• Turkhane Logo

Çavuşoğlu: "Yunanistan'a savaş ilan ederiz"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan'ın kara sularını 12 mile çıkarma isteğine ilişkin

11:21 30 Ağustos 2020 Pazar
Çavuşoğlu:
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan'ın kara sularını 12 mile çıkarma isteğine ilişkin

A Haberde konuşan Çavuşoğlu, Doğu Akdenizdeki gerilime ilişkin konuşurken, Oruç Reis bölgede 90 gün daha çalışmaya devam edecek ifadesini kullandı.

Çavuşoğlunun açıklamalarından satır başları şöyle:
Biz haklarımız çerçevesinde Doğu Akdenizde sondaj çalışmalarına başladık. Biz ne zaman sondaj çalışmalarına başladık, Yunanistan o zaman gürültüyü kopardı. Daha sonra da Rum kesimi. Bu iki ülke de arkasına Avrupadan destekler aldı. İspanya ve Almanya arabuluculuk yapmak istedi, haklarımızı yedirmeden diplomasi ile çözmek için bazı kararlar aldık. Biz sorunların diplomasi ile çözülmesini istiyoruz.
Açıktan karaya gelerek çalışmaları, araştırmalarımızı sürdürüyoruz. Oruç Reis bölgede 90 gün daha çalışmaya devam edecek.
Barış Pınarı Harekatı ve Libyanın darbeye direnişi Fransanın planlarını bozdu. Fransa devamlı olarak Yunanistanı destekliyor ve NATOnun çöktüğünü vurguluyor. Avrupada lider konuma geçmek için oynayan Fransa, kendi ordusunu kurma çabasında.
Doğu Akdenizdeki gerilimi Türkiyenin üstüne yıkmak isteyenler var. Avrupa Birliğinin yaptırım tehditleri karşısında birçok Avrupa ülkesi ile görüştük. Bizim haklılığımızı kabul ediyorlar.
Yunanistan kendi hakları olan yerde istediği gibi çalışır. Bizim bir alakamız yok. Ancak Egede sınırlarını 12 mile çıkartamazlar. Bu bir savaş nedenidir. Yunanistanın karasuları sınırını 6 milden 12 mile çıkarmasına müsade etmeyiz. Bunu da çok açık bir şekilde söylüyorum. Meclisimizin yıllar önce aldığı karar geçerlidir, bu savaş nedenidir.
Yunanistan geçmişten günümüze anlaşmaları ihlal etmiştir. Şartlar değişti diye bir bahane olamaz. O zaman şartlar değişti diye bir adım atarsam ABye gidip Türkiye bize güç gösterisi yaptı diyorlar. Ne yaparlarsa yapsınlar bizim Kıbrıstaki garantörlüğümüzü değiştirmez. Bunların yaptıkları bizi rahatsız etmeye yönelik adımlardır. Biz de böyle eylemlere taviz vermedik, vermeyiz. Doğu Akdenizde nasıl gereken adımları attıysak, bize karşı hamleler olduğu sürece gereken adımları tekrardan atmaya hazır olduğumuz bilinmeli. Sayın Cumhurbaşkanımızın da talimatları bu yöndedir.
Biz ne zaman bir adım atsak Yunanistan aksine bir hamle yapıyor. Biz yeni okullar açmaya devam ettikçe, örneğin Bozcaadadaki, Yunanistan Türk okullarını kapatıyor. Yunanistan insanlıktan ve insanların faydalarından söz ediyor ancak kendisinden olmayanlara neler yaptıkları ortada. Bu da Yunanistanın ikiyüzlü olduğunu gözler önüne seriyor. Ancak bilinmelidir ki soydaşlarımızı yalnız bırakmamız söz konusu değildir.
Sayın Cumhurbaşkanımız Trump ile yaptığı görüşmede attığımız tüm adımları anlattı. Trump ile olumlu atmosferde bir görüşme oldu. Sorunların çözülmesi için bir görüşme yapıldı.
12 mil tartışması
1982 tarihli Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesini imzalamayan Türkiye, 1995te TBMMde alınan kararla Yunanistanın kara sularını 12 mile çıkarmasını casus belli yani savaş nedeni olarak kabul edeceğini açıklamıştı.
Yunan Parlamentosu da 1 Haziran 1995 tarihinde kendi stratejisine uygun olan bir zamanda, Egede kara sularını 12 deniz miline çıkarma hakkını saklı tuttuğunu ilan etmişti.
Türkiye, Yunanistanla deniz sınırının, dolayısıyla iki ülkeye ait kıta sahanlığının sınırlarının henüz bir anlaşmayla belirlenmediğini vurguluyor. Ankara ayrıca Yunanistanın Doğu Ege Adalarını, 1923 Lozan Antlaşması ve 1947 Paris Antlaşması hükümlerine aykırı şekilde silahsızlandırdığına dikkat çekiyor.
Yunanistanın Ege Denizinde karasularını 12 deniz miline çıkarması Ege Denizinin yüzde 40ını oluşturan Yunan karasuları büyüklüğünü yüzde 70e yükseltecek, açık deniz alanının büyüklüğünü yüzde 51den yüzde 19a düşürecektir. Nihayetinde Türkiyeye Ege Denizinin yüzde 10undan daha az bir alan kalmış oluyor.

Son güncelleme: 11:21 30.08.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı