• Turkhane Logo

'Bu saçma ve sonsuz savaştan çıkmanın, askerlerimizi eve getirmenin zamanı geldi'

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine askerî harekât girişimine yeşil ışık yakan Beyaz Saray açıklamasının ardından ilk kez konuştu.

16:35 07 Ekim 2019 Pazartesi
'Bu saçma ve sonsuz savaştan çıkmanın, askerlerimizi eve getirmenin zamanı geldi'
ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine askerî harekât girişimine yeşil ışık yakan Beyaz Saray açıklamasının ardından ilk kez konuştu.



Trump, Bizim için bu saçma ve sonsuz savaştan çıkmanın ve askerlerimizi eve getirmenin zamanı geldi” dedi.

Twitter hesabından açıklama yapan Trump, Türkiye ile Kürtler arasındaki savaşı yaklaşık üç yıldır engellediğini savundu.


Trump’ın açıklamaları şöyle:

“ABD’nin sadece 30 günlüğüne Suriye’de olması gerekiyordu, bu uzun yıllar önceydi. Orada kaldık ve hedefi olmayan bir savaşta giderek daha derine daldık. Ben Washington’a vardığım zamanlarda IŞİD bölgede terör estiriyordu. Hızlıca IŞİD’in yüzde yüzünü yendik ve çoğu Avrupa’dan olan binlerce IŞİD savaşçısı yakaladık. Ancak Avrupa onları geri istemedi, ‘onlar sizde kalsın ABD’ cevabı verdi. Ben de dedim ki, ‘Hayır size çok büyük bir iyilik yaptık, şimdi onları ABD’deki hapishanelerde tutmamızı ve çok büyük paralar ödememizi istiyorsunuz. Onları siz yargılamalısınız’. Onlar tekrardan ‘HAYIR’ dedi. ABD’nin NATO’da, ticarette ve her şeyde olduğu gibi yeniden eziklik yapacağını düşündüler.

Kürtler bizimle birlikte savaştı ancak onlara bunu yapmaları için aşırı büyük miktarda para ve ekipman verdik. Kürtler Türkiye’yle onlarca yıldır savaşıyorlar. Ben, bu savaşı yaklaşık 3 yıl boyunca engelledim, ancak bizim için bu saçma ve sonsuz savaştan çıkmanın ve askerlerimizi eve getirmenin zamanı geldi. Biz çıkarımıza olan yerde savaşacağız ve bunu ancak kazanmak için yapacağız. Türkiye, Avrupa, Suriye, İran, Irak, Rusya ve Kürtler şimdi ne yapacakların ve mahallelerindeki ele geçirilen IŞİD savaşçılarıyla nasıl başa çıkacaklarını bulmalı. Hepsi IŞİD’den nefret ediyor ve yıllardır düşman oldular. Biz 7000 mil ötedeyiz ve eğer yakınımıza bir yere gelirlerse IŞİD’i yeniden ezeceğiz.

  The United States was supposed to be in Syria for 30 days, that was many years ago. We stayed and got deeper and deeper into battle with no aim in sight. When I arrived in Washington, ISIS was running rampant in the area. We quickly defeated 100% of the ISIS Caliphate,..... — Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 7, 2019

ABD Senatörü Lindsey Graham da Twitter’daki hesabından Başkan Trump’ın Kuzey Suriye’deki kararıyla ilgili tüm ayrıntıları bilmiyorum. Sekreter Pompeo ile telefon görüşmesi ayarlama sürecindeyim. Basın bildirileri doğruysa, bu bir felakettir” ifadelerini kullandı. Kararın “IŞİD’in geri dönüşünü sağlayacağı”nı söyleyen Graham “Kürtleri Esad ve İranla aynı hizaya getirmeye zorlar. Türkiye’nin ABD Kongresi’yle olan ilişkisini yok eder. Amerika’nın Kürtleri terk etmekten onur duyduğu leke olacak. Ayrıca, eğer bu plan devam ederse, bu kararın tersine çevrilmesini ve sorulmasını isteyen Senato kararını getirecektir. Güçlü çift taraflı destek alacağını umuyoruz” ifadelerini kullandı.

  I don’t know all the details regarding President Trump’s decision in northern Syria. In process of setting up phone call with Secretary Pompeo.

If press reports are accurate this is a disaster in the making. — Lindsey Graham (@LindseyGrahamSC) October 7, 2019
 

Son güncelleme: 16:35 07.10.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı