmesi için gerekli evrakları teslim almak amacıyla gitmişti. Geçmişte Suudi Arabistan’ın eski istihbarat başkanı Prens Türki bin Faysala danışmanlık da yapan Kaşıkçı 59 yaşındaydı.

Son güncelleme: 16:28 21.10.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı