• Turkhane Logo

Bu kez Ruslar kandırdı: Sıfır teknoloji transferiyle gönderdiler!

Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemlerini satın aldığı Rusya ile yaptığı anlaşmanın

12:33 21 Ocak 2020 Salı
Bu kez Ruslar kandırdı: Sıfır teknoloji transferiyle gönderdiler!
Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemlerini satın aldığı Rusya ile yaptığı anlaşmanın

Rus devlet ajansı TASS’ın askeri ve diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde, Türkiye ile Rusya arasında yapılan anlaşma gereği Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) bugüne kadar 120 adet S-400 füzesi, bazı yedek parça ve diğer gerekli malzemelerin teslim edildiği belirtildi. Haberde Türkiye ile yapılan yapılan anlaşmanın kısmen dahi olsa teknoloji transferini kapsamadığı ifade edildi.

Euronewsin aktardığına göre söz konusu haberde, Türk ve Rus taraflarının sözleşmeye 2019 Aralıkında Ankarada imza attığı, bu eylemle birlikte Rusya tarafından verilen 20 aylık garanti süresinin de başlamış olduğu bilgisine yer verildi.

Türkiye Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, kasım ayı başlarında yaptığı açıklamada ikinci Rus yapımı S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi grubunun ortak üretim ve teknoloji transferi nedeniyle Türkiyeye teslimatının gecikebileceğini açıklamış, planlanan 2020 zaman çizelgesinin sonrasına ertelenebileceğini belirtmişti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2018de kendisine yöneltilen S-400lerle ilgili teknoloji transferi sorularına Bu konu, herhangi bir şekilde siyasi güven meselesi değil. Bu mesele tamam ile ticari mesele diye cevap vermişti.
Türkiyeye ilk S-400 grubu teslimatı Temmuz 2019da yapılmıştı. S-400 hava savunma füze sistemi, Rus devlet şirketi Rostec tarafından üretiliyor ve satılıyor.
TSKnın envanterine kattığı S-400ler sonrası Amerika Birleşik Devletleri (ABD) F-35 jetlerinin üretici ortağı Türkiyeye bu uçakların teslimatını askıya almış, yaptırım tehdidinde bulunmuştu.
ERDOĞAN VE SÖZCÜSÜ KALIN TEKNOLOJİ TRANSFERİ VAR DEMİŞTİ
Tayyip Erdoğan konuya ilişkin daha önce Türkiyede üretim dâhil, teknoloji transferi ve paylaşımı dâhil şekilde çalışma sürdürülüyor. Önümüzdeki günlerde bu gelişmeleri takip edeceğiz demişti. Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın ise yaptığı açıklamada şunları söylemişti: Sadece Türkiyenin güvenlik ihtiyacını, savunma sistemini karşılamayacak ama aynı zamanda bu teknolojinin transfer edilmesini sağlayacak. Ruslar ile yaptığımız anlaşmada, Sayın Cumhurbaşkanımızın Putin ile yaptığı görüşmelerde bu konu çok açık ve net ortaya konuyor, Ruslar da buna Tamam dediler.

Son güncelleme: 12:33 21.01.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı