• Turkhane Logo

Çavuşoğlu: Ukrayna, Türkiye’ye garantörlük teklif etti

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna’nın, Türkiye’yi olası bir anlaşmanın güvenlik boyutunun garantörü olmasını teklif ettiğini ve Rusya’nın buna itiraz etmediğini söyledi.

18:02 17 Mart 2022 Perşembe
Çavuşoğlu: Ukrayna, Türkiye’ye garantörlük teklif etti
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna’nın, Türkiye’yi olası bir anlaşmanın güvenlik boyutunun garantörü olmasını teklif ettiğini ve Rusya’nın buna itiraz etmediğini söyledi.


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukraynanın Lviv kentinde Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile bir araya geldi. Kuleba, Türkiyeyi garantör olmasını istedikleri ülkeler arasında gördüklerini belirtirken, Çavuşoğlu, yakınlaşma olduğu görülen konularda bir anlaşma zemini olursa Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskinin bir araya gelme olasılığının bulunduğunu belirtti.

Çavuşoğlu ve Kuleba, ikili görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yaptı.


Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, açıklamasında, Biz Türkiyenin arabuluculuk çalışmalarını memnuniyetle karşılıyoruz. Sayın Çavuşoğlu Moskovada yaptığı görüşmelerin sonuçlarını burada paylaştı. Rusyanın ülkemize yönelik saldırısına son vermek ve Rus birliklerinin geri çekilmesi amacıyla Ukrayna her platformda çalışmaya hazır. Bundan sonraki çabalarımızın Ukrayna ve Rusya başkanlarının görüşmesi konusunda yoğunlaşması için mutabakata vardık. Zira savaşın sona ermesi için Putin ve Zelenskinin görüşmesi gerektiğini anlıyoruz. Bunun dışında biz ikili ilişkilerimizi de görüştük. Rusyanın Ukraynaya karşı yürüttüğü savaşa ne Ukraynanın ne de Türkiyenin ihtiyacı var. dedi.

ÇAVUŞOĞLU: TEMENNİMİZ MARİUPOLDA ACİL BİR ATEŞKESİN SAĞLANMASI

Temennimiz, önce Mariupolda acil bir insani ateşkesin sağlanması sonra da tüm Ukraynada savaşın sona ermesi değerlendirmesinde bulunan Bakan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

Kuleba ve Lavrovu bir kere daha Antalyada bir araya getirmekten biz mutlu olacağız bu çabalarımız doğrultusunda. En kısa zamanda artık liderler düzeyinde bir buluşmanın zemininin de hazırlanması gerekiyor. Böyle bir liderler düzeyindeki toplantıya da ev sahipliği yapmak istediğimizi daha önce belirtmiştik. Bu iki ziyaretin neticesinde tabii savaşlarla ilgili kesin bir şey söylemek zor olur ama ateşkes umudumuz biraz daha artmıştır.

TÜRKİYENİN GARANTÖR ÜLKE OLACAĞINA İLİŞKİN HABERLER

İngiltere, ABD ve Türkiyenin garantör ülke olacağına ilişkin haberler, olası ateşkes ve Putin-Zelenski görüşmesine ilişkin soru üzerine Çavuşoğlu, “Kolektif Güvenlik Anlaşması konusunda Ukrayna’nın bir teklifi oldu: P5+Türkiye ve Almanya. Dün Moskova’da yaptığım temaslarda Rusya Federasyonu’nun buna bir itirazının olmadığı, böyle bir teklifi kabul edebileceklerini gördüm“ yanıtını verdi.

PUTİN VE ZELENSKİNİN BİR ARAYA GELME OLASILIĞI VAR

Çavuşoğlu, önemli olanın her iki devletin, hükümetin ve halkın kabul edebileceği bir mutabakata varılması olduğunu belirterek, “Yakınlaşma olduğunu gördüğümüz konularda bir anlaşma zemini olursa iki liderin bir araya gelme olasılığı var” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin Türkiye’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelmek istediğini söylediğini hatırlatan Çavuşoğlu, böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmak istediklerini söyledi.

SİHA AÇIKLAMASI

Türkiye’nin Ukrayna için askeri yardım sağlayıp sağlamadığı ve silahlı insansız hava aracı (SİHA) Bayraktar TB2”ye ilişkin soruyu da Çavuşoğlu, şöyle yanıtladı:

“Biz bu konularda özellikle bu savaş konusunda son derece ilkeli bir tutum sergiliyoruz. Doğruya doğru, yanlışa yanlış, siyaha siyah, beyaz beyaz diyoruz. Bahsettiğiniz Bayraktar SİHA’ları Ukrayna tarafından Türkiye’deki bir şirketimizden satın alınan ürünler.”

Çavuşoğlu, Türkiye olarak zor zamanlarda başından beri Ukrayna’nın yanında olduklarını ve olmaya da devam edeceklerini söyledi.

Son güncelleme: 18:02 17.03.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı