• Turkhane Logo

Çarpıcı iddia: Hamas, Türkiye'ye taşınacak

Siyasi merkezini Katar'dan taşımayı düşündüğü iddia edilen Hamas'ın lideri Haniye'nin dün Erdoğan'la yaptığı görüşme, söylentileri tetikledi.

13:14 21 Nisan 2024 Pazar
Çarpıcı iddia: Hamas, Türkiye'ye taşınacak
Siyasi merkezini Katar'dan taşımayı düşündüğü iddia edilen Hamas'ın lideri Haniye'nin dün Erdoğan'la yaptığı görüşme, söylentileri tetikledi.

Hamas lideri İsmail Haniyenin dün AKPli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanla yaptığı görüşme sonrasında, Hamasın merkezini Dohadan Türkiyeye taşımayı planladığı iddiaları hem Arap hem de Batı basınından gündem oldu.

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, Hamasın siyasi merkezini Katardan taşımak için iki ülkeyle görüşmeler yürüttüğünü yazmıştı. Hamas, Suriyede savaşın patlak vermesinin ardından 2012de merkezini Şamdan Dohaya taşımıştı.
İsrail ve Hamas arasındaki ateşkes ve esir takası görüşmelerinin tıkanması son dönemde Katar üzerinde baskıyı artırıyor. Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman el Sani, bir süre önce, İsrail ve Hamas arasındaki arabuluculuk rolünü gözden geçirdiklerini ve ülkesinin baskılarla karşı karşıya olduğunu söylemişti.

Wall Street Journala konuşan Arap kaynaklar da, Katardaki varlığını tehlikede gören Hamasın yeni merkez olarak değerlendirdiği ülkelerden birinin Umman olduğunu belirtmişti.
SUUDİ VE İNGİLİZ GAZETELERİ İDDİAYI ORTAYA ATTIBu tartışmaların ortasında Hamas lideri Haniye, dün Erdoğanla İstanbulda bir araya geldi.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, görüşmede ateşkes ve Gazzeye insani yardımın yanı sıra Filistinli grupların birliğinin ele alındığı kaydedildi.
Suudi gazetesi El Şark, Türkiye ve Hamas arasında örgütün merkezini Katardan Türkiyeye taşıma görüşmeleri sürüyor iddiasını gündeme getirdi.
İngiliz Telegraph gazetesi de, Erdoğan ve Haniye arasındaki görüşmenin, Türkiyenin Katarın çekilmesiyle oluşacak boşluğu dolduracağı şüphesi uyandırdığını yazdı. Gazete, Hamasın 2011den beri İstanbulda küçük bir ofisi bulunduğunu ve Türkiyenin Hamasın kökeni olan Müslüman Kardeşler ideolojisini uzun zamandır desteklediğini kaydetti.
Haberde, geçen hafta Dohaya giden Dışişleri Bakanı Hakan Fidanın Ankaranın Hamasla daha güçlü ilişkiler istediğini söylediğine de dikkat çekildi.
İSRAİL, ERDOĞANI KABUL ETMEZTelegraph, taraflı olduğu gerekçesiyle Katara sert eleştiriler yönelten İsrailin Erdoğanın arabuluculuğunu kabul etmesinin de zor olduğu yorumunu yaptı. Habere göre İsrail, Müslüman Kardeşler ideolojisine mesafeli olması nedeniyle Mısırın arabuluculuğuna sıcak bakıyor. 

Bu arada bazı Hamas kaynakları, örgütün merkezini Dohadan taşımayı düşündüğü iddialarını reddetti.

Son güncelleme: 13:14 21.04.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı