• Turkhane Logo

Brezilya’nın iade etmediği Yakup Sağar: Mahkemenin kararı ülkede yaşayan arkadaşlarıma güven verdi

Brezilya Yüksek Federal Mahkemesi’nin Türkiye’ye iade talebini reddettiği iş insanı Yakup Sağar, mahkeme sürecini anlattı.

12:43 07 Nisan 2022 Perşembe
Brezilya’nın iade etmediği Yakup Sağar: Mahkemenin kararı ülkede yaşayan arkadaşlarıma güven verdi
Brezilya Yüksek Federal Mahkemesi’nin Türkiye’ye iade talebini reddettiği iş insanı Yakup Sağar, mahkeme sürecini anlattı.


Sağar, “Benim dosyamda çıkan ret kararı, Brezilya’da benzer risk altındaki birçok arkadaşıma güven verdi. Gönül verdiğimiz Gülen Hareketi, mahkeme tutanaklarıyla aklandı.” dedi.

Brezilya Yüksek Federal Mahkemesi, iş insanı Yakup Sağar için Ankara’nın gönderdiği iade talepnamesini önceki gün oy birliğiyle reddetti. Yakup Sağar, dava sürecinde yaşadıklarını Bold Medya’ya anlattı. Ülkesine karşı kendini savunmanın bir yönden ‘ironik’ olduğunu belirten Sağar, ‘’Karşımda Türkiye Cumhuriyeti’ni ele geçirmiş bir klik var. Adaletsiz, zalim ve  devlette mafyalaşmış bu çeteye karşı Brezilyalı avukatlar beni çok iyi savundu. Öbür yandan ülkemin düşürüldüğü duruma içim sızladı.’’ şeklinde konuştu.


AVUKATLAR SOMUT ÖRNEKLERLE ORTAYA KOYDU

Beş üyeli Federal Yüksek Mahkeme’de görülen duruşma canlı yayınlandı. Sağar, iade talebinin reddedildiği duruşma günü yaşananları şöyle anlattı: ”Önlerine gelen dosyanın insan hakları davası olduğunun bilincindeler. Davaya müdahil olan insan hakları avukatları, Türk yargısının düşürüldüğü içler acısı hali somut örneklerle net ortaya koydu. Hepsi mağdur birine hakkını vermenin vicdani rahatlığı içindeydi. Böylece karar beklediğim gibi çıktı.”

‘GÜLEN HAREKETİ MAHKEMEDE AKLANDI’

2019’da iş insanı Ali Sipahi’nin de benzer bir iade davasının görüldüğünü hatırlatan Sağar, Sipahi’nin aynı zamanda Brezilya vatandaşı olduğunu ve bu ülkede ticaretle uğraştığını söyledi. Sağar, ”Onun reddedilmesi daha kolaydı. Ben son dönemde bu ülkeye geldim. Temelsiz de olsa hakkımda türlü türlü suçlamalar var. Benim dosyamda çıkan ret kararı, Brezilya’da benzer risk altındaki birçok arkadaşıma güven verdi. Gönül verdiğimiz Gülen Hareketi, mahkeme tutanaklarıyla aklandı. Misyonumuz, canlı yayınla Brezilya kamuoyuna ulaştı.’’ dedi.

2 MİLYON LİRALIK ŞİRKETİ 280 BİN LİRAYA SATTILAR

56 yaşındaki Yakup Sağar, halen Brezilya’da sıfırdan kurduğu bir tekstil atölyesi işletiyor. Son dönemde onlarcası gibi, Sağar’ın Zonguldak’ta 16 yıl boyunca işlettiği üretim tesisine çöküldü. Yakup Sağar, 130 çalışanı olan firmaya el konulmasını şu sözlerle anlattı: ”Ben 6 Nisan 2016’da yurt dışına çıktım. 4 gün sonra işletmeye kayyum atadılar. Bir yıl önce İstanbul’dan bir firmanın 2 milyon lira teklifle geldiği işletmemi, 15 Temmuz’dan 3 ay sonra 280 bin liraya sattılar. Yeni sahibi, tesisten iki makine satarak masrafını çıkardı. Fabrika şıkır şıkır çalışıyor. Neyse ki, 130 kişi ekmeksiz kalmadı, halen çalışıyorlar.”

‘BİR GÜN ÜLKEMİ ZİYARET EDECEĞİM’

50 yaşında ülkeyi terk etmek zorunda kalan Sağar, Türkiye’ye küsmediğini, ancak eşi ve kızıyla Sau Paulo’da yaşamını sürdürmeye kararlı olduğunu söylüyor. Bir gün Türkiye’ye gideceğini dile getiren Yakup Sağar, ‘’Yaşadıklarıma kader olarak bakıyorum. Sıkıntılar bittiğinde mutlaka hasret gidermeye ülkeme gideceğim. Memleketimize küsmedik. Hemen hemen tüm arkadaşlarım benimle aynı düşüncede’’ diyor.

Son güncelleme: 12:43 07.04.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı