• Turkhane Logo

Bugün Barış Manço'nun 80. doğum günü

Gülpembe, Dağlar Dağlar, Unutamadım, Arkadaşım Eşek gibi şarkılarıyla hafızalara kazınan usta sanatçı, çocukların 'Barış Ağabeyi' Barış Manço doğum gününde anılıyor. Türkiye'nin yetiştirdiği önemli sanatçılardan biri olan, yalnızca Türkiye'de değil, yurt dışında da yaptığı çalışmalarla adından söz ettiren Barış Manço, yaşasaydı bugün 80 yaşında olacaktı.

14:26 02 Ocak 2023 Pazartesi
Bugün Barış Manço'nun 80. doğum günü
Gülpembe, Dağlar Dağlar, Unutamadım, Arkadaşım Eşek gibi şarkılarıyla hafızalara kazınan usta sanatçı, çocukların 'Barış Ağabeyi' Barış Manço doğum gününde anılıyor. Türkiye'nin yetiştirdiği önemli sanatçılardan biri olan, yalnızca Türkiye'de değil, yurt dışında da yaptığı çalışmalarla adından söz ettiren Barış Manço, yaşasaydı bugün 80 yaşında olacaktı.

Türk müziğine yaptığı eşsiz katkılarla efsaneye dönüşen Barış Manço’nun doğum günü sevgi ve hasretle kutlanıyor. Anadolu rock ve pop müziğin önde gelen isimlerinden şarkıcı, besteci, söz yazarı ve TV programcısı Mehmet Barış Manço, yaşasaydı bugün 80 yaşında olacaktı.

Usta sanatçının doğum gününde #BarışManço etiketi, Türkiye gündeminde ilk sıralara yerleşti. Mançonun sevenleri, doğum gününde usta sanatçıyı sosyal medyadan yaptıkları paylaşımlarla andı.

İşte Barış Manço’nun hayat hikayesi ve hakkında merak edilenler…
BARIŞ MANÇO KİMDİR?

Usta sanatçı, İsmail Hakkı Manço ile Türk müziği sanatçılarından Rikkat Uyanık çiftinin çocukları olarak 2 Ocak 1943te, Üsküdarda dünyaya geldi.

Manço ailesi ilk çocuklarına Savaş ismini verirken, İkinci Dünya Savaşının son günlerinde doğan ikinci çocuklarına ise Mehmet Barış ismini vermeyi uygun buldu. Mançonun daha sonra Oktay ve İnci ismini taşıyan iki kardeşi daha oldu. Anne ve babası 3 yaşındayken ayrılan Barış Manço, çocukluğunu babasının yanında geçirdi.

Kadıköy Gazi Mustafa Kemal Paşa İlkokulunda başladığı eğitimine Galatasaray Lisesinde devam eden usta sanatçı, babasının vefatının ardından Galatasaraydan ayrıldı ve eğitimini Şişli Terakki Lisesinde tamamladı.
DÜŞÜNCELERİMİ BU DÜNYAYA AKTARMAK İÇİN GELDİĞİME İNANIYORUM

Manço, ilk grubunu 1958de Galatasaray Lisesinde okurken, Barış Manço ve Kafadarlar adıyla kurdu ve ilk bestesini Dream Girl adıyla çıkardı. Ünlü sanatçı, müzik hayatındaki ilk konserini de yine Galatasaray Lisesinin konferans salonunda verdi.

Harmoniler grubuyla 1962de ilk 45lik plağını çıkaran Manço, henüz 19 yaşındayken yayımladığı bu albümde, İngilizce sözlü Twist in USA ve The Jet isimli iki parçaya imza attı.

Usta sanatçı, bu albümün ardından bir yıl sonra Belçikada bulunan ağabeyi Savaş Mançonun yanına giderek, Belçika Güzel Sanatlar Akademisine kaydoldu. Bu okulda resim, grafik, desen ve iç mimari okuyan Manço, bir taraftan da gece bekçiliği ve garsonluk gibi işlerde çalıştı.

Yabancı müzisyenlerden oluşan Vahşi Kediler grubuyla da bir süre çalışan Manço, 1964te doldurduğu biri İngilizce, ikisi Fransızca üç şarkılık 45liği Fransada yayımlandı. 12 Ocak 1965te Paris Olympia Konserini veren sanatçı, Mazhar Alanson ve Fuat Günerin öncülüğündeki Kaygısızlar grubuyla 1967de Kol Düğmelerini çıkardı.

DAĞLAR DAĞLAR PLAĞI KARİYERİNDE DÖNÜM NOKTASI OLDU

Dönemin aranjman modasına tepki gösteren Barış Manço, Kızılcıklar Oldu mu?, Derule, Kirpiklerin Ok Ok Eyle gibi türküleri rockn roll ve twist tarzlarında seslendirdi. Sychedelic müzik akımından da etkilenen grup, Ağlama Değmez Hayat şarkısıyla başarı yakaladı.

Altın Plak ödülü kazanan bu albümün ardından Barış Manço ve Kaygısızlar, Fransaya gitti. Burada plak çalışması yapılsa da albüm uzun süre piyasaya sürülmedi ve Kaygısızlar ile yollarını ayıran Barış Manço, 1970te yurda döndü.

Sanatçının 1970de bestelediği Dağlar Dağlar plağı kariyerinde adeta dönüm noktası oldu ve Mançoya kariyerindeki tek Platin Plak Ödülünü kazandırdı. Dönemin ünlü müzisyenlerinden Cüneyd Orhonun da eşlik ettiği plak, kısa sürede 700 bin sattı.

Dönemin ünlü müzik gruplarından Moğollar ile de bir süre çalışan Barış Mançonun, Anadolu turnesi sırasında otobüsü dinamitli saldırıya uğradı. Mançonun saçlarının uzun olması dolayısıyla gerçekleştirildiği öne sürülen saldırıda sanatçılar yara almadı. Antalyada ise müzisyenlerden birinin yabancı uyruklu olması nedeniyle gözaltına alınan Barış Manço, ilk duruşmada serbest kaldı.
KURTALAN EKSPRES DÖNEMİ

Barış Manço daha sonra Moğollarla yolları ayırıp Kurtalan Ekspresi kurdu. İsmini İstanbuldan Güneydoğuya giden trenden alan Kurtalan Ekspresin o yıllardaki kadrosunda Murat Ses, Nur Moray, Celal Güven, Özkan Uğur ve Engin Yörükoğlu gibi müzisyenler vardı. Grupta ayrılıklar yaşanırken Kurtalan Eksprese Mançonun uzun yıllar birlikte çalışacağı Ahmet Güvenç ve Bahadır Akkuzu dahil oldu.

Askerliğini yedek subay olarak Polatlı ve Amasyada yapan Barış Manço, daha sonra Kurtalan Ekspresle Anadolu turnelerine çıktı.

İlk yıllarında kısa saçlı olarak sahneye çıkan usta sanatçının Türkiyede herkesin hafızasına kazınan uzun saçları, otantik kıyafetleri, bilezik, yüzük ve kemerle tasarladığı imajı ile tiyatral yetenekleri oldukça ilgi çekti.

İLK İNGİLİZCE ALBÜM

Barış Manço, ilk uzunçaları (LP) 2023ü, 1975te çıkardı. Progresif rock esintileri taşıyan albümde Cumhuriyetin 100. yılı anısına bestelediği enstrümantal şarkısı 2023ün yanı sıra Yine Yol Göründü Gurbete ve Yol Verin Ağalar Beyler gibi şarkılar beğeni topladı.

Yurt dışında da başarılı olmayı hedefleyen Manço, Belçikaya gitti ve 1976da Baris Mancho adlı ilk İngilizce sözlü albümünü yayımladı.

Yeni Bir Gün albümünü ise 1979da müzikseverlerin beğenisine sunan sanatçı Hey dergisinin, Yılın Erkek Sanatçısı ve Yılın Albümü ödüllerini aldı. Aynı yıl çıktığı Anadolu turnesinin tüm gelirlerini sağır ve dilsiz çocukların eğitimi ve tedavisi için bağışlayan Manço, daha sonra Hollanda, Belçika, İngiltere, Almanya ve Kıbrısta konserler verdi.
SÖZÜM MECLİSTEN DIŞARI ALBÜMÜYLE BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI

Daha önce kısa bir evlilik yapan Barış Manço, 1979da Lale Çağlarla dünya evine girdi ve çiftin Doğukan Hazar ve Batıkan Zorbey ismini verdikleri iki oğulları oldu.

Belçikadaki konserden dönerken 24 Ağustos 1979da Edirnede bir trafik kazası geçiren Manço, bir süre sahnelerden uzak kaldı ve 1981 yılının sonlarına doğru Sözüm Meclisten Dışarı albümüyle büyük beğeni topladı.

Gül Pembe, Ali Yazar Veli Bozar, Alla Beni Pulla Beni gibi hit şarkıların yanı sıra en iyi Türkçe sözlü rock şarkılarından Dönenceyi de barındıran albümün pek çok şarkısı, bir süre TRTnin denetleme kuruluna takılarak, televizyon ve radyoda çalınamadı.

Halkla kurduğu bağı 1983te Estağfurullah Ne Haddimize, 1985te 24 ayar, 1986da Sahibinden İhtiyaçtan albümleriyle güçlendiren Manço, 1989da Darısı Başınıza, 1992de Mega Manço, 1995te Müsaadenizle Çocuklar, 1996da Live in Japan albümlerini sevenleriyle buluşturdu.

Müzikte açtığı yolun yanı sıra şarkı sözleriyle de kültür hayatına önemli katkılarda bulunan Manço, birçok şarkısının son kıtasında, tıpkı halk şiiri geleneğinde olduğu gibi kendi ismine yer verdi. Modern Çağ Ozanı olarak adlandırılan ve eserlerinde unutulan değerleri hatırlatan Manço, şarkılarında toplumsal konulara ve ailenin önemine de dikkati çekti.

Barış Manço, 1999 yılında, 31 Ocakı 1 Şubata bağlayan gece yaşamını yitirdi. 1. ayın 2sinde dünyaya gözlerini açan Manço, 2. ayın 1. günü hayata veda etti.

Son güncelleme: 14:26 02.01.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı