• Turkhane Logo

Bugün 6 Şubat deprem felaketinin yoldönümü

Kahramanmaraş merkezli depremlerin 1. yılı, depremlerin yıkıma neden olduğu illerde anıldı. Saatler 04.17'yi gösterdiğinde dualar okundu. Başta depremzedeler olmak üzere vatandaşlar geceyi sokakta geçirdi.

10:20 06 Şubat 2024 Salı
Bugün 6 Şubat deprem felaketinin yoldönümü
Kahramanmaraş merkezli depremlerin 1. yılı, depremlerin yıkıma neden olduğu illerde anıldı. Saatler 04.17'yi gösterdiğinde dualar okundu. Başta depremzedeler olmak üzere vatandaşlar geceyi sokakta geçirdi.

Osmaniye

Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıkıma neden olduğu Osmaniyede hayatını kaybedenler için anma programı düzenlendi. Vatandaşlar, geceyi sokakta geçirirken, saatler 04.17yi gösterdiğinde salalar okundu, 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Osmaniye Belediyesi tarafından Adnan Menderes Mahallesinde depremde yıkılan Metin Tamer Sitesinin önünde düzenlenen anma programında vatandaşlar bir araya geldi.

Programa Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP Osmaniye Milletvekili Asu Kaya ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Alanda kurulan sobanın çevresinde toplanan kalabalığa belediye ve Kızılay ekiplerince sıcak çorba, çay ve çeşitli ikramlarda bulunuldu.

Osmaniye Belediyesi İzcilik Kulübü üyeleri, ellerinde meşaleler ve Türk bayrakları ile Fakıuşağı Mahallesinde bulunan Samet Aybaba İzci Kampı ve Spor Kompleksi Tesislerinden, programın düzenlendiği alana kadar sessiz yürüyüş gerçekleştirildi.

Malatya
Kahramanmaraş merkezli depremlerin 1. yılı nedeniyle, Malatyada hayatını kaybedenler için anma programı düzenlendi.


ZATEN HİÇ UNUTMADIK

Vali Yazıcı, depremde hayatını kaybedenlere rahmet, yaralananlara ise geçmiş olsun temennisinde bulundu.

Çok büyük bir alanda çok büyük bir afet yaşandığını aktaran Yazıcı, Malatya en çok mağdur olan illerden bir tanesi. Bina kaybı açısından ikinci sıradayız. Özellikle ikinci depremin Malatyayı vurmuş olması ve özellikle Malatyamızın çok sayıda binasının yıkılması hepimizi derinden üzdü. Zaten hiç unutmadık ama depremin olduğu dakikalarda bir aradayız dedi.

DERS ÇIKARMALIYIZ

Yazıcı, ağır bir travma altında yaşamlarını sürdüren Malatyalılara kolaylık dileyerek şöyle devam etti:

-Şunu bilmelerini istiyorum ki Malatya burada tüm yöneticileriyle, kurum ve kuruluşlarıyla, sivil toplum örgütleriyle depremin olumsuzluklarını giderip hayatımıza devam edeceğiz. Bunun gayreti içerisindeyiz.

-Burada bulunan herkes Malatyayı ayağa kaldırabilmek ve yaşamın her manada devam edebilmesi için gayret sarf ediyor. Allahın izniyle de bunu başaracağız. Yaşadığımız kötü olaylardan ders çıkarıp yolumuza devam edeceğiz. Ben bir kez daha kayıplarımız için rahmet dilerken bu büyük afeti yaşayan hemşerilerimize de rabbim güç ve kuvvet versin. Bu zor günlerin aşılacağını bir kez daha ifade etmek istiyorum.*

Yazıcının konuşmasının ardından AFAD Planlama Şube Müdürü Zehra Aydın, kentte son bir yıl içerisindeki çalışmalara yönelik bir sunum yaptı.

KARANFİL BIRAKILDI

Buradaki programın ardından Yazıcı ile beraberindeki protokol üyeleri, depremlerde birçok kişinin hayatını kaybettiği Trend Garden ile Hakimbey Apartmanının alanına karanfil bıraktı.
Anma programı dualarla sona erdi.

OKULLARIN IŞIKLARI 04.17DE AÇILDI

6 Şubattaki depremlerden etkilenen Malatyadaki tüm okulların ışıkları 04.17te açıldı.  Asrın felaketi olarak nitelenen depremlerin birinci yılı dolayısıyla kentteki okulların ışıkları yakıldı.
İl Milli Eğitim Müdürlüğünün sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, 6 Şubat tarihinde ilk andan itibaren ışıkları sönen şehrimize umut olmak için eğitim ordumuz ile var olduk. Yarın da var olmaya ve başarmaya devam edeceğiz. 6 Şubat 04.17de aydınlık olmaya devam diyerek, tüm okullarımızda ışıklarımızı açıyoruz. ifadesi kullanıldı.

6 Şubat matemin simgesi
Kahramanmaraş merkezli depremlerin büyük yıkıma neden olduğu Hatay ve İskenderunda saat 04.17de depremin birinci yıl dönümü düzenlenen etkinliklerle anıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, her yıl 6 Şubatın matemin simgesi olacağını söyledi.

ÖZEL VE İMAMOĞLU HATAYDA

Hatayın Vali Göbeği Kavşağında saat 04.17de düzenlenen etkinliğe CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hatay Valisi Mustafa Masatlı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfi Savaş, depremde yakınlarını kaybedenler ve Hataylılar katıldı. Ellerinde meşaleler olan ve Türk bayrakları açan kalabalık, gerçekleştirdikleri sessiz yürüyüş ile Köprübaşı mevkisindeki Anıt Alanına geldi. Burada açıklamalarda bulunan din adamları kardeşlik, birlik ve beraberlik vurgusu yaptı, hep birlikte dualar edildi.

KELİMELER KİFAYETSİZ

Programa katılan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kardeşlerim bugünden çok 1 yıl önceki gündeyiz. Kelimelerin kifayetsiz kaldığı acılarımızı ve bu felaketi unutmuyoruz. Her yıl 6 Şubat, bu matemin simgesi olacak. Saatler 13.24ü gösterdiğinde ise bir felaketle diğeriyle iç içe olduğunu hatırlamış olacağız. Bu dünyada her varlığın yeri dolar ama insanlığın yeri dolmaz. Geriye sadece hatıralar kalır. Hayaller, planlar düşünüldükçe kederimiz artır. Bizler bölgede ifa edilen görevler konusunda sorumlulukla hareket etmekteyiz. Sizlere bir evlat yakınlığındayız. Bizlerden ne talep edecekseniz evlattan talep eder gibi edin. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ve devletimizin iradesiyle deprem bölgesindeki her kentin ayağa kalkması için gücümüz yeterlidir dedi.

KISA SÜRELİ GERGİNLİK

Eski futbolcu Gökhan Zan ve eşinin bulunduğu bir grup, Biz bunları dinlemeye gelmedik. Bizim acılarımız var diyerek tepki gösterdi.

Polisle grup arasında gerginlik yaşandı. Emniyet yetkilileri araya girerek grubu sakinleştirmeye çalıştı. Ardından protokol üyeleri ve vatandaşlar Asi Nehrine karanfiller atıp dağıldı.

İSKENDERUNDA SESSİZ YÜRÜYÜŞ

Depremin büyük yıkımlara neden olduğu Hatayın İskenderun ilçesinde Kaymakamlık binasının önünde toplanan vatandaşlar, ellerinde meşaleler ve Türk bayraklarıyla Pac Meydanına yürüdü.

Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmezin de yer aldığı kabalık, sessizce yürüyerek saat 04.17de Pac Meydanına ulaştı.

Depremde ölenlerin fotoğraflarını da taşıyan İskenderunlular meydanda gözyaşına boğuldu. Burada düzenlenen anma etkinliğinde söz alan Türk, Alevi, Hıristiyan, Katolik din adamları dua edip, sabır diledi.

Ebrar sitesi önünde anma etkinliği
Kahramanmaraşta geçen yıl 6 Şubatta meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki depremde Ebrar sitesinde hayatını kaybedenler için enkazın bulunduğu alanda anma etkinliği düzenlendi.

Saatler 04.17yi gösterdiğinde sirenler çaldı, hep birlikte sesimi duyan var mı? diye seslenilirken, acı hatıraları canlanan vatandaşlar gözlaşı döktü.

SESİMİ DUYAN VAR MI?

Kahramanmaraşın Pazarcık ilçesinde geçen yıl 6 Şubatta saat 04.17de 7,7, Elbistan ilçesinde ise saat 13.24te ise 7,6 büyüklüğünde depremler büyük yıkıma yolaçtı. Art arda yaşanan depremlerin etkilediği 11 ilde toplam 53 bin 537 kişi yaşamını yitirirken 107 binden fazla kişi de yaralandı.

Depremin yıl dönümünde Kahramanmaraş merkezdeyıkılan Ebrar Sitesinde hayatını kaybedenler için binanın bulunduğu alanda anma etkinliği düzenlendi. Anma programında hayatını kaybedenler için dualar okundu. Saatler 04.17yi gösterdiğinde depremin yıl dönümünde sirenler çalındı. Kalabalık grup sesimi duyan var mı? diye seslendi. Duygu yüklü anların yaşandığı etkinlikte yakınlarını kaybedenler gözyaşı döktü. Depremde hayatını kaybedenler için düzenlenen anma etkinliğinin gün boyu süreceği belirtildi.

Adıyaman
Adıyamanda felaketin yıl dönümünde anma etkinliği düzenlendi. Saat 04.17de binlerce kişi, depremde duran saat kulesinin önüne kadar yürüyüp, hayatını kaybedenleri andı.

Atatürk Bulvarındaki Valilik binası önünde toplanan vatandaşlar, bulvar üzerindeki depremde duran saat kulesinin önünü kadar yürüdü.

Yürüyüşe Vali Osman Varol, Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, milletvekilleri, sivil toplum kuruluşları, yakınlarını kaybedenler ve depremde arama yapan gönüllülerden oluşan kurtarma ekipleri de katıldı.

Saat kulesinin önüne karanfil bırakan kalabalık, ellerindeki siyah beyaz balonları gökyüzüne bıraktı. Anmada, sela ve depremde hayatını kaybedenler için dualar okundu.

Adana
Adanada 6 Şubat 2023teki depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlar için 04.17de anma programı yapıldı.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan ve 96 kişinin yaşamını yitirdiği Alpargün Apartmanının da olduğu alanda anma etkinliği düzenlendi.

Depremde kaybettikleri yakınlarının fotoğraflarını taşıyan vatandaşlar gözyaşlarını tutamadı. Alanda toplananlara Seyhan Belediyesi ekiplerince su ve çorba ikramında bulunuldu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkinin de katıldığı programda saat 04.17de 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Depremzede Selver Küçükcan, burada yaptığı konuşmada, apartmanda 4 yakınını kaybettiğini söyledi. Adli sürecin takipçisi olacaklarını belirten Küçükcan, günlerinin her gün gözyaşıyla geçtiğini dile getirdi.

Program, protokol üyelerinin ve vatandaşların enkaz alanına mum yakıp karanfil bırakmasıyla sona erdi.

Son güncelleme: 10:20 06.02.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı