• Turkhane Logo

Bylock kararı veren hakimler sıkıntıya girebilir

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 'Yalçınkaya kararı'nın milat olduğunu söyledi.

15:53 21 Aralık 2023 Perşembe
Bylock kararı veren hakimler sıkıntıya girebilir
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 'Yalçınkaya kararı'nın milat olduğunu söyledi.

Merkezi Fransanın Strasbourg kentindeki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ByLock kullandıkları gerekçesiyle terör örgütü üyeliği suçundan yargılanıp çeşitli cezalara mahkum edilmiş bin kişi tarafından hak ihlali temelinde Ankaraya karşı dava açmak için yapılan başvuruları bilgi ve görüş için Türk hükümetine iletti. 

Toplam beş dosya halinde tebliğ edilen dava başvuruları, 2019-2023 yılları arasında AİHM gündemine taşınmış şikayetlerden oluşuyor. Başvurucular, haklarındaki mahkumiyet kararlarının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin (AİHS) adil yargılanma hakkıyla ilgili 6ncı ve kanunsuz ceza olamayacağını düzenleyen 7nci maddelerini ihlal ettiğini savunuyor. 


Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim görevlisi Dr. Kerem Gülay Nevşin Mengünün programında AİHM kararını değerlendirdi 
AİHMnin Türkiyedeki yargı sistemi ile ilgili önemli tespitlerde bulunduğunu söyleyen  Dr. Kerem Gülay Türkiyedeki hukuksuz kararlara imza atan hakimlere önemli uyarılarda bulundu. 
Yurt dışına çıkacak hakimlerin sıkıntı yaşayabileceğine işaret eden Gülay İnsanlığa karşı işlenen suçlarda da zaman aşımı olmadığını söyledi 



PROGRAMIN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN 
Yüksel Yalçınkaya davasındaki emsal karar AİHM, ByLock kullanımına ilişkin davalarla ilgili pilot kararını (Yüksel Yalçınkaya davası) 26 Eylül 2023 tarihinde açıklamış, AİHSnin 6 ver 7nci maddelerine ek olarak toplantı ve örgütlenme özgürlüğüyle ilgili 11inci ve kararların bağlayıcılığı ve infazıyla ilgili 46ncı maddelerinin ihlal edildiğine hükmetmişti.

Son güncelleme: 15:53 21.12.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı