• Turkhane Logo

California Eyalet Üniversitesinde Hizmet Hareketi üzerine Uluslararası konferans yapıldı

California Eyalet Üniversitesinde 22 Ülkeden 106 Akademisyenin Katılımıyla Hizmet Hareketi Üzerine Konferans Yapıldı

03:08 19 Şubat 2023 Pazar
California Eyalet Üniversitesinde Hizmet Hareketi üzerine Uluslararası konferans yapıldı
California Eyalet Üniversitesinde 22 Ülkeden 106 Akademisyenin Katılımıyla Hizmet Hareketi Üzerine Konferans Yapıldı

A.B.D.’nin California eyalet üniversitesi  Long Beach, Dini Araştırmalar Bölümü, İslamdan ilham alan Hizmet Hareketi hakkında Hizmet Hareketi: Çağdaş Meydan Okumalara Tepkiler başlıklı bir konferans düzenledi . 

Long Beach kampüsünde (California State University Long Beach) gerçekleşen uluslararası konferansta sosyal bilimciler Hizmet Hareketiyle ilgili araştırma sonuçları ve gözlemlerini paylaştılar.

Üniversitenin Dini Araştırmalar Bölümü’nün ev sahipliği yaptığı konferansa 22 farklı ülkeden, 106 Akademisyen ve 250’den fazla izleyici katıldı. Bölüm Başkanı ve konferansın organizatörü Prof. Dr. Sophia Pandya yaptığı açılış konuşmasında yakın zamanda Türkiye ve Suriye’de yaşanan depremi hatırlatarak herkesi dua ve depremzedelere yardıma davet etti.


Konferansta depremzedelere yardım yolları ve sevdiklerini kaybedenlerin rehabilitasyonu için yapılabilecekler üzerine özel bir oturum gerçekleştirildi. Konferans mekânında depremzedelere mesaj ve dualarını iletmek isteyenler için bir defter açıldı.

Hizmet Hareketi 2000’li yıllardan itibaren dünya çapında sosyal bilimcilerin ilgi alanına girdi. Geçtiğimiz yıllarda Amerika’nın Georgetown Üniversitesi gibi saygın üniversitelerinde sosyal bilimciler Hizmet hareketiyle ilgili görüşlerini paylaştılar.
2013 yolsuzluk soruşturmalarını müteakiben Erdoğan iktidarının harekete karşı başlattığı hukuksuz ezme kampanyası, 15 Temmuz’u harekete fatura etme teşebbüsü ve özellikle Fethullah Gulen Hocaefendi’yi kaçırma planları Dünya ve Amerika medyasında geniş bir şekilde yer aldı.

California Eyalet Üniversitesi Long Beach kampüsündeki konferansta Hizmet hareketinin son 10 yılda karşı karşıya kaldığı zulümler ve başka zorluklar karşısında nasıl ayakta kaldığı ve dünyada gelişmeye devam ettiği ele alındı
Dr. Pandya, bu konferansın 2016’dan beri Hizmet hareketi üzerine yapılan ilk uluslararası konferans olduğunu hatırlattı ve konferansa ev sahipliği yapmaktan büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti. 
Konferansta şu oturum başlıkları yer aldı:
Hizmet Hareketinin 15 Temmuz Sonrası Ayakta Kalmayı Başarmasındaki Faktörler.Siyasete Odaklanan İslam Anlayışı ile Dini Hayata Odaklanan İslam AnlayışıBaşka Din Mensuplarının Hizmet Hareketine BakışlarıModern Çağda Bir Dünya Hareketi Olarak HizmetAfrika’da Hizmet HareketiHizmet Hareketinin Güncel Zorluklar Karşısında TavrıGenç Nesiller, Erkek-Kadın Eşitliği ve Kimlik Hizmet Hareketinin Dünyanın Değişik Ülkelerde Zorluklar Karşısında Tavrı gibi konular ele alındı. 
Konferansın 1. Günü akşamı yapılan resepsiyonda da Prof. Scott Alexander konuşmasına başlamadan önce depremin insanlara kıyameti hatılattığını, Allah’ın azametine sığınarak af dilemeye vesile olduğunu dile getirerek depremde hayatını kaybenler için dua etti ve katılımcıları depremzedelere yardım etmeye çağırdı. 



Prof. Sophia Pandya - Konferans Organizatörü - Dini Araştırmalar Bölüm Başkanı/ California State University Long Beach
2016 yılında Türkiyede yaşanan darbe girişiminin ardından bu yana Hizmet Hareketi üzerine yapılan konferansa ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyorum. Prof. Pandya Türkiye ve Suriyedeki deprem kurbanları için saygı duruşu dua ile konferansı başlattı. 
Hizmet Hareketi, darbe girişiminin ardından Erdoğan hükümeti tarafından herhangi bir delil olmaksızın terör örgütü olarak tanımlandı. Başarısız darbenin ardından yaklaşık yarım milyon kişi tutuklandı, Hizmet Hareketi ile bağlantılı 130dan fazla medya kuruluşu kapatıldı. Milyonlarca insan yaşamları ve özgürlükleri için Yunanistan ve Ege Denizi üzerinden ülkeyi terk etmek zorunda kaldı. 
Bu konferans, akademisyenleri ve kanaat önderlerini, başarısız darbe girişiminin ardından Hizmet Hareketini güncel zorluklarla birlikte tartışmak ve analiz etmek üzere bir araya getirmeyi amaçlamaktadır. 

Prof. Elise LeBou - University of Illinois Springfield
Yıllar boyunca Hizmetten görüştüğüm ve tanıştığım insanların hikayeleri aracılığıyla, Hizmet mültecilerinin geçmişte çok üzücü ve korkunç koşullar ve deneyimler yaşamış olmalarına rağmen hayata olumlu bakış açılarından etkilendim.
Prof. Ori Soltes  - George Town University
Erdoğanın Hizmete yönelik zulmü ülkeye ciddi bir beyin göçüne neden oldu. Bu Hitler Almanyası için bir intihardı. Erdoğan Türkiye’si için de bir intihar olacaktır. Devam eden zulme rağmen Hizmet hareketi Erdoğanın umduğu gibi şiddete başvurmadı.Hizmet, Erdoğanın kendisine yanıt olarak umduğu şiddeti uygulamıyor. Sabr sabırla muamele ediyor. 
Prof. Reginald Nalugala  - Tangaza University College Kenya 
- Hizmet hareketi Afrikada ve dünyanın dört bir yanında eğitim yoluyla genç nesilleri özgürleştiriyor.- Gülen felsefesi, zihinlerin özgürleşmesi ve barışçıl toplumlar için demokrasinin güçlendirilmesi açısından önemlidir. Afrika toplumları olarak Gülenin ve Hizmet Hareketinin öğretilerinden öğreneceğimiz çok şey var.- Entegrasyon ve uyum, Doğu Afrikadaki Hizmet faaliyetleri için iki önemli gündem maddesidir

Prof. Anwar Alam- Erdoğan rejiminin ağır insan hakları ihlallerine ragmen Hizmet katılımcıları barışçıl kalmaya devam etti ve olumlu eylemlerle karşılaştıkları zorluklara yanıt verdi.- Hizmetin gücü İslamın değerleri ve Gülenin yazıları ve vaazları aracılığıyla dünyaya sunduğu öğretilerinden kaynaklanmaktadır.- Gülen’in düşüncesi siyaseti ve merkeziyetçiliği değil, özgürlükleri, demokrasi ve hukukun üstünlüğünü hedeflemektedir.

Son güncelleme: 03:08 19.02.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı