• Turkhane Logo

Bozdağ'dan 'seçim yasası' açıklaması: Değişiklikler aynen uygulanacak

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, yeni seçim yasasına ilişkin

23:55 19 Ocak 2023 Perşembe
Bozdağ'dan 'seçim yasası' açıklaması: Değişiklikler aynen uygulanacak
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, yeni seçim yasasına ilişkin

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Haber Globalde gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Seçimlerle ilgili önemli düzenlemeler hem Anayasamızda var hem de seçim kanunlarımızda yer alıyor diyen Bozdağ, Anayasada seçim kanunlarında yapılan değişiklikler bir yıl içerisinde yapılan seçimlerde uygulanmaz der. Bazıları bunun seçim sürecinin başlangıcını kast ettiğini söylüyor. Burada kasıt, seçimin yapıldığı tarihe göre yapılır. Seçimin yapıldığı tarihe göre bu hesaplama yapılır. Seçim kanunlarında yapılan önceden de değişiklikler var. 12 Haziran 2011 seçimleri yapıldı, YSK gündemine geldi, oradan bir karar çıktı. Çok net şekilde ifade ediliyor ifadelerini kullandı.

DEĞİŞİKLİKLER AYNEN UYGULANACAKMuhalefet şerhi yazan üyeler de diyor ki 12 Haziranda yapılacak seçim için uygulanmaz çünkü seçim süreci takvimi esas alınır diyorlar ifadelerini kullanan Bozdağ, şöyle devam etti:
Burada YSKnın kararı var, seçimin başladığı tarihe göre yapılır diye. Her değişiklikten sonra bu konu tekrar gündeme geliyor. Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, 1 yıl içerisinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz diyor. Biz bu 1 yıllık hesabı seçim tarihine göre mi, seçim başlangıcına göre mi yapacağız? Bunun seçim tarihine belirlenmesi gerektiğine karar verilmiştir, aksi de düşünülemez. 1 yıllık süre seçimin yapıldığı tarihe göre belirlenir. Nisanda yürürlüğe girdi ve mayısta 1 yılı geçen bir süre olduğu için seçim kanunlarında yapılacak değişiklikler, aynen uygulanacaktır.
Bakan Bozdağ, şunları söyledi:
Bu hesaba yapanlara bir de şunu söylemek lazım, ne menfaatleri var? Sizin dediğiniz gibi olduğunda mayısın hangi tarihi olursa olsun bir yıl doluyor. Barajı da 7ye indirdik, bunların dediği olursa, barajla ilgili kısım da uygulanmayacak. Barajı indiren uygulamanın olmasını istiyorlar mı, istemiyorlar mı? Sadece buralara biraz şaibe düşürmek için başlatılan bir tartışma bu. 2011 yılında YSKnın verdiği 140 numaralı kararı, hepsi çok iyi biliyor. Bir tartışmanın olmadığını çok iyi biliyorlar.
SEÇİM TARİHİ YORUMUAKPli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın 14 Mayısı işaret ettiği seçim tarihi hakkında da değerlendirme yapan Bozdağ, Tarihle ilgili herkes bir değerlendirme yapıyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın muhtemelen mart ayında bu yönde bir karar alacağını tahmin ediyorum dedi.

Son güncelleme: 23:55 19.01.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı