• Turkhane Logo

Cebeci Stadı’nın yıkımına başlandı: Gökçek gitti ama yık yap kültürü bitmedi

Ankara’nın tarihi mekanlarından Cebeci’deki İnönü Stadyumu’nun yıkımına başlandı. Alana Millet Bahçesi yapımına tepki gösteren meslek odaları açıklama yaptı.

16:58 07 Temmuz 2021 Çarşamba
Cebeci Stadı’nın yıkımına başlandı: Gökçek gitti ama yık yap kültürü bitmedi
Ankara’nın tarihi mekanlarından Cebeci’deki İnönü Stadyumu’nun yıkımına başlandı. Alana Millet Bahçesi yapımına tepki gösteren meslek odaları açıklama yaptı.


Dava süreci devam etmesine rağmen Ankara’nın simge mekanlarından olan Cebeci İnönü Stadyumu’nun yıkımına başlandı.

Stadyumun yıkılıp yerine Millet Bahçesi yapılmak istenmesine karşı mücadele eden Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu, Makine Mühendisleri Odası, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, stadyum önünde açıklama yaptı.


YIKILAN CUMHURİYET DEĞERLERİDİR

TMMOB’a bağlı meslek odaları Cebeci İnönü Stadı’nın yıkımına ilişkin Çankaya Belediyesi’nin verdiği ruhsatı yargıya taşıyacaklarını belirterek, “Burada yıkılan Cumhuriyet değerleridir, Hukuki süreçler devam ederken yangından mal kaçırırcasına yapılan bu yıkım kabul edilemez. Kontrollü anti kamusal bir alan yaratacaklar” dedi.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan açıklamada tepkisini şu sözlerle dile getirdi:

“25 yıldır bu yık yap kültürünü yaşıyoruz. Gökçek gitti ama yık yap kültürü maalesef bitmedi. Bu durum iktidarla birlikte yerel yönetimlerin de bakış açısını gösteriyor. Bugün burada yapılan şey aslında sadece bir tanığın yıkılması değil. Cumhuriyet’in değerinin yıkılmasıdır. Bunun yerine millet bahçesi kapsamında cami yapılacak altına otopark yapılacak. Üstünü de yeşillendiriyoruz diyerek halkı kandırmaya çalışacaklar. Bu aslında iktidarın yeni politikasıdır, yeşille birlikte yeşil sermayeyi bu tür alanlardan devşiriyorlar. Yıkım sürecine dair yıkım ruhsatı verildiğini biliyoruz. Çankaya Belediyesi’nin verdiği ruhsatı meslek odaları olarak yargıya taşıyacağız, yürütmeyi durdurma talep edeceğiz. Bu yıkıma ortak olanları, yıkım sürecinde suskun kalanları tarih hiçbir zaman affetmeyecek. Bugün tanıklık için buradayız. Bu tanıklığımız bitsin istiyoruz ama bu iktidar gitmeden de bu tanıklık sürecinin bitmeyeceğini biliyoruz. İçerde gördüğümüz yıkım manzaraları bunlar 60 yıllık bir tarihin izleri ve 100 yılık bir kamusal alanının cami ve ticari ünitelerle talan edilerek dönüştürülmesidir.”

TALAN İKTİDARININ CUMHURİYETLE HESAPLAŞMASI

Stadyumun 50 yılı aşkın süredir Ankaralılara hizmet ettiğini hatırlatan TMMOB Ankara İKK Sekreteri Özgür Topçu ise şunları kaydetti:

“Cumhuriyet’in tarihi ve simge yapılarından olan Cebeci Stadı’nın yıkımıyla karşı karşıyayız. Biz bu yıkımlara birçok defa şahit olduk. Bu rant ve talan iktidarının Cumhuriyetle hesaplaşmasıdır. Cumhuriyetin izlerini silmeyi amaçlamasının sonucu olarak bu yıkımlarla karşı karşıya kalıyoruz. 2012 yılından itibaren bu alan defalarca plan değişikliğine maruz kalmıştır. Cumhuriyet’in ilk yıllarından itibaren yaşamıştır ancak sonrasında bu örgütlü kötülüğe maruz kalmıştır. TMMOB’a bağlı meslek odalarımız bu plan ve proje değişikliklerine defalarca dava açmış ve kazanmıştır. Son olarak ta iktidarın ideolojik projelerinden biri olan millet bahçesi projesine yönelik TMMOB’un odalarının açtığı davalar devam etmektedir. Hukuki süreçler devam ederken yangından mal kaçırırcasına bu yıkımla karşılaşmış olmak kabul edilebilir bir durum değildir. Bu yıkımını parçası olanları ve gerçekleştirenleri kınıyoruz. Bizler de bu sürecin parçası olacağımızı kamuoyuyla paylaşıyoruz.” (Duvar)

Son güncelleme: 16:58 07.07.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı