• Turkhane Logo

Çatışmalar nedeniyle Afrin'de sıkışan sivillerin durumundan kaygı duyuluyor

TSK'nın ÖSO ile birlikte başlattığı Afrin operasyonu'nda kentin merkezine doğru çember daralırken şehirdeki sivillerin durumuyla ilgili olarak da endişeler artmaya devam ediyor.

17:35 12 Mart 2018 Pazartesi
Çatışmalar nedeniyle Afrin'de sıkışan sivillerin durumundan kaygı duyuluyor
TSK'nın ÖSO ile birlikte başlattığı Afrin operasyonu'nda kentin merkezine doğru çember daralırken şehirdeki sivillerin durumuyla ilgili olarak da endişeler artmaya devam ediyor.

Türk Silahlı Kuvvetlerin (TSK) ve Özgür Suriye Ordusunun (ÖSO) Afrin’e yönelik 20 Ocak’ta başlattığı operasyonda çember her geçen gün daralıyor. Ancak kent merkezinde yer alan sivillerin durumu konusunda da endişeler artıyor.

Harekatın başlaması ile birlikte çok sayıda sivil kırsal bölgelerden kent merkezine göç etmek zorunda kaldı ve iki aya yaklaşan harekat boyunca sivillerin hedef alındığına yönelik pek çok haber kamuoyuna yansıdı. Afrin’deki sivillerin durumuna dikkat çeken İsveçli insan hakları örgütü Stockholm Özgürlük Merkezi “olası çatışmalar nedeniyle kentte sıkışan sivillerin durumundan kaygı duyuluyor” dedi.

Stocholm Özgürlük Merkezi’ne konuşan, muhaliflere yakın Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Başkanı Adbel Rahman da kentteki tek çıkış noktasının rejim kontrolündeki Halep rotası olduğuna dikkat çekti. Bugüne kadar 200’den fazla sivilin hayatını kaybettiğine dikkat çeken Abdel Rahmani “Afrin’deki sivillerin durumundan kaygılıyız” dedi.


‘SİVİL ALANLAR DA HEDEF’

20 Ocak’tan bu yana çok sayıda sivil Afrin kent merkezine göç etmek zorunda kaldı. Afrin’de oluşturulan özerk yönetimin eş başkanı Osman İsa da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne seslenerek, harekatın sivilleri de hedef aldığını vurguladı. Harekatın doğrudan içme suyu tesislerini, okul ve sivil alanları hedef aldığını belirten İsa, BMGK’yı olası sivile kayıplara karşı harekete geçmeye çağırdı.

Afrin’e yönelik kuşatma daralırken bir taraftan bazı sivil grupların kentten ayrıldığı diğer taraftan da pek çok kişinini çatışmaları önlemek için sivil kalkan olduğu haberleri geliyor. Doğan Haber Ajansı bazı sivillerin kentin güneyindeki ve rejim kontrolünde olan Nubul ve Zehra bölgelerine gittikleri yönünde haber ve görüntü paylaştı.

GÖNÜLLÜ SİVİL KALKANLAR 

Yerel kaynaklar ise farklı bölgelerden insanların harekata karşı rejim kontrolündeki Halep yolundan konvoylar halinde bölgeye giriş yaptığını da belirtiyor.

El Cezire televizyonu Antep’teki muhabirine dayandırdığı haberinde Türkiye’den de pek çok kişinin gönüllü sivil kalkan olarak Afrin’e gitmeyi istediğini duyurdu.

Mezopotamya Haber Ajansı da Eşrefiye Mahallesi’nde bir araya gelen binlerce kişinin gece gündüz nöbet tuttuğu haberini aboneleri ile paylaştı. Ajansa konuşan 50 yaşındaki Qamişlolu Hediya Seid, “Biz sonuna kadar dayanışacağız. Bugün bu güç bizi savunuyor. Biz de onlarla birlikte olmaya geldik. Uluslararası güçler neden kör, sağır ve dilsizdir. Siz ne planlar içindesiniz?” dedi.


 

Son güncelleme: 17:35 12.03.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı