• Turkhane Logo

Cemal Kaşıkçı muamması; Riyad'dan gelen uçaklardaki isimler belli oldu

2 Ekim günü İstanbul'a 2 özel jet inmişti

08:31 10 Ekim 2018 Çarşamba
Cemal Kaşıkçı muamması; Riyad'dan gelen uçaklardaki isimler belli oldu
2 Ekim günü İstanbul'a 2 özel jet inmişti

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’dan, 2 Ekim’de ülkesinin İstanbul’da bulunan başkonsolosluğuna girdikten sonra bir daha haber alınamadı. O gün İstanbul’a Riyad’dan iki özel 2 jet indi. Yeni Şafak gazetesi, jetlerde bulunan 13 yolcunun isimlerine ulaştı.

Yeni Şafak’tan Yasin Yılmaz’ın haberine göre, Riyad’dan İstanbul’a gelen HZ-SK1 Nolu uçağın 6, HZ-SK2 Nolu uçağın da 7 yolcusu vardı. 

HZ-SK1 şu kişileri taşıyordu:


B.L.A. Otaibi, A.W.Abdullah, A.T.Musarraf, M.Mutreb, A.Guqleb, A.Fama.” 

HZ-SK2 kuyruk tescilli özel jetin içindekilerin listesi de şu şekilde:

A. Muhammed, A. Afdu, S.Tubıgy, A.Saad, M.Abdüssaid, N.Azarifi, A.Saad.”

Nerede ve nasıl kayboldu?

Cemal Kaşıkçı, Türk nişanlısı Hatice Cengiz ile evlenebilmek için resmi işlemlerini gerçekleştirmek ve evraklarını teslim etmek amacıyla 2 Ekim Salı günü saat 13:00 sularında Suudi Arabistanın İstanbul 4. Leventteki Başkonsolosluk binasına giriş yaptı.

Konsolosluk işlemleri sırasında cep telefonunu nişanlısına bırakan ve içerideyken kendisiyle herhangi bir iletişim kurma kanalı bulunmayan Kaşıkçıdan yedi buçuk saat boyunca haber alınamaması üzerine Cengiz polise haber verdi.

Washington Postun uluslararası yorum yazılarından sorumlu editörü Eli Lopez, Salı günü yazılı bir açıklama yaparak Cemale bugün erişemedik ve nerede olduğuna dair ciddi endişelerimiz var diyerek gazeteciden haber alınamadığını dünyaya duyurdu.

İhbar üzerine Türk emniyet yetkilileri konsolosluğun bulunduğu bölgedeki kamera görüntülerini inceleme altına aldı ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Kaşıkçının konsolosluk binasından çıkmadığını doğruladı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı 6 Ekim Cumartesi günü Kaşıkçının kaybolmasıyla ilgili olarak soruşturma başlattığını açıkladı. Reuters haber ajansı aynı gün Türk yetkililerin açıklamalarına dayanarak geç saatlerde Kaşıkçının konsolosluk binasında öldürüldüğü iddiasını ortaya attı.

Türk Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistanın Ankaradaki büyükelçisini iki defa bakanlığa çağırırken, Pazar günkü görüşmede Riyad yönetiminden soruşturma sürecinde tam koordinasyon talep edildiği belirtildi. En son olarak, 2 savcı başkonsoloslukta inceleme yapmak için görevlendirildi.

Kaşıkçı kimdir?

Deneyimli Suudi gazeteci, Arap dünyasında ve özellikle Suudi Arabistan ile ilgili konularda yayın yapan İngilizce basında oldukça tanınan bir isim.

Suudi Arabistanda uzun yıllar boyunca editörlük ve ülkenin eski istihbarat başkanı Prens Türki bin Faysala danışmanlık yapan Kaşıkçı, yazdıklarında Suudi Kraliyet Ailesi ve Veliaht Prens bin Selmana karşı eleştirel bir ton takınmasından dolayı tutuklanma endişesiyle yaklaşık bir sene önce ABDye taşınmıştı.

Gazeteci, Riyad yönetiminin bölgedeki politikalarını eleştiriyordu. Yemende devam eden iç savaş ve yıkımdan Suudi Arabistanı sorumlu tutan Kaşıkçı, aynı zamanda Riyad yönetiminin Kanada ile girdiği polemikte ve Lübnan Başbakanı Saad Haririnin istifaya zorlanmasında ülkesini sert bir dille eleştirmişti.

ABDnin en büyük yayın kuruluşlarından Washington Post gazetesi için görüş ve köşe yazıları kaleme alan Kaşıkçı, Eylül 2017deki bir yazısında Ben evimi, ailemi ve işimi geri bıraktım ve sesimi yükseltiyorum… Başka türlüsü hapishanede çürüyenlere ihanet olur. Birçokları konuşamazken ben konuşabiliyorum ifadelerini kullanmıştı.



  /
/ KAŞIKÇI HAKKINDA KAN DONDURAN İDDİA:15 KİŞİ PARÇALARA BÖLDÜ! / CEMAL KAŞIKÇININ SON GÖRÜNTÜSÜ ORTAYA ÇIKTI / TRUMP’DAN VE BM’DEN CEMAL KAŞIKÇI AÇIKLAMASI / KAŞIKÇIYI ÖLDÜRÜP ERDOĞANDAN KATARIN İNTİKAMINI ALDILAR / KAYIP GAZETECİ CEMAL KAŞIKÇININ AKIBETİ HAKKINDA MERAK EDİLENLER KAŞIKÇI’NIN KAYBOLDUĞU GÜN KONSOLOSLUKTAKİ TÜRK ÇALIŞANLARA İZİN VERİLDİ

Son güncelleme: 08:31 10.10.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı