• Turkhane Logo

Cemaatçisiniz yalanıyla 7,5 milyon liralık vurgun yaptılar..

Şanlıurfa'da bir dolandırıcı çetesi, 'Gülen cemaatiyle bağlantınız tespit edildi' şeklindeki yalanlarla 4 ayda 7.5 milyon liralık vurgun yapıldığı ortaya çıktı. Soruşturma kapsamında 22 kişi tutuklandı.

16:17 05 Ocak 2018 Cuma
Cemaatçisiniz yalanıyla 7,5 milyon liralık vurgun yaptılar..
Şanlıurfa'da bir dolandırıcı çetesi, 'Gülen cemaatiyle bağlantınız tespit edildi' şeklindeki yalanlarla 4 ayda 7.5 milyon liralık vurgun yapıldığı ortaya çıktı. Soruşturma kapsamında 22 kişi tutuklandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan dolandırıcı çetesiyle ilgili iddianameden, polisin teknik takibi sonucu ortaya çıkarılan telefon dolandırıcılığı çetesinin, 3 Ocak-25 Nisan 2017 tarihleri arasındaki 4 aylık sürede 52 dolandırıcılık yaptığı öğrenildi. Toplam dolandırılan paranın miktarı ise 7.5 milyon TL’yi buldu. İddianameye göre dolandırıcılar, kurbanlarını, ‘cemaat ile bağlantılarının tespit edildiği’ yalanıyla korkuttu, hukuki yaptırımlardan kendilerini kurtaracakları vaadiyle kandırarak para, ziynet eşyası, döviz aldı ve taşınmaz mallarını sattırdı.
Habertürk gazetesinde yer alan habere göre, iddianamede çetenin yapılanması şöyle anlatıldı:
“Çetenin en üstünde örgüt lideri bulunuyor. Bir alt basamakta ise organizasyondan sorumlu saha lideri var. Örgüt Şanlıurfa merkez ve Akçakale İlçesi’nde yoğunlaşıyor. Örgütte her il için en az bir yardımcı görevlendiriliyor. İstanbul, Ankara, İzmir gibi illerde birden fazla yardımcı bulunuyor. Yardımcılar, örgüt elemanlarını tespit ediyor ve en az 2 kişiden oluşan gruplar oluşturuyor. Bu kişilerin bir kısmı hesap sahibi, bir kısmı mağdurdan para ve altınları alan kişiler. Bir kısmı ise dolandırılan paraları alarak otobüs, uçak veya araçla Şanlıurfa’ya transfer etmekte görevli kişiler. Şüpheliler genellikle açık hatlı diye tabir edilen başkalarının kimlik bilgileri kullanılarak alınan eski model telefonlar kullanıyor.”

VİRÜS YOLLUYORLAR
İddianameye göre, şüpheliler örgüt liderlerinin planladığı eylemler için altyapı oluşturuyor. Bunun için bilgisayar, cep telefonu, telefon hatları temin ediliyor. Şüpheliler tarafından, mağdurların telefon ve bilgisayarlarına ‘skype, x-lite, x-voip’ gibi özel programlar yükleniyor. Bu yolla kandırdıkları kişilerin telefonlarına virüs gönderiliyor. Vatandaşa telefonda psikolojik baskı yapan çete, mağdurlardan 155’i arayıp verilen isim ve sicili kontrol ettirmelerini istiyor. Telefonu hack’lenmiş olan mağdurlar, polisi aradıklarını düşünerek çete üyeleriyle konuşuyor. Bu iş için de diksiyonu düzgün, telefonda mağdurlarla konuşabilecek kişiler kullanılıyor.
Soruşturma kapsamında 22 şüpheli tutuklanırken, savcılık, 42 şüpheli hakkında ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurma, yönetme ve üye olmak, nitelikli dolandırıcılık’ suçlarından 3 yıl ile 516 yıl arasında hapis cezası talep etti

Son güncelleme: 16:17 05.01.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı