• Turkhane Logo

"Bu ülke sadece patronlara mı ait?"

Soma’dan Ankara’ya yürüyüşleri Manisa’nın Salihli ilçesinde durdurulan Somalı maden işçileri, Uyar Madencilik firmasını protesto etti. Bağımsız Maden İş Sendikası'ndan Başaran Aksu, " Bu ülke sadece patronları mı ait" diye sordu.

18:01 20 Ekim 2020 Salı
Soma’dan Ankara’ya yürüyüşleri Manisa’nın Salihli ilçesinde durdurulan Somalı maden işçileri, Uyar Madencilik firmasını protesto etti. Bağımsız Maden İş Sendikası'ndan Başaran Aksu, " Bu ülke sadece patronları mı ait" diye sordu.


Soma’dan Ankara’ya yürüyen maden işçilerinin Salihli’deki bekleyişleri sürüyor. “Geventepe, Atabacası, Işıklar rödovans Uyar işçisi kölevans mı? İşçileri ayırma patronları kollama” yazılı pankartı taşıyan maden işçileri adına Bağımsız Maden İş Sendikası açıklama yaptı.

Sendikanın Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, dönem dönem Soma’da seslerini duyurmaya çalıştıklarını, ancak bugüne kadar herhangi bir çözüm üretilmediğini belirtti. 28 Temmuz da 3 bin 100 işçinin tazminat sorununun torba yasayla çözüldüğünü, ancak Uyar Madencilik işçilerinin kapsam dışı bırakıldığını kaydeden Aksu, “Patronların arkasında kim var? Patronlara bu gücü kim veriyor? Bu ülke sadece patronlara mı ait? Sorumuz budur mücadelemiz de bu soruyu büyütmektir, yaygınlaştırmaktır. 40 yıl patronlar lehine çıkarılmış onlarca yasanın işçiler dikkate alınarak yeniden düzenlenmesi gerekir” dedi.


BU ŞİRKETİN ARKASINDA KİM VAR?

Aksu’nun ardından konuşan Bağımsız Maden İş Yöneticisi Kamil Kartal ise işçilerin ‘bir ay iki ay sonra’ denilerek oyalandığını, ancak aradan 8 yıl geçmesine rağmen kimsenin bir kuruş tazminat alamadığını ifade etti. Kartal, “O senetlerin hepsi icraya gitti. Avukatlara para yatırıldı. İnsanlar köylerinde arazilerini sattı. Kazanıldı bu davalar. Bir kuruş para yok. Kimse alamadı. O sarı sendika bu tazminatların ödenmemesi doğrultusunda sermaye ile işbirliği yaptı. Ve bugün buraya geldik” ifadesini kullandı. Uyar madenciliğin vergi kaçırıp, farklı şirketler kurarak Türkiye’nin maden şirketi işlettiğini savunan Kartal, “İnsanımızı katleden bu şirketin arkasında kim var? Bunu soruyoruz. Çünkü ortaya çıkarsa, bu arkadaşlarımızın tazminatları ödenecek. Bunun açığa çıkartılmasını istiyoruz. Onun için devlete dönüyoruz. Bütün yasal mücadele yollarımızı tükettiğimiz için devlete döndük. Devlete diyoruz ki, ‘bizi ezmeniz için değil, bizi korkutmanız için değil, bizim tazminatlarımızın ödenmesi için kavga veriyoruz.’ Devlet gelip bizim üzerimizde gücünü göstersin diye bunları yapmıyoruz” diye konuştu.

Son güncelleme: 18:01 20.10.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı