• Turkhane Logo

Cemal Kaşıkçı dosyası jet hızıyla kapandı

2 Ekim 2018'de İstanbul'daki Suudi Arabistan konsolosluğunda katledilen gazeteci Cemal Kaşıkçı davasında yeni gelişme... Savcının talebi, Adalet Bakanlığı'nın olumlu görüşü sonrası cinayet davası dosyası Suudi Arabistan'a devredildi.

12:17 07 Nisan 2022 Perşembe
Cemal Kaşıkçı dosyası jet hızıyla  kapandı
2 Ekim 2018'de İstanbul'daki Suudi Arabistan konsolosluğunda katledilen gazeteci Cemal Kaşıkçı davasında yeni gelişme... Savcının talebi, Adalet Bakanlığı'nın olumlu görüşü sonrası cinayet davası dosyası Suudi Arabistan'a devredildi.

Suudi Arabistanlı gazeteci Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim 2018de İstanbulda gittiği Suudi Arabistan konsolosluğunda öldürülmüştü. Kaşıkçının cesedi bugüne kadar bulunamadı.

Cemal Kaşıkçının Riyaddan gelen 15 kişilik bir ekip tarafından başkonsoloslukta öldürüldüğüne ve hâlâ bulunamayan cesedinin parçalanarak ortadan kaldırıldığına inanılıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan da Veliaht Prens bin Salmanın adını telaffuz etmemesine rağmen, o dönemde üst düzey Suudi yetkilileri suçlamıştı. Cumhurbaşkanlığı ve istihbarat kaynakları uluslararası basına cinayetle ilgili çok sayıda bilgi sızdırmış, buralarda çıkan haberlerde de Muhammed bin Salman işaret edilmişti.
İki ülke arasında gerileme neden olan Kaşıkçı cinayeti ile ilgili 26 sanıklı dava Erdoğanın Suudi Arabistana ziyarete gitmesinin önünde en büyük engeldi. 
Bu engel bugün kalktı ve  Dosya, Adalet Bakanlığının olumlu görüşü üzerine Suudi Arabistana devredildi.

İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Suudi gazeteci Kaşıkçının 2018 yılında İstanbulda öldürülmesine ilişkin davanın ve 31 Martta yapılan duruşmasında, savcı yargılamanın durmasını ve dosyanın Suudi Arabistan makamlarına devrini talep etmişti.
Mahkeme heyeti, savcının talebi hakkında Adalet Bakanlığından yazılı olarak görüş istenmesine karar vermişti.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da hemen ardından, dosyanın Suudi Arabistana devri için İstanbul 11inci Ağır Ceza Mahkemesine olumlu görüş bildireceklerini söylemişti.

Bakanlıktan gelen görüş sonrası sabah saatlerinde Cemal Kaşıkçı dosyasının Suudi Arabistan’a devredildiği ve cinayet davası dosyasının Riyad’a gönderildiği açıklandı.
AVUKATLARDAN İTİRAZ
11. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada avukat Gökmen Başpınar, Adalet Bakanlığının olumlu görüşüne itiraz ederek, şunları söyledi:
– Adalet Bakanlığının kararı, kanuna aykırıdır. Suudi Arabistanda bir kovuşturma bulunmamaktadır. Kovuşturma orada tamamlanmış ve sanıklar hakkında beraat kararı vermiştir. Beraat kararı verilen sanıklar hakkında Türk mahkemelerinin yargılamaya devam etmesi açıktır. Gönderilirse, kanuna aykırı bir işlem yapılır. Açılmış bir dava da var. İdare mahkemesi tarafından verilecek yürütmeyi durdurma sonrası farklı bir resim çıkacaktır.
“TÜRK HALKINA KARŞI SORUMSUZLUK”
– Suudi Arabistan ile Türkiye arasında herhangi bir ikili anlaşma yok. Adaletin olmadığı bir ülkeye teslim ediliyor olması Türk halkına karşı yapılmış sorumsuzluk örneği teşkil etmektedir. Sanıkların ifadesinin Suudi Arabistanda alınması gerektiğini söylemiştik, bunu tekrarlıyoruz.
Muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı, Yalova’nın Termal ilçesine bağlı Samanlı köyündeki bir villada yaşıyordu.
– Durma kararı kanuna aykırıdır. Suudi Arabistanda karar verilmiş ve kesinleşmiştir. İdare mahkemesinden gelecek sonucun beklenmesini, yargılamaya kaldığı yerden devam edilmesini, bakanlığın görüşünün reddedilmesini, davanın devam etmesini talep ediyoruz.
“KUZUYU KURDA EMANET ETMEYELİM”
Avukat Ali Ceylan da “Kuzuyu kurda emanet etmeyelim. Türk milletinin onurunu, haysiyetini koruyalım, böyle bir karar vermeyelim” diye konuştu.
Duruşmaya Sınır Tanımayan Gazeteciler Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Kampanya Sorumlusu Milena Büyüm, İnsan Hakları İzleme Örgütü Türkiye Raportörü Emma Sinclair katıldı.

Son güncelleme: 12:17 07.04.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı