• Turkhane Logo

“Bu yalnızca buzdağının görünen kısmı” Ülkede her 5 hükümlüden biri uyuşturucu suçlusu

Ceza infaz kurumlarında 2022 sonu itibarıyla 340 bini aşan nüfusun 60 bin 258’i uyuşturucu suçlularından oluşuyor.

10:50 20 Haziran 2023 Salı
“Bu yalnızca buzdağının görünen kısmı” Ülkede her 5 hükümlüden biri uyuşturucu suçlusu
Ceza infaz kurumlarında 2022 sonu itibarıyla 340 bini aşan nüfusun 60 bin 258’i uyuşturucu suçlularından oluşuyor.





Türkiye’nin uyuşturucu ile mücadeleye yönelik etkin bir program uygulayamadığını kaydeden CHP Milletvekili Murat Emir, uyuşturucu suçundan hüküm giyenleri TBMM gündemine taşıdı. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünün verilerinden derlediği çalışmasını kamuoyu ile paylaşan Emir, “Cezaevleri uyuşturucu kaynaklı suçlardan hüküm giyen on binlerce kişi ile dolu” dedi.



Çalışmaya göre, 31 Aralık 2022 itibarıyla ceza infaz kurumlarında, “Kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek veya bulundurmak” suçundan yatan kişi sayısı 60 bin 258’e ulaştı. Uyuşturucu kaynaklı hükümlü sayısı toplamı içinde 1 Ocak 2022-31 Aralık 2022 döneminde cezaevine giren kişi sayısının ise 49 bin 179 olduğu belirtildi. CHP’li Emir, uyuşturucudan hüküm giyen 60 bin 258 kişiden 58 bin 823’ünün erkek, bin 435’inin ise kadın olduğunu söyledi. 



Verilerin, Türkiye’de uyuşturucu kullanımının yaygınlığını ortaya koyduğunu ifade eden Emir, “Bu yalnızca buzdağının görünen kısmı” diye konuştu. 



ETKİN MÜCADELE YOK



İktidarın, çarpıcı tablo karşısında seyirci kalmayı sürdürdüğünü savunan Emir, şunları kaydetti:



“İktidarın, uyuşturucu ile mücadelede zafiyet gösterdiğinin altını her fırsatta çiziyoruz. Uyuşturucu madde kullanımı ne yazık ki çok küçük yaşlara kadar indi. Türkiye, uyuşturucu ticaretinin ana rotası haline getirildi. Üzerinde çalıştığımız Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları verileri bizi hiç şaşırtmadı. Uyuşturucu kullanmak ve bulundurmak suçundan hüküm giyen on binlerce kişi olması, Türkiye’deki uyuşturucu batağına ayna tuttu. Ülkeyi ekonomik anlamda uçuruma sürükleyen iktidar, uyuşturucu ile mücadelede hiçbir dönem etkin çalışma yürütemedi. Buradan ilgililere sesleniyorum, eski İçişleri Bakanı’nın, ‘Gördüğünüz yerde bacaklarını kırın’ anlayışıyla bu sorunu çözemezsiniz. Etkin bir mücadele yürütün, gençleri bu bataktan kurtarın. Eğer bunu yapamıyorsanız, bir dakika bile o koltuklarınızda kalmayın.”



Haberin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz

Son güncelleme: 10:50 20.06.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı