• Turkhane Logo

Boğaziçililer hakim karşısında: Darp edildik, işkence gördük!

Boğaziçi Üniversitesi’nde “Afrin lokumu” dağıtanlara “Katliamın lokumu olmaz” dedikleri için Erdoğan tarafından hedef gösterilen 14’ü tutuklu 22 öğrencinin yargılandığı davanın ilk duruşması bugün görülüyor.

15:30 06 Haziran 2018 Çarşamba
Boğaziçililer hakim karşısında: Darp edildik, işkence gördük!
Boğaziçi Üniversitesi’nde “Afrin lokumu” dağıtanlara “Katliamın lokumu olmaz” dedikleri için Erdoğan tarafından hedef gösterilen 14’ü tutuklu 22 öğrencinin yargılandığı davanın ilk duruşması bugün görülüyor.



 Öğrenciler yaptıkları savunmalarda, darp edildiklerini ve işkence gördüklerini anlattı.

Boğaziçi Üniversitesi’nde “Afrin lokumu” dağıtanlara “Katliamın lokumu olmaz” dedikleri için Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hedef gösterilen 14’ü tutuklu 22 öğrencinin yargılandığı davanın ilk duruşması görülüyor. Öğrenciler yaptıkları savunmalarda, darp edildiklerini ve işkence gördüklerini dile getirdi.


“Katliamın lokumu olmaz” diyen Boğaziçi Üniversitesi’nden 14’ü tutuklu 22 öğrencinin yargılandığı davanın ilk duruşması Çağlayan’da bulunan İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.

Duruşmayı HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya ile milletvekili adayı Ahmet Şık, CHP milletvekilleri Ali Şeker ve Sezgin Tanrıkulu, Türk Tabipleri Birliği Konsey Başkanı Raşit Tükel, öğrencilerin aileleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, öğrenciler ile çok sayıda kişi takip etti. Yabancı heyetler de duruşmayı izlemeye gelenler arasında yer aldı.

‘SAVAŞA HAYIR’ DEDİK GÖZALTINA ALINDIK’

Duruşmada ilk olarak tutuklu öğrenciler savunma yaptı. Tutuklu Agah Suat Atay suçlamaları kabul etmediğini dile getirerek, olay anını anlattı. Atay, olayları seyrettiğini ifade ederek, “Sıkıldım ve gittim”dedi. Ardından savunma yapan Berke Aydoğan da suçlamaları kabul etmedi.

Şükran Yaren Tuncer, “Savaşa hayır barış hemen şimdi sloganı atılıyordu. Sloganı atan grubun yürüyüşüne dahil oldum. İzinsiz olduğunu duydum. Attığım iki slogan var ‘Faşizme karşı omuz omuza ve savaşa hayır barış hemen şimdi’ Darp edilerek gözaltına alındım. 9 yaşındaki kardeşim yerlere yatırıldı”dedi.

‘DARP EDİLDİM, İŞKENCE GÖRDÜM’

Zülküf İbrahim Erkol savunmasında, gözaltında işkenceye maruz kaldığını söyledi. Yusuf Noyan Öztürk ise savunmasında, “Şiddetin her türlüsüne karşı bir insanım. Darp edildim, işkence gördüm. Ailem ve ben tehdit ve baskılara maruz kaldık” diye belirtti.

Öztürk, emniyetteki ifadesine değinerek, “Korkudan polisin bana söyletmiş olduğu bilgilerdi. Avukat da yönlendirdi. Emniyet sorgusunda verdiğim bilgilerin gerçek bir yönü yok” dedi.

Esen Deniz Üstündağ da savunmasında suçlamaları kabul etmezken, duruşmaya ara verildi.

‘BARIŞ VE HUZUR ORTAMINI BOZMAK’ AMAÇLANMIŞ  

Öğrencilerin 19 Mart’ta gerçekleştirdikleri eylemin düşünce ve ifade özgürlüğü hakkı kapsamında değerlendirilemeyeceği savunulan iddianamede, “Bahse konu olayların bir üniversite içerisinde masum bir öğrenci grubu tarafından masum duygularla gösterilen demokratik tepki olarak gösterilmek istense de asıl amaç bu grubun organik bağlar içerisinde olduğu terör örgütlerinin yöntemleri meşru göstermeye yönelik kamuoyu oluşturmaya eylemler olduğu sabittir. Barış ve huzur ortamını bozmayı amaçlamaktadırlar”ifadeleri yer alıyor.

Öğrenciler için “Örgüt propagandası yaptıkları” iddiasıyla her birinin 1 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.

NE OLMUŞTU?

Boğaziçi Üniversitesi’nde 19 Mart’ta “Afrin lokumu” dağıtanlara “Katliamın lokumu olmaz” dedikleri için AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hedef gösterilen ve baskınlarla gözaltına alınan 15 öğrenciden 10’u tutuklanmıştı.

14 Nisan’da gözaltına alınan 3 öğrencinin de tutuklanmasıyla birlikte tutuklu Boğaziçili öğrencilerin sayısı 13’e çıkmıştı. 10 Mayıs’ta Boğaziçi Üniversitesi sosyoloji bölümünden bir öğrencinin daha tutuklanmasıyla birlikte tutuklu öğrenci sayısı 14’e yükselmişti.

Son güncelleme: 15:30 06.06.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı