• Turkhane Logo

Büyük İstanbul depreminin eli kulağında, 7.6 bekleniyor

Depremler konusundaki öngörüleri ile dikkat çeken jeolog Prof. Dr. Naci Görür’den büyük İstanbul depremi için korkutan uyarı geldi.

10:40 24 Aralık 2020 Perşembe
Büyük İstanbul depreminin eli kulağında, 7.6 bekleniyor
Depremler konusundaki öngörüleri ile dikkat çeken jeolog Prof. Dr. Naci Görür’den büyük İstanbul depremi için korkutan uyarı geldi.



Büyük İstanbul depreminin elinin kulağında olduğunu vurgulayan Görür, depremin büyüklüğünün ise 7.6 olabileceğini kaydetti.

Jeolog Prof. Dr. Naci Görür, beklenen Marmara depremiyle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. 1999 depreminde Marmara’da yer kabuğu altında büyük bir enerji biriktiğini söyleyen Görür, olası bir depremde iki fay hattının birden kırılması halinde, İstanbul’da 7.6 büyüklüğünde bir depremin olabileceğini açıkladı.


ÇOK FAZLA ENERJİ BİRİKTİ

Gazeteci Kenan Taş’ın Yotube kanalına konuk olan jeolog Prof. Dr. Naci Görür muhtemel Marmara depremi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Sözcü’den Hakan Kaya’nın haberine göre Görür, 1999 depremi sonrası Marmara’nın altındaki yer kabuğunda çok fazla enerji biriktiğini belirterek, bölgede 30 sene içerisinde deprem olma olasılığını yüzde 64 olarak açıkladı.

“KABUK DAHA FAZLA DAYANACAK DURUMDA DEĞİL”

Türkiye’de her an başka yerlerde deprem olabileceğini ancak İstanbul’un bir aciliyetinin bulunduğunu belirten Görür, “Bunun da nedeni 1999 depremleri. Bu depremler Marmara’nın altındaki kabuğa, o kabuğun daha fazla taşıyamayacağı bir stres yükledi. Normalde 200-250 senede birikecek enerjiyi 45-50 saniyede Marmara’nın altındaki kabuğa bunu enjekte etti. Dolayısıyla bu kabuk artık daha fazla dayanacak durumda değil. Zaten bunun da hesapları yapıldı. 1999 yılından itibaren her an olmak kaydıyla, 30 sene içerisinde deprem olma olasılığı yüzde 64 olarak belirlendi. Dolayısıyla Marmara’da deprem bir anlamda eli kulağında” dedi.

İKİ FAY AYNI ANDA KIRILABİLİR

İstanbul’da en az 7.2 büyüklüğünde bir deprem beklendiğini belirten Görür, “İstanbul gerçekten büyük bir deprem bekliyor. Silivri ve Adalar bölgesindeki fay kolları aynı anda kırılırsa depremin büyüklüğü 7.6’yı bulabilir. Bu İstanbul için gerçekten felaket olur, ama bu işin şakası yok. Bu çalışmalar, veriler bunu işaret etmektedir” dedi.

ERZİNCAN ÇEVRESİNDE DE 7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM BEKLENİYOR

Erzincan ve çevresi için 7’nin üzerinde deprem olabileceği uyarısında bulunan Görür, “Benim diğer hassasiyetle baktığım konu da Erzincan ile Erzincan’ın doğusunda olan Yedisu fayı. Bu Erzincan ile Bingöl Karlıova arasındaki fay koludur. Orada en son deprem 1780’lerde olmuştur. 1939 Erzincan depremi buraya önemli miktarda enerji transfer etmiştir. Dolayısıyla biz yer bilimciler olarak endişemiz var. Yakın bir gelecekte burada da en az 7 büyüklüğünde bir deprem olma olasılığı fazladır. Biz bunları söylüyoruz. Bunları söylerken karşımızda bir muhatap da yok” dedi.

Son güncelleme: 10:40 24.12.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı