• Turkhane Logo

Casusluk suçlamasında bilgi ve belge aranmayacak

16:50 06 Mayıs 2024 Pazartesi
Casusluk suçlamasında bilgi ve belge aranmayacak





Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 9. Yargı Paketi’yle infaz sisteminin değişeceğini açıkladı. Casusluk suçuna dair düzenlemeler yapılacağını da söyleyen Tunç, yeni tip casusluk suçları gerekçesiyle artık düzenleme sonrası bu suçla ilgili ‘bilgi ve belge’ aranmayacağını kaydetti.



Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, istihbarat birimlerinin ihtiyacı doğrultusunda, ‘casusluk’ suçuna dair yeni düzenlemelere gidileceğini açıkladı. Tunç, infaz sistemi, Yargıtay seçimlerinin yöntemine dair de değişiklikler yapılacağını kaydetti.



GEREKÇE YENİ TİP CASUSLUK SUÇU



Yandaş Yeni Şafak’ı ziyaret eden Bakan Tunç’un, 9. Yargı Paketi’ne ‘yeni tip casusluk’ suçları için bazı maddeler konulacağını söyledi. “TCK’daki casusluk suçu teknik olarak ‘bilgi ve belge’ üzerinden işlenebilen bir suç tipidir” diyen Tunç, “Ancak geldiğimiz noktada çok daha farklı tekniklerle casusluk kavramı içinde kalabilecek suçlar işlenebilmektedir. Hatta bazı ülkeler veya organizasyonlar bu yeni tekniklerle başka ülkelerde operasyon yapabilmekteler. Ülkemizin böyle operasyonlara maruz kalmaması ve yeni tip casusluk suçlarının caydırıcı bir şekilde soruşturulup kovuşturulabilmesi için hazırlanmış bir taslağımız var. İstihbarat birimlerimizin ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzenlemelerdir” ifadesini kullandı.



TMSF’NİN KAYYIM ATAMA YETKİSİ UZATILIYOR



Tunç, 9’uncu Yargı Paketi’nde Ceza İnfaz Sistemi, mükerrer suçlarla ilgili düzenlemeler, hakaret suçunun sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi halinin uzlaştırma kapsamından çıkartılarak ön ödeme kapsamına alınması, ‘terör finansmanına yönelik TMSF’nin kayyım atama yetkisinin’ uzatılması ve noterliğe ilişkin düzenlemeler gibi kapsamlı birçok değişiklik öngörüldüğü bilgisini verdi.



YARGITAY BAŞKANLIK SEÇİMİ İÇİN DEĞİŞİKLİK YAPILACAK



Tunç ayrıca, seçimin krize dönüştüğü Yargıtay ile ilgili de şunları söyledi:



“Yargıtay’da başkanlık seçiminde üye tamsayısının salt çoğunluğunun yani 175 oyun alınması gerekiyor. Şu ana kadar yapılan oylamalarda salt çoğunluk sağlanamadı. Yargıtay seçimiyle ilgili usule göre başkan seçilebilmek için salt çoğunluk gerektiği ve 3 adayın da birbirine yakın oylar aldığı için oylamalara devam edilecek. Bu çerçevede Yargıtay’ın seçim sürecinde yıpratılmaması gerekiyor. Seçim usulü ile ilgili olarak da bu tür tıkanmaların önüne geçebilmek için yeni Anayasa yapılırken usulde bir değişiklik yapılabilir. Muhtemel tıkanmalar da bu değişiklikle aşılabilir.”

Son güncelleme: 16:50 06.05.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı