• Turkhane Logo

Bolton'ın Ankara ziyareti öncesi ABD ile Türkiye arasında gerginlik

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Pazar günü İsrail'de yaptığı açıklamada, "ABD askerleri, Suriye'nin kuzeyindeki Kürtleri korumaya yönelik bir anlaşma olmadan çekilmeyecek" dedi.

13:19 07 Ocak 2019 Pazartesi
Bolton'ın Ankara ziyareti öncesi ABD ile Türkiye arasında gerginlik
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Pazar günü İsrail'de yaptığı açıklamada, "ABD askerleri, Suriye'nin kuzeyindeki Kürtleri korumaya yönelik bir anlaşma olmadan çekilmeyecek" dedi.


Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Boltonın sözlerine Türkiyenin Kürtleri hedef aldığı iddiası akıl dışıdır yanıtını verdi. Bolton bugün Ankaraya gidecek.

İsrail ziyareti sırasında gazetecilere konuşan Bolton, Amerikan askerlerinin Suriyeden çekilmesinin bazı şartlara bağlı olduğunu söyledi.


Bolton, askerlerinin, Suriyede IŞİDden geriye kalanların da bölgeden temizlendiğinden emin olunduğunda çekilebileceğini belirtti:

Askerlerimizi tehlikeye atmamak ve aynı zamanda Başkan Trumpın, bizimle birlikte mücadele eden Suriyeli muhalif kuvvetlerin hayatlarının tehlikeye atılmayacağı talebini de karşılamak için, Türkiyenin ABD ile koordine olmadan ve en azından ABD ile fikir birliğine varmadan herhangi bir askeri müdahalede bulunacağını düşünmüyoruz.

Bolton, ABDnin Suriyeden çekilmesi için bir takvim olmadığını ve şartların yerine getirildiğini gördükten sonra bir takvimden bahsedilebileceğini kaydetti.

Kalın: Türkiyenin Kürtleri hedef aldığı iddiası akıl dışıdır

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Boltonın sözleri sonrası yazılı bir açıklama yaptı:

DEAŞla mücadele kisvesi altında ayrılıkçı bir gündemle hareket eden PYD ve YPG, PKK terör örgütünün Suriye koludur ve Suriye Kürtlerini temsil edemez. Bir terör örgütünün Kürtleri temsil ettiğini ileri sürmek, her şeyden önce Kürt kardeşlerimize yapılmış bir saygısızlıktır. Türkiyenin PKK ve Suriye uzantılarına yönelik mücadelesinin bir amacı da Kürtleri bu terör örgütünün zulmünden ve baskısından kurtarmak, can ve mal güvenliklerini teminat altına almaktır.

Türkiyenin Kürtleri hedef aldığı iddiası akıl dışıdır. Türkiyenin hedefi DEAŞ ve PKK/PYD/YPG terör örgütleridir. Mesele, PKK/PYD/YPGnin kendisine tabi olmayan Kürtlere de zulmederek kurmaya çalıştığı düzen ve ülkemize yönelik terör eylemleridir. Bir terör örgütünün ABDnin müttefiki olamayacağı ise izahtan varestedir.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, ABDnin Suriye ve IŞİDle Mücadele Uluslararası Koalisyonu Özel Temsilcisi James Jeffrey ve ABD Genelkurmay Başkanı General Joseph Dunford, Suriyeden çekilme sürecini görüşmek üzere Pazartesi günü Türkiyeye gidecek.

Amerikan heyetinin temasları 2 gün sürecek.

Trump: IŞİD tamamen yenilmeden ABD Aaskerlerinin tümü çekilmeyecek

ABD Başkanı Donald Trump ise IŞİD tamamen yenilgiye uğratılmadan Amerikan askerlerinin tümünün Suriyeden çekilmeyeceğini söyledi.

Pazar günü Camp Davidde danışmanlarıyla yaptığı toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Trump, geri çekilmenin bir gecede olmayacağını söyledi:

Suriyeden çekiliyoruz. Askerlerimizi oradan çekeceğiz. Bunu o kadar da hızlı yapacağımızı hiç söylemedim. Ancak IŞİDi yok ediyoruz. 2 yıl önce başkanlığa seçildiğimde IŞİD Suriyenin ve Irakın her yerindeydi. IŞİDi Iraktan söküp attık. Suriyeden çekiliyoruz ama bunu da yapıyoruz ve IŞİD bitene kadar tamamen çekilmiş olmayacağız.

Diğer ülkelere yardım için oradayız diyen Trump, IŞİDin Irak ve Suriyenin büyük bir bölümünden sökülüp atıldığını ifade edip, İran bizim nefret ettiğimizden daha fazla IŞİDden nefret ediyor. Rusya, bizim nefret ettiğimizden daha fazla IŞİDden nefret ediyor. Belki bizim kadar olmasa da Türkiye de IŞİDden nefret ediyor. Onlar kendi bölgelerinde IŞİDle savaşabilirler diye devam etti.
  Trump: İran ve Rusya bizim nefret ettiğimizden daha fazla IŞİDden nefret ediyor. Belki bizim kadar olmasa da Türkiye de IŞİDden nefret ediyor. Biraz da bu ülkeler IŞİDle savaşabilirler. https://t.co/MpsZhQBBYT pic.twitter.com/QfjcCNRcYZ — BBC News Türkçe (@bbcturkce) 7 Ocak 2019
Başkan Trump, geçen ay ABD askerlerinin Suriyeden çekileceğini açıklamıştı.

Bu açıklama sonrası ABD Savunma Bakanı James Mattis, IŞİDle Mücadele Uluslarası Koalisyonu Özel Temsilcisi Brett McGurk ve son olarak da Savunma Bakanlığı Özel Kalem Müdürü Kevin Sweeney istifa ettiler.

Trump Aralık ayı sonunda çekilmenin yavaşça olacağını söylemiş, 2 Ocakta yaptığı açıklamada ise ABD askerlerinin Suriyeden bir süre sonra çekileceğini, bunun için bir zaman dilimi vermediğini belirtmişti.

 

Son güncelleme: 13:19 07.01.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı