• Turkhane Logo

Çavuşoğlu: Montrö Anlaşması'nı tüm maddeleriyle beraber bu kritik süreçte uygulayacağız

Çavuşoğlu Ukrayna'daki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının tahliyesine ilişkin bilgi aktardı.

12:32 26 Şubat 2022 Cumartesi
Çavuşoğlu: Montrö Anlaşması'nı tüm maddeleriyle beraber bu kritik süreçte uygulayacağız
Çavuşoğlu Ukrayna'daki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının tahliyesine ilişkin bilgi aktardı.


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukraynadaki Türk vatandaşlarının karadan tahliye sürecinin başladığını belirtti, 12 Şubattan itibaren vatandaşlarımıza yaptığımız uyarılar çerçevesinde yaklaşık 5 bin vatandaşımız zaten ülkemize dönmüştür dedi. Ukraynada toplam 20 bin civarında Türkiye Cumhuriyet vatandaşı olduğunu bunlardan 16 binine tek tek telefonla ulaştıklarını ifade eden Çavuşoğlu, kendi imkanlarıyla yola çıkan vatandaşlara da Dışişleri Bakanlığının sınır kapılarına ilişkin duyurularını takip etmeleri çağrısında bulundu.

Öte yandan Çavuşoğlu, Ukraynanın Montrö Boğazlar Sözleşmesine ilişkin talebini Montrö Anlaşmasını tüm maddeleriyle beraber bu kritik süreçte uygulayacağız, daha önce harfi harfine uyguladığımız gibi sözleriyle değerlendirdi.


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NTVde katıldığı canlı yayında Rusyanın Ukraynaya saldırısına ve gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Ukraynadan tahliyelere başladık

Ukraynadaki Türk vatandaşlarının tahliyesinin başlayıp başlamadığına ilişkin soruya Çavuşoğlu, Tahliyeler başladı. 12 Şubattan itibaren vatandaşlarımıza yaptığımız uyarılar çerçevesinde yaklaşık 5 bin vatandaşımız zaten ülkemize dönmüştü. Özellikle 12 ve 22 Şubatta yaptığımız duyurulardan sonra dedi.

Çavuşoğlu, kalan vatandaşların Türkiyeye getirilmesi konusunda dün ortamı görmek istediklerini belirterek, Bugün kara yoluyla vatandaşlarımızı taşıma kararı aldık. Hazırlıklarımız zaten daha önceden yapılmıştı. Aynı zamanda vatandaşlarımıza tek tek telefonla da ulaşıyoruz. Toplamda 20 bin civarında vatandaşımız vardı Ukraynada, 16 bin civarında vatandaşımıza tek tek ulaştık diye konuştu.

Ahıska Türkleri, Gagauz Türkleri ve Kırım Tatarları liderleriyle temas halindeyiz

Ahıska Türkleri, Gagauz Türkleri ve Kırım Tatarlarının liderleriyle de sürekli temas halinde olduklarını dile getiren Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

Gerektiği zaman o kardeşlerimizin tahliyesi konusunda da gerekli hazırlıkları beraber yapıyoruz. Türk Hava Yolları ve diğer hava yollarıyla temas halindeydik. Geniş gövdeli uçuşları da başlatmıştık ama artık hava sahası kapalı olduğu için havadan tahliye yapamıyoruz. Aynı şekilde denizden de tahliye yapamıyoruz, o nedenle otobüslerle karadan tahliyeleri başlattık.

Çavuşoğlu, Lvivdeki 70 Türk vatandaşının Polonyaya doğru geldiğini, Türkiyenin Polonya, Moldova ve Romanyadaki büyükelçilik ve konsolosluklarını hareketlendirdiğini anlattı. Kendi imkanlarıyla yola çıkan vatandaşlara da Dışişleri Bakanlığının sınır kapılarına ilişkin duyurularını takip etmeleri çağrısında bulunan Çavuşoğlu, Bu akşam 270 civarındaki vatandaşımızı otobüslerle Odessadan Köstenceye gönderiyoruz. Yaklaşık 2 saat önce 90 civarında vatandaşımızı iki otobüs Kievden alıp Romanya üzerinden ülkemize gönderecek dedi.

Yarından itibaren tahliyelerimize hız vereceğiz

Çavuşoğlu, Harkivden 110 Türk vatandaşının 2 otobüsle yarın sabah hareket edeceğini belirterek, Yarından itibaren tahliyelerimize hız vereceğiz ifadesini kullandı.

Havadan da tahliye için hazırlıklarımız var

Vatandaşların karadan tahliyesinin başladığını ancak hava sahasının açılması halinde havadan da tahliye için hazırlıkların yapıldığını söyleyen Çavuşoğlu, hava koridorunun açılması için hem Rusya hem de Ukrayna nezdinde girişimlerde bulunulduğunu kaydetti.

Çavuşoğlu, bu akşamüstü tahliyelerin başladığını belirterek, şimdiye kadar tahliye için başvuran vatandaşların sayısının yaklaşık 2 bin 500 olduğunu söyledi. Kendi imkanlarıyla, kendi araçlarıyla Ukraynadan ayrılarak batıdaki ülkelere doğru giden vatandaşların da olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, tahliye sürecinin en kısa sürede tamamlanacağını, yarından itibaren sürecin hızlandırılacağını vurguladı.

Ukraynada 20 bin Türk vatandaşının bulunduğunu kaydeden Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığının 12 ve 22 Şubatta yaptığı duyuruların ardından 5 bin vatandaşın Türkiyeye döndüğünü, tahliyelerin ise bu akşam itibarıyla başladığını belirtti.

Montrö Anlaşmasını tüm maddeleriyle beraber bu kritik süreçte uygulayacağız

Çavuşoğlu, Ukraynanın Türkiyeden Montrö Boğazlar Sözleşmesine ilişkin talebi hakkındaki soruya Türkiye, her zaman uluslararası hukuktan yana olmuştur ve taraf olduğu anlaşmalara uymuştur yanıtını verdi.

Türkiyenin çifte standartlara düşmeden Montrö Boğazlar Sözleşmesini her zaman tam anlamıyla uyguladığını söyleyen Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

Montrö Anlaşmasının hükümleri gayet açık ve net. Türkiye, bir savaşın içindeyse buradan tüm geçişler tamamen Türkiyenin kontrolünde oluyor. Eğer Türkiye, bir savaşın tarafı değilse ve savaşan taraflar varsa 19. madde gayet sarih bir şekilde söylüyor. Bu savaşan ülkelerin gemilerine boğazdan geçişi kapatma yetkisi veriyor Türkiyeye ama yine 19. madde bir istisna tanıyor. Bu, sadece Rusya için değil, tüm kıyıdaş ülkeler için geçerli. Ukrayna için de geçerli. Eğer bir gemi kendi üssüne dönmek için talepte bulunuyorsa 19. madde burada bir istisna tanıyor. Tabii burada kendi üssüne dönmüş olması gerekiyor. Yani denizden, boğazdan geçip başka bir üsse değil. Montrö Sözleşmesinin 19. maddesinde düzenleme var, istisna nerede tanınıyor açıkça söylenir. Biz her zaman olduğu gibi burada Montrö Anlaşmasını tamamen uygulayacağız.

Çavuşoğlu, bir savaşın olup olmadığının, hukuki bir tanım gerektirdiğini vurgulayarak, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenbergi dikkatlice dinledim, NATO ve BM belgelerine de baktım, orada da aynı şeyler söyleniyor. Bazıları Topyekun işgal diyor, saldırı diyor. Stoltenberg, konuşmasının bir kısmında Topyekun işgal, saldırı dedi ve sonra savaş tabiri de kullandı ama hukuken tabii bunun tanımının yapılması gerekiyor. Şu anda BM ve NATO belgelerinde savaş tabiri kullanılmış değil ama halkın tabiriyle bir savaş var ortada. Sonuç itibarıyla biz Montrö Anlaşmasını tüm maddeleriyle beraber bu kritik süreçte uygulayacağız. Daha önce harfi harfine uyguladığımız gibi, herhangi bir çifte standarda düşmeden, objektif şekilde uyguladığımız gibi bu çerçevede Montrö Anlaşmasını uygulayacağız diye konuştu.

Türkiye açısından konuya ilişkin kriterlerin belirlenip belirlenmediği sorusuna ise Çavuşoğlu, Şu anda hukukçularımız, askerlerimiz, bakanlığımız, arkadaşlarımızla Ukraynadan talep geldikten sonra bunu ciddi şekilde değerlendiriyoruz yanıtını verdi.

Putinin Ukraynada darbe çağrısına: Kabul edilemez

Çavuşoğlu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putinin Ukraynada askere darbe çağrısında bulunduğunu yansıtan haberleri işaret ederek, Bu, tabii kabul edebileceğimiz bir şey değildir. Biz seçilmiş hükümetlerin demokratik olmayan yöntemlerle görevden uzaklaştırılmasına karşıyız dedi. Türkiyenin darbelere karşı duruşunu yineleyen Çavuşoğlu, Bu çağrıyı yadırgadık. Doğru bir çağrı değil, kabul edilemez bir çağrıdır ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, Türkiyenin demokratik yollarla halkın iradesiyle seçilmiş hükümetleri desteklediğinin altını çizerek, Ukraynanın kimin tarafından yönetileceğine de Ukrayna halkının karar vermesi gerekiyor. Biz her zaman meşruiyetten yanayız diye konuştu.

7 ülke tahliye için katkı sağlamamızı istedi

Ukraynadan Türkiyeye vatandaşların tahliye sürecinin karadan başladığını anlatan Çavuşoğlu, 7 ülke vatandaşlarını tahliye etmemizi ya da tahliyeye katkı sağlamamızı istedi, talep geldi. Başta can Azerbaycan olmak üzere Gana, Katar, Moğolistan, Somali, Sri Lanka ve Türkmenistan. Tabii imkanlarımız çerçevesinde bu ülkelerin vatandaşlarının tahliyesine de sahada gerekli desteği vereceğimizi söylemek isterim dedi.

OECDde de bazı kararlar alınacağını öğrendik

Çavuşoğlu, Ukrayna ve Rusya arasındaki gelişmelere ilişkin Türkiyenin ikili ve çok taraflı düzeyde girişimlerini sürdürdüğünü belirterek, Burada amacımız çatışmaları bir an önce, işgal deyin, topyekün saldırı deyin, ne derseniz deyin, bunu durdurmak ifadesini kullandı.

Türkiyenin uluslararası platformlarda da düşüncelerini net bir şekilde ifade ettiğini belirten Çavuşoğlu, Bugün NATOnun açıklaması son derece net. Özellikle de müttefikler arasında görüş birliğinin olması ve NATOdan tek ses çıkması anlamlıdır. Ama sadece tek ses çıkması yetmez diye konuştu.

Çavuşoğlu, Rusya ve Ukrayna liderlerinin de bir araya gelmeyi konuştuğuna dikkati çekerek, Umarım bu da bir an önce gerçekleşir. Ama gerek NATO gerek diğer platformlarda tabii, biz oydaşmaya uyuyoruz ve katkı da sağlıyoruz ifadesini kullandı.

Uluslararası sistem beklentileri karşılamıyor

Son gelişmeler karşısında uluslararası toplumun iyi bir sınav vermediğini söyleyen Çavuşoğlu, İyi bir sınav nedir, bu saldırı önlenebilseydi, engellenebilseydi ya da bugüne kadar durdurulabilseydi iyi bir sınav verilmiş olurdu dedi.

Çavuşoğlu, NATOnun ve ABDnin Afganistandan çekilmesinde de ciddi hata ve eksikliklerin olduğunu belirterek, bu gelişmelerden alınacak dersler olduğunu kaydetti.

Sadece yaptırımlarla sorunların çözülemeyeceğini söyleyen Çavuşoğlu, Uluslararası sistemin olası, bu tür çatışma, saldırı, işgal girişimi, ne derseniz deyin, bunları önleyecek kapasiteye ulaşması gerekiyor. Biz başından beri söylüyoruz, uluslararası sistem bugün beklentileri de karşılamıyor, sorunları da çözemiyor, çatışmaları da engellemiyor değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu, sistemin bir reforma tabi tutulması gerektiğini belirterek, İlla bunun için Birinci Dünya Savaşının, İkinci Dünya Savaşının yaşanmasına gerek yok ifadesini kullandı.

Önemli olan iki liderin, tarafların bir araya gelmesi

Ukrayna ve Rusyadan müzakere olabileceğine ilişkin son mesajların ve olası bir müzakere adresinin Belarus olup olmayacağına ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine Çavuşoğlu, Bence şu an toplantının yeri çok önemli değil. Önemli olan iki liderin, tarafların bir araya gelmesi, Rusya ve Ukraynanın bir araya gelmesi ve çözüm yolu bulması yanıtını verdi.

Çavuşoğlu, Türkiyenin bu süreci destekleyeceğini belirterek, Elbette bu toplantı Türkiyede yapılmak istenirse biz bunu memnuniyetle karşılarız, ev sahipliği yaparız dedi.

Rusyanın bu toplantıyı Minskte yapmak istediğini söyleyen Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

Ama dünden bugüne özellikle Belarus bunu reddetti ama, Belarus üzerinden de tankların, Rus ordusunun Ukraynaya girdiğine dair görüntüler de var. Dolayısıyla bu şartlarda bir mekan konusunda, bir ülke konusunda ısrar etmek bana göre manasız. Bir araya geleceklerse birçok ülke var. Türkiye olarak biz her iki ülkeyle ilişkileri iyi olan bir ülke olarak, bu toplantıya ev sahipliği yapabiliriz. Ama Türkiye değil de başka bir yerde yapmak isterlerse bunu da memnuniyetle karşılarız.

Putin ikili ziyaret için gelecekti

Çavuşoğlu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putinin Türkiyeyi ziyaretine ilişkin bir gelişme olup olmadığı sorusuna ise, Putinin Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı için Türkiyeye gelmesinin planlandığını ancak bu ziyaretin henüz gerçekleşmediği cevabını verdi.

Bakan Çavuşoğlu, Putinin Zelenski ile görüşmek için Türkiyeye gelme planı yoktu. İkili ziyaret için gelecekti ve o çerçevede de Ukrayna meselesini ve üçlü bir araya gelme imkanını da görüşecektik. Sayın Cumhurbaşkanımız bunları kendileriyle görüşecekti. Sizin de söylediğiniz gibi o ziyaret gerçekleşmedi henüz diye konuştu.

Son güncelleme: 12:32 26.02.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı